Kaupunginjohtaja tuulivoimarakentamisesta: ”Ei hätiköidä, periaatelinjaukset valtuustoon”

Maankäyttöjohtaja Ilmari Mattila, kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg ja kaavoitusarkkitehti Pinja Ahola. Kuva: Alueviestin arkisto / Minna Isotalo.

Sastamalaan suunnitteilla oleva tuulivoimapuisto on herättänyt vilkasta keskustelua.

Ympäristölautakunta käsitteli taannoin tuulivoimarakentamisen mahdollistavaa Kärmekallion kaavoitussopimusta ja osayleiskaavoituksen käynnistämistä. Esitys ei kuitenkaan lähtenyt kaupunginhallitukseen, vaan asia jätettiin toistamiseen pöydälle lisäselvityksiä varten.

Kysyimme Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergiltä tilanteesta.

Jarkko Malmberg, mitä sanoisit kuntalaisille, jotka ovat tuulivoimarakentamisesta huolissaan ja kokevat, että asiassa hätiköidään?

”Ei hätiköidä, ensin asiaan perehdytään ja periaatelinjaukset viedään helmikuussa valtuuston hyväksyttäväksi. Sen jälkeen otetaan kantaa yksittäisiin hankkeisiin, eli vasta sitten mahdollisesti käynnistetään kaavoitus.”

Kaupunginjohtajan mukaan pelisäännöistä sopiminen on tärkeää myös ulkopuolisia sijoittajia silmällä pitäen.

”Kun periaatteet ovat selvillä, myös ulkopuoliset sijoittajat tietävät, mikä on Sastamalan kaupungin linja myös muissa mahdollisissa hankkeissa.”

Millaisista asioista pitää linjata?

Tuulivoimarakentaminen on ollut tapetilla Suomessa laajemminkin. Esimerkiksi Huittinen perääntyi isosta tuulivoimahankkeesta toissavuonna. Huittisissa Taraskalliolle suunniteltiin 280 metriä korkeita voimaloita kilometrin päähän asutuksesta. Millaisista asioista Sastamalassa on tarpeen linjata?

”Keskeisiä asioita ovat tuulivoimaloiden etäisyys asunnoista ja vapaa-ajan asunnoista sekä niiden aiheuttaman maksimin äänentason määrittely.”

Miksi Sastamalaan ylipäänsä pitäisi rakentaa tuulivoimaloita?

”Tuulivoiman rakentamisen edistäminen on kaupungin strategian mukaista. Hinku-kuntana meidän tulee olla aktiivisia ja selvittää uusiutuvien energiamuotojen mahdollisuuksia kaupungin alueella”, Malmberg vastaa.

Kaupunginjohtaja kuitenkin painottaa, että jos kaavoitus käynnistetään, se tehdään vuorovaikutteisesti eri osapuolia kuunnellen.

”Uskon, että Pirkanmaan laajimmassa kaupungissa kykenemme hyvällä suunnittelulla ja avoimella valmistelulla löytämään ratkaisut tuulivoiman ja asukkaiden yhteiseloon niin kuin monissa suomalaisissa kunnissa on jo tehty.”

Sastamalaan suunnitellut tuulivoimalat olisivat paljon suurempia kuin nämä Huittisten Pahkionvuorella pyörivät myllyt. Kuva: Alueviestin arkisto.

”Pyrimme vastaamaan kuntalaisten kysymyksiin”

Kaavoitusprosessissa menee aina aikansa. Miten pitkästä prosessissa tässä tapauksessa vielä puhutaan? Millaisia mahdollisuuksia kuntalaisilla on tulla kuulluksi prosessin aikana?

”Osallistuminen ja vuorovaikutus ovat keskeinen osa kaavoitusprosessia, joka mahdollistetaan kaikille asianosallisille. Kaavoitus vie vähintään vuoden, todennäköisesti vielä pidempäänkin.”

Onko Kärmekallion tuulivoimahanketta tarkoitus esitellä kuntalaisille laajemmin? Esimerkiksi etäyhteyksin yleisötilaisuudessa tai vaikka videon välityksellä?

”Hanketta on hyvä avata myös tällä tavoin. Teemme sen heti, kun aiheesta on riittävästi kerrottavaa. Pyrimme myös vastaamaan kuntalaisten kysymyksiin.”

Tuulivoimalat, Myllymaa, Hongistonmaa
Mahdollisesti tuulivoimarakentamiselle kaavoitettavan alueen likimääräinen rajaus. Kuva: Sastamalan kaupungin valmisteluaineisto.

Tästä on kyse

  • Tuulivoiman sijoittelun periaatteet ovat nousseet keskusteluun tanskalaisen Eurowind energy Oy:n Sastamalan kaupungille tekemästä esityksestä. Se toivoo tuulivoiman rakentamisen mahdollistavaa kaavaa Myllymaan ja Hongistonmaan väliselle alueelle.
  • Kaavoitettava alue on kooltaan 11 km2 ja kaava-alueelle sijoittuu 68 kiinteistöä.
  • Alustavien suunnitelmien mukaan alueelle olisi tulossa seitsemän isoa voimalaa.
  • Tuulivoimaosayleiskaavan laadinnan tavoitteena on mahdollistaa tuulivoimaloiden, tiestön ja sähkönsiirtolinjojen rakentaminen kaavoitettavalle alueelle.

Aiemmin Alueviestissä muun muassa:

https://alueviesti.fi/2022/01/07/lautakunta-linjaa-isot-tuulivoimalat-mahdollistavasta-kaavasta-tiistaina-hanke-herattanyt-sastamalassa-myos-vastusta/

https://alueviesti.fi/2021/12/31/sastamalassa-kerataan-nimia-tuulivoimaloita-vastaan-netissa-kirposi-vilkas-keskustelu/

Kommentointi ei ole käytössä.