Osa lapsista ja nuorista voi yhä vain huonommin – ”Sastamalassa huoli heistä on yhteinen”

Sastamalassakin on lapsia ja nuoria, joiden elämään ja oppimiseen koronapandemian taltuttamiseen tähtäävillä rajoituksilla oli kielteisiä vaikutuksia. Kuvituskuva: Pixabay.

Nuorten pahoinvoinnin vähentämiseksi tarvitaan yhteistyötä, sanovat Sylvään koulun rehtori Jari Andersson, Sastamalan seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Salme Kuukka ja Tukitalon Tiina-Maija Paloranta.

Anderssonin mukaan nuorten hyvinvoinnin suhteen polarisoituminen on jatkunut.

”Osa nuorista voi erittäin hyvin ja toiset huonommin kuin aikoihin.”

Keskeisiä tekijöitä huonosti voivien nuorten arjessa ovat Anderssonin mukaan kännykän rajaton käyttö, liikunnan ja unen vähyys sekä epäterveet ruokailutottumukset.

”Myös siitä olen huolissani, että kaikissa perheissä ei ole tarjota lapsille ja nuorille riittävästi rajoja ja rakkautta”, Andersson sanoo.

Salme Kuukan mukaan nuorten pahoinvoinnin lisääntyminen on huomattu myös seurakunnan nuorisotyössä.

”Koronapandemian mukanaan tuomat monet rajoitukset ovat jättäneet nuoriin jälkensä. On sosiaalisia vaikeuksia ja ahdistuneisuutta”, hän kuvailee.

”Onneksi monet nuoret kuitenkin puhuvat meille aikuisille ja pohtivat asioita.”

Yhteistyössä on voimaa, tuumaa Kuukka. ”Vaikka toimimme kaikki tahoillamme, on huoli Sastamalan nuorista yhteinen.”

Sometauko voi tehdä hyvää

Menemmekö nyt kriisistä kriisiin, miettii moni, kun uutiset tuuttaavat nyt eetteriin koronan sijaan Ukrainan sotaa.

Tiina-Maija Paloranta muistuttaa, että näinä aikoina vanhempi voi tukea nuorta huolehtimalla myös itsestään, koska nuori rauhoittuu silloin, kun aikuinenkin on rauhallinen.

”Omia voimavaroja voi vahvistaa joka päivä itselle sopivalla tavalla. Tee erityisesti asioita, joista saat hyötyä ja mielihyvää. Pidä tarvittaessa taukoa sosiaalisen median ja uutisten seuraamisesta, jos se lisää ahdistusta ja huolta”, Paloranta sanoo.

Palorannan mukaan samat keinot tepsivät usein riippumatta siitä minkäikäinen ihminen on.

”Noudata säännöllisiä arjen rutiineja. Konkreettiset asiat, kuten säännöllinen ateriarytmi, liikunta ja muut tavalliset toimet auttavat pysymään kiinni arjessa.”

Luennoista vinkkiä vanhemmuuteen

Sastamalan seurakunnan, Sylvään koulun ja Tukitalon edustajat päättivät etsiä nuorten vanhemmille vahvistusta kasvatustyön tueksi ja järjestää kaksi erittäin helposti saavutettava verkkoluentoa.

”Aikaa osallistumiseen menee vähän, mutta apu voi olla kuitenkin merkittävä omien oivaltamisten kautta”, Jari Andersson sanoo.

Torstaina 24. maaliskuuta kello 18 Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori ja Taysin nuorisopsykiatrian vastuualueen ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala esitelmöi nuoren mielen hyvinvoinnista.

Torstaina 31. maaliskuuta kello 18 alkaen Esa Linna puhuu otsikolla Nuori somessa. Linna on viiden lapsen isä, viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja, jonka uraan kuuluu myös 20 vuotta nuorisotyötä.

Luennot on ensisijaisesti suunniteltu yläkoulun oppilaiden vanhemmille, mutta kuulolle on tervetulleita myös muut aiheesta kiinnostuneet.

”Linkkiä saa siis jakaa esimerkiksi nuorten kummeille, mummeille, opeille, opoille ja valmentajille. Tavoitteemme on tukea kaikkia nuoria kohtaavia aikuisia, jotka omalla toiminnallaan voivat edistää lasten ja nuorten hyvinvointia”, Salme Kuukka lisää.

Linkit luennoille löytyy muun muassa Alueviestin nettiartikkelista, Wilman kautta tulevasta viestistä sekä seurakunnan ja Tukitalon verkkosivuilta.

Tapahtumat mahdollistaa osaltaan Telilän Sähkötyö Oy:n lahjoitus lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen Sastamalan ja Huittisten seudulla.