Virtamies Bäckmanin limonaaditehtaan tuotanto kasvussa – ”Tyrwäältä koko maakuntaan ja ties minne”

Veli-Pekka Bäckmanilla on pitänyt kiirettä viime aikoina. Toistaiseksi hän on ajanut pakettiautollaan limonaaditoimitukset itse jälleenmyyjille. ”Näin tutustun kaikkiin ja saan samalla palautetta”, hän tuumaa. Myös musiikkirintamalle sekä kirkkopienoismallien saralle kuuluu hyvää, mutta ne kuulumiset eivät sisälly tähän tarinaan.

Kun sastamalalainen kulttuurin moniottelija Veli-Pekka Bäckman vuonna 2018 innostui harrastamaan isoisoisänsä apteekkari Bäckmanin jalanjäljissä limonaadin valmistusta, oli kyseessä lähinnä käsityöharrastus. Ideana romanttinen ja viehättävä, paikallishistoriaakin henkivä tuote.

Kaukolan entisen koulukiinteistön tiloissa saivat ajan oloon alkunsa inkivääri-, mansikka- ja herukkajuomat. ”Hyvät ja iloiset poreet”, kuten Virtamies, Veli-Pekka Bäckman itse kuvailee. Sittemmin juomista innostuivat muutaman kahvilat, eivätkä Bäckmanin limonaadikärryt olleet vieras näky pääkaupungissakaan.

Tuli koronaviruspandemia, joka laittoi taiteilijan miettimään suurempia kokonaisuuksia.

”Mietin asioiden tärkeysjärjestystä. Minulla on ollut monta rautaa tulessa, mutta varsinkin musiikin ja esiintymisten saralla oli hiljaista. Tajusin, että ainoa keino limonaadin läpimurron mahdollistamiseksi on tuotantomäärän kasvattaminen”, hän kertoo.

Läpimurron kynnyksellä?

Joskus hyviä asioita kaiketi vaan tapahtuu. Puolitoista vuotta sitten Pirkanmaan Osuuskauppa otti Bäckmaniin yhteyttä ja tarjosi mahdollisuutta saada limsoja myyntiin useampiin kauppoihin maakunnassa. Puoli vuotta sitten Virtamiehen limonaaditehdas aloitti yhteistyön tamperelaisen Poikain Parhaat -elintarvikeyrityksen kanssa.

”Kehitin yleisempään makuun kenties sopivamman inkiväärijuoman ja nyt juuri saimme markkinoille mansikkalimsaa. Resepti on minun ja saatan juoman alkuun Kaukolassa. Tampereella homma hoidetaan loppuun, lisätään hiilihapot ja pullotetaan.”

Yhteistyö on merkinnyt Bäckmanin limonaadien tuotantomäärän moninkertaistumista. Kaukolassa hänen on mahdollista valmistaa enimmillään noin 200 pullon erä, Tampereella syntyy kerralla 1500 pullollista juomaa.

”Pullon koko kasvoi ja hinta tuli alaspäin. Käsityönä tekeminen nosti aiempien tuotteiden hintaa”, Bäckman sanoo.

Mutta edelleen hän jatkaa harrastuksensa parissa ja tekee osan tuotteista alusta loppuun saakka itse. Nämä artesaanilimsat tunnistaa patenttikorkista sekä punaisesta leimasta, joka kertoo juoman olevan tymäkkää tavaraa.

”En siis aio näistä alkuperäisistä erikoistuotteista luopua, vaikka tuotannossa on ollut muutosta. Jatkossakin niitä löytää muun muassa apteekkarin entisestä kotitalosta Pukstaavista sekä liikkuvasta putiikistani eli limonaadikärrystä”, hän tuumailee.

Kuvassa apteekkari Bäckmanin perheväkeä ja ystäviä limonaadipullojen äärellä 1890-luvun alussa. Kyseessä lienee varhaisin valokuvadokumentti tyrvääläisen elintarviketeollisuuden hedelmistä. Kuva: Bäckmanin suvun arkisto.

Paikallishistoriaa henkivien tarinoiden siivittämää

Monen tuotteen taustalla on nykyisin tarina. Joskus mainostoimiston luomus, toisinaan ei niinkään. Virtamiehen limonaadit kuuluvat jälkimmäiseen kategoriaan.

”Halusin limsapullojen etiketteihin oikeita valokuvia apteekkari Bäckmanin perheestä. Minun näkölmastani limonaaditehtaan toiminta alkoi paikkakunnalla jo 130 vuotta sitten.”

Tyrvään piirikunnan toimelias apteekkari Otfried A. Bäckman (1860-1938) perusti apteekkinsa yhteyteen vesitehtaan vuonna 1892. Tuotannosta löytyi laaja valikoima eksoottisia nimikkeitä: Cardinal, Keisari, Cream, Malta, Cider, Vichy. Joukossa myös inkiväärilimonaadi sekä kotoiset mansikka- ja herukkalimonaadit. Tyrwään Wesitehdas jakeli tuotteitaan ympäri Suomenmaata ja toimi osana apteekkari Bäckmanin kirjavaa liiketoimintaa joitakin kymmeniä vuosia.

Veli-Pekka Bäckman on iloinen siitä, että sukuperinteen vaaliminen, uteliaisuus ja into kaikenlaisen uuden kehittämiseen voi viedä näinkin pitkälle.

Poikain Parhaiden mukanaolo tässä kuviossa on mahdollistanut myös sen, että hän voi keskittyä enemmän tuotekehitykseen. Nyt työn alla on yhteistyössä toisen paikallisen tahon – Kaltsilassa toimivan Vanhakylä gårdin – kanssa toteutettava juoma. Omenainen tuotos ilmestynee kahviloihin kesällä, kauppoihin mahdollisesti syksyllä.

”Ehkä tämä kaikki on vasta alkua. Tyrwäältä kaikkialle maakuntaan ja ties minne.”