Mainiokoti Kultarusko kaipaa sitoutuneita hoitajia – Eurassa sijaitsevan hoitokodin huoneista osa ammottaa nyt tyhjyyttään

Susanna Laine, Marjut Sarka, Piia Niinimäki-Mikkonen ja Jenni Saarinen toivottavat tervetulleeksi töihin Mainiokoti Kultaruskoon. Perehdystys hoidetaan huolella ja tiimi tukee arjen haasteissa.

Kun Mainiokoti Kultaruskon tiiminvetäjä, sairaanhoitaja Marjut Sarka tulee työvuoroon, hänestä tuntuu kuin olisi tullut kotiin. Tämä sopii Mainiokotien toimintalupaukseen, jossa ydinajatus on ”Sen tuntee, kun tulee kotiin”. Yksilölliset palvelu- ja kuntoutussuunnitelmat laatulupausten kanssa ohjaavat Kultaruskon kaikkea toimintaa.

Marjut nauttii täysillä, kun saa nyt toteuttaa itsessään asuvaa kehittäjää. Hän on tuonut Kultaruskoon muun muassa hyvinvointiteknologiaa sekä muistipuiston ja Elämän puun, jotka ovat hyviä apuvälineitä muistisairaiden asukkaiden kuntouttamisessa.

”Elämän puusta on hyötyä myös uusille työntekijöille, he pääsevät sen avulla nopeasti mukaan hoitotyöhön, koska siihen kirjataan asukkaan toiveet ja tarpeet”, Marjut täsmentää yksikön kirjaamisvastaavana.

Yksikönjohtaja Piia Niinimäki-Mikkonen on ylpeä siitä, miten hyvin työyhteisössä on oivallettu tapa tehdä työtä rohkeasti omilla vahvuuksillaan.

”Jos vuorossa oleva hoitaja ei ole askartelutyyppiä, hän voi vaikka laulattaa askarteluhetken asukkaita. Pääasia on, että tehdään työtä sydämellä eikä rutiinilla.”

Kultaruskon hyvä draivi näkyy myös somessa, kuka tahansa voi seurata Facebookissa asukkaiden arkea Kultaruskossa.

Piiasta ja Marjutista toiminnan läpinäkyvyys on tärkeää, se antaa myös asukkaiden läheisille turvallisen tunteen. He tekevät tiivistä yhteistyötä Kultaruskon kehittämisessä henkilökunnan kanssa. Kultaruskoon voi matalalla kynnyksellä hakeutua töihin ottamalla suoraan yhteyttä yksikönjohtajaan.

Uudet tyynyt innostivat tyynysotaan, näin saatiin mainio toimintahetki arjen piristykseksi.

Roosa- ja Helmikodissa kokkikin kuuntelee

Mainiokoti Kultaruskossa on kaksi kotia, Roosa- ja Helmikoti, joissa kummassakin kodissa on 16 yhden hengen huonetta ja kaksi kahden hengen huonetta pariskunnille. Oma valmistuskeittiö mahdollistaa sen, että ruoka on aina kuin kotona tehtyä.

Kokki Jenni Saarinen kuuntelee makutoiveita ja kaikki saavat kertoa omat toiveensa lempiruoistaan asukaspalavereissa, jotka otetaan huomioon ruokalistan suunnittelussa.

”Kultaruskon kotisivuillakin esillä olevista ruokalistoista näkyy, että suosiossa ovat perinteiset suomalaiset ruoat sekä tietenkin peruna”, Jenni kertoo.

Arkipäivisin työskentelevän kokin vastuulla on myös viikonlopun ruokahuolto. Perjantaisin Jenni esivalmistaa kahden päivän ateriat, jotka sitten hoitohenkilökunta viimeistelee tarjolle.

”Olen viihtynyt täällä todella hyvin. Vaikka teen töitä yksin, ympärilläni on mukava työtiimi”, Jenni kehuu.

Kun muisti heikkenee, ruoka tuo useille hyviä makumuistoja. Kokki Jenni Saarinen on tyytyväinen, että voi omalla työllään tuoda iloa vanhusten elämään.

Avoin ilmapiiri tuo jaksamista

Kultaruskon lääkevastaavana toimiva sairaanhoitaja Susanna Laine arvostaa tarkkuutta, se on olennainen osa hänen työtään lääkkeiden parissa. Häntä miellyttää myös työyhteisön ilmapiiri ja huumori, jolla maustetaan sopivasti työpäiviä.

”Täällä saa sanoa suoraan mielipiteensä. Avoimen ilmapiirin vaikutuksesta myös asukkaat tekevät niin, joskus heiltä saa kuulla todella hymyilyttäviä totuuksia”, hän naurahtaa.

Suurin osa asukkaista on muistisairaita. Yksikönjohtaja Piia kertoo:

”Muistisairaat ovat kiehtovia hoidettavia, sillä heidän kanssaan on osattava olla läsnä ja luova. Mikään puolinainen ei riitä, he kyllä vaistoavat, jos et ole täysillä mukana hetkessä”, Piia vakuuttaa.

Mehiläinen-konserniin kuuluvien Mainiokotien asukkaaksi voi hakeutua oman kunnan sosiaalitoimen kautta. Tutustu Kultaruskoon täällä.  

Sairaanhoitajat Marjut Sarka ja Susanna Laine luottavat huumoriin ja yhteistyön voimaan.