Valtuusto päättää maanantaina Huittisten Lämpö Oy:n osakkeiden myynnistä

Huittisten Lämpö Oy:n osakkeiden myynti aiheutti tiukan äänestyksen jo hallituksessa, ensi maanantaina keskustelu asiasta jatkuu valtuustossa.

Huittisten Lämpö Oy:n osakkeiden myynti on jälleen esillä Huittisissa.

Osakkeiden myyntiä käsiteltiin jo joulukuussa 2020, jolloin myyntiesitys kaatui hallituksessa.

”Nyt on valtuusto vaihtunut ja halutaan selvittää, mikä on uuden valtuuston näkemys kaukolämmön tuotannon tulevaisuudesta Huittisissa sekä kaukolämpöverkoston ylläpidosta ja hallinnasta”, kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa perustelee asian nostamista uudelleen käsittelyyn.

Tällä hetkellä kaukolämmön tuotannosta vastaa Huittisissa Adven ja lämmön jakelu on Huittisten Lämpö Oy:n vastuulla.

Kaupunki omistaa Huittisten Lämpö Oy:n osakkeista viisi kuudesosaa ja Adven yhden kuudesosan.

Työryhmä selvitti vaihtoehtoja

Huittisten kaupunki asetti marraskuussa kaukolämpötyöryhmän selvittämään erilaisia vaihtoehtoja kaukolämmön tuotannossa ja kaukolämpöverkoston ylläpidossa sekä hallinnassa tulevaisuudessa.
Työryhmään kuului kaupunginjohtajan ja teknisen johtajan lisäksi edustaja kaikista valtuustoryhmistä.

”Työryhmä selvitti nykyisellä toimintamallilla ja omistuspohjalla jatkamista, Huittisten Lämpö Oy:n osakkeiden myyntiä sekä yhtiön liiketoiminnan myyntiä, lämmöntoimittajan kilpailuttamista ja oman lämpölaitoksen hankkimista”, Peltomaa kertoo.

Työryhmä päätyi teke- mään vielä tarkemman selvityksen nykyisellä toimintamallilla ja omistuspohjalla jatkamisesta sekä Huittisten Lämpö Oy:n osakkeiden myynnistä ja liiketoiminnan myynnistä.

”Kaukolämmön jakelu ei ole kaupungin ydintoimintaa”

Adven Oy on tarjoutunut ostamaan kaupungin omistamat Huittisten Lämpö Oy:n osakkeet 4,2 miljoonalla eurolla. Myös Leppäkosken Lämpö Oy on jättänyt Huittisten Lämpö Oy:n liiketoiminnan ostamisesta indikatiivisen tarjouksen, josta kaupunki saisi noin 4 miljoonan euron tuloutuksen.

Kaukolämpötyöryhmän enemmistö päätyi esittämään osakkeiden myyntiä Advenille.

”Työryhmä päätyi tähän lopputulokseen muun muassa siitä syystä, että 4,2 miljoonan euroa on merkittävä kertakorvaus, joka tuloutuu pääosin myyntivoitoksi”, Peltomaa kertoo.

Lisäksi työryhmä näkee, että Advenilla on osaaminen ja asiantuntijuus keskikokoisiin kaukolämpöverkkoihin, kaupungilla tällaista osaamista ei ole.

”Eikä kaukolämmön jakelu ole kaupungin ydintoimintaa”, Peltomaa muistuttaa.

Kauppa siirtäisi riskin kaukolämpötoiminnan kilpailukyvystä ja verkoston saneerauksesta pois kaupungilta.

Kaupan myötä Adven pääsisi myös pitkäjänteisesti investoimaan ja kehittämään toimintaansa ja asiakkuuksiaan, kun sen toimintaa ei rajoittaisi määräaikaisten lämmöntoimitussopimusten kausi.

Osakkeiden myyntiä Advenille tukee myös pitkäaikainen yhteistyö kaupungin kanssa.

Työryhmä edellyttää, että sopimusneuvotteluissa laaditaan kumppanuussopimus, jossa otetaan kantaa uusiutuvan energian käyttöön siirtymiseen ja energian hinnan kehittymiseen.

Hallitus päätyi äänestämään

Koska osakkeiden myynti on koko kaupungin kannalta merkittävä asia, lopullinen päätös asiasta on valtuuston vastuulla.

Maanantaina asiaa käsitellyt kaupunginhallitus päätyi esittämään kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy kaupungin osakkeiden myynnin Adven Oy:lle.

Yksimielisiä asiasta ei kuitenkaan oltu tälläkään kerralla, sillä Hannu Haapasalo (kesk) esitti Soile Vahelan (kesk) kannattamana, ettei osakkeita myydä. Äänestyksessä myyntiä vastaan olivat myös Antti Heikkilä (ps) ja Niina Immonen (ps).
Myynnin puolesta äänestivät Aarno Korpela (sdp), Mikko Kaunisto (vas), Aulikki Kuisma (kesk), Jukka Tuori (kok) ja Tinja Tähtinen (kok)

Kaupunginvaltuusto päättää asiasta ensi maanantaina.

  • Heikki M

    Tässä kunnanjohtoa viedään kuin pässiä narusta. Kyseessä on luonnollinen monopoli, jossa ostaja saa pysyvän, hyvän rahanlähteen. Kaupungin asukkaat maksavat. Perustelut jotka on jutussa mainittu, ovat suoraan Advenin ostajien suusta. Sopikaa nyt ainakin, että asiakkaat voivat erota verkosta ilman sakkoluonteista kustannusta. Myös kaupunki siinä vaiheessa kun tajuaa tilanteen.

Kommentointi ei ole käytössä.