Korkeakoskella talkoillaan valoa tienvarteen – ”Uskon, että mukaan haluaa vielä muitakin”

Kaivinkoneen puikoissa istunut Ari Mattila sekä Korkeakosken aktiivisiin talkoolaisiin kuuluvat Rami Tynkkynen, Jussi Huhtala, Ilkka Haukka, Kari Turto ja Pertti Kuisma käynnistivät työurakan viime keskiviikkona.

Huittisten Korkeakoskella iskettiin viime viikolla kaivinkoneen kauha maahan, kun kylällä toteutettavan valokuitu- ja katuvalohankkeen kaivuutyöt käynnistyivät.

Kylällä toimiva Korkeakosken Seutu ry keräsi viime syksynä 253 nimeä sisältäneen adressin Korkeakoskentielle rakennettavan tievalaistuksen puolesta, minkä ansiosta Huittisten kaupunginvaltuusto myönsi hankkeelle alkuvuonna reilun 30 000 euron määrärahan.

Katuvalaistus on tarkoitus kaivaa maahan samalla, kun Loimijokivarren jätevesiosuuskunta rakentaa Korkeakoskelle valokuituverkon.

”Ensimmäisenä kaivetaan teletilan pohjat ja levitetään murskeet, sen jälkeen aletaan asentaa valaisinten jalustoja ja katuvalokaapeleita sekä valokuitukaapelia Hannunniityntien risteyksestä keskustan suuntaan”, hankkeen puuhamiehenä toimiva Jussi Huhtala kertoi viime keskiviikkona.

Valaistusta jatketaan hankkeen ensimmäisessä vaiheessa Korkeakoskentien alkupäästä aina Korkeakosken laavun parkkipaikalle asti.

Verkko toteutetaan jätevesiosuuskunnan kustannuksella ja Korkeakosken Seudun aktiivisella talkootuella. Valaistuksen materiaalikustannukset katetaan kaupungilta saadulla määrärahalla.

”Koska parkkipaikan valaistus kustannetaan Korkeakosken Seudun rahoituksella ja joudumme tekemään paikalla tienalituksen, mistä syntyy kustannuksia, hankkeelle on aloitettu myös kansalaiskeräys. Korkeakosken laavu on kuitenkin paljon mittavammassa käytössä kuin vain korkeakoskelaisten virkistyspaikkana, joten toivottavasti muutkin huittislaiset haluavat osallistua sen kehittämiseen”, Huhtala sanoo.

Katuvalo- ja valokuitu talkoisiin osallistuu Huhtalan mukaan parikymmentä talkoolaista.

”Seitsemän tai kahdeksan suoranaista aktiivia tässä on mukana. Apukädet ovat kyllä tarpeenkin, sillä Korkeakoskentiellä on muutamia pahoja paikkoja, missä näkyvyys on huono, joten paikalle tarvitaan muun muassa porukkaa liikenteenohjaukseen.”

Valokuituverkkoon on Huhtalan mukaan liittymässä tällä hetkellä noin 40 taloutta Korkeakoskentiellä ja sen haaroilla.

”Tässä vaiheessa valokuituverkkoa vedetään vielä noin 2,5 kilometriä eteenpäin siitä, mihin katuvalaistus tulee päättymään. Kun ensimmäinen vaihe saadaan valmiiksi, hanketta jatketaan mahdollisesti eteenpäin. Uskon, että mukaan haluaa vielä muitakin talouksia kuin ne, jotka ovat tähän mennessä lupautuneet liittymään verkkoon.”

Huhtalan mukaan valokuitua alettiin puuhata Korkeakoskelle puhtaasti kyläläisten omasta tarpeesta.

”Peruslähtökohta koko projektille oli se, että ainakin itselläni netti pätkii ja on epäluotettava. Tällainen kylän oma hanke oli todennäköisesti ainut mahdollisuus saada kuitu myös tänne haja-asutusalueelle.”

Korkeakosken valokuituhanke oli ainoa Satakunnan ely-keskuksen alueella järjestetty hanke, jolle myönnettiin laajakaistatukea.

”Se mahdollisti koko hankkeen toteutumisen, sillä jo alkuvaiheessa kävi selväksi, että täysin omakustanteisesti tätä olisi ollut mahdotonta toteuttaa. Nyt saamme pidettyä valokuidun hinnan kilpailukykyisenä, mikä puolestaan takaa sen, että mahdollisimman moni pääsee kiinni gigan nopeaan yhteyteen”, Huhtala sanoo.

Tietoa keräyksestä: 

  • Valaistushankkeen pienkeräys jatkuu 2.11.2022 asti ja Korkeakosken laavun parkkialueen valaistusta on mahdollista tukea laittamalla itselleen sopivaksi katsoma summa tilille FI6350590020115845 BIC OKOYFIHH.
  • Tilinhaltija on Korkeakosken Seutu ry ja viitenumero 12852. Pienkeräyksen tuotonensisijainen käyttötarkoitus on luvan (lupanumero RA/2022/1099) mukaan: Korkeakoskentien katuvalaistus; maakaapeleiden ja jalustan asennus Akunsaaren laavun parkki-paikalle asti sekä sellaiset katuvalaistuksen kustannukset, jotka eivät sisälly Huittisten kaupungin hyväksymiin kustannuksiin.