Eveliina Lehtiniemi vaihtoi hoitotyön kameraan ja on nyt vuoden häävalokuvaaja – ”Kai se on uskottava”

Eveliina Lehtiniemi irtisanoutui lähihoitajan työstään reilut kaksi vuotta sitten ja ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi. Kuva: Kaija Marjanen.

Vähän hämmentynyt, mutta iloinen, kuvailee valokuvaaja Eveliina Lehtiniemi tunnelmiaan tiistaina aamupäivällä. Lehtiniemi on noin vuorokausi aiemmin saanut kuulla yrityksensä Eveliina Visualsin voittaneen Vuoden hääyritys -kilpailussa hääkuvaaja-kategorian.

”Onnitteluja ja viestejä on tullut tosi paljon, joten kai se on uskottava, että voitto on totta”, hän nauraa.

Lauantaina Lehtiniemi matkustaa Helsingin Kaapelitehtaalle Love me do -messuille, joilla ratkeaa koko Vuoden hääyritys -kilpailun ykkönen. Sastamalan Karkussa asuvan valokuvaajan mukaan kokonaiskilpailun voittaminen olisi iso juttu, mutta jo kategoriavoitto on hänelle henkilökohtaisesti merkittävä tunnustus parin vuoden uurastuksesta.

”Paljon on tehty töitä”, 31-vuotias Lehtiniemi summaa.

Kesän kalenteri jo täynnä

Aiemmin hoitoalalla työskennellyt Eveliina Lehtiniemi irtisanoutui palkkatyöstään reilut kaksi vuotta sitten ja ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi. Sitä ennen hän valokuvasi toiminimellä. Kun keikat alkoivat lisääntyä, piti tehdä päätös siitä, kumpaan työhön keskittyä.

”Tuntui, etteivät voimat enää riitä molempiin. Toki päätös yrittäjäksi ryhtymisestä oli iso ja vaati paljon pohdintaa. Ajattelin kuitenkin, että jos tekee tiukkaa niin aina voin tehdä hoitoalan sijaisuuksia tai tarvittaessa palata kokonaan takaisin.”

Lehtiniemi on ollut niin kysytty kuvaaja, että sijaisuuksia ei ole tarvinnut edes harkita. Kesäviikonloppuisin hän tekee pitkää päivää häiden parissa ja tulevan kesän osalta kalenteri on jo täynnä toukokuusta elokuun loppuun. Viime kesänä hän kuvasi neljättoista häät, tämä kesä näyttää samankaltaiselta.

”Varausten osalta mennään jo kesää 2024. Tälle vuodelle häitä mahtuisi vielä talvikuukausille – ja loppusyksyyn, joka on myös ihanaa aikaa”, hän vinkkaa.

Hääkuvaukset vievät Lehtiniemeä pitkin Suomea. Hän ei ole halunnut rajata kuvausaluetta, vaan on valmis lähtemään keikalle vaikka Lappiin.

”Se olisikin yksi unelmani; kuvata häät pohjoisen maisemissa.”

Eveliina Lehtiniemellä on myös Nokian Nansotalolla sijaitseva studio, joka on käytössä enimmäkseen hääsesongin ulkopuolella. Siellä hän ottaa esimerkiksi vauvakuvia sekä sensuelleja, naiseutta korostavia boudoir-kuvia.

Monet hääparit haluavat valokuvaajan seuraavan juhlapäiväänsä aamusta iltaan. Näin paria on mahdollista kuvata vaikka ilta-auringossa kesken juhlien. Kuva: Eveliina Visuals.

Kunniamaininta puolisolle

Kuluneet vuodet ovat opettaneet, että valokuvaajan työ on paljon muutakin kuin itse kuvaamista. Monet hääparit haluavat kuvaajan juhliinsa koko päiväksi, ja Lehtiniemi kertookin olevansa kesäisin varattavissa häihin minimissään kahdeksaksi tunniksi.

”Juhlapäivää ennen on paljon viestittelyä ja palavereja, kuvauspäivän jälkeen kuvien editointiin menee yllättävän paljon aikaa. Tälle työlle olen kokemuksesta oppinut varaamaan enemmän aikaa, jotta en itse ole kesän jälkeen ihan piipussa.”

Puolisolleen Eveliina Lehtiniemi antaa kiitosta.

”Hän on joutunut joustamaan välillä paljonkin, kun olen tehnyt ahkerasti töitä. Siitä iso kunniamaininta.”

Vuoden hääyritys -kilpailu

  • Järjestetään vuosittain Suomen suurimman häämessutapahtuman, Love me do:n yhteydessä.
  • Tittelistä kilpailee tänä vuonna 86 yritystä 12 eri kategoriassa, kuten hääfloristit, -leipurit, -kuvaajat ja pitopalvelut.
  • Kategorioiden voittajat valitaan yleisöäänten perusteella.
  • Vuoden hääyritys on yritys, joka kategoriasta riippumatta on saanut eniten finaaliääniä koko kilpailussa. Voittaja selviää lauantaina 21.1.
  • Sastamalaan on tullut kilpailumenestystä aiemminkin, kun Häijäässä toimiva Hanna Silanderin Purppurahelmi valittiin vuonna 2018 Vuoden hääyritykseksi ja viime vuonna Vuoden hääleipuriksi.
Hääkuvausten lisäksi Eveliina Lehtiniemi ottaa studiollaan Nokialla esimerkiksi odotus-, vauva- ja boudoirkuvia. Kuva: Eveliina Visuals.