Varhaiskasvatuksen yöhoito Häijäästä Vammalaan? – Vuorohoitoa jatkossa molemmissa paikoissa

Kuvituskuva: Pixabay.

Varhaiskasvatuksen yöhoito Sastamalassa on siirtymässä Häijäästä Vammalaan. Kasvatusjohtaja Pekka Kares esittää ensi keskiviikkona kokoontuvalle sivistyslautakunnalle, että yöhoito siirretään Häijään päiväkodilta Ojansuun päiväkodille. Siirto Ojansuuhun edellyttää sprinklerijärjestelmän lisäämistä yhden ryhmän tiloihin sekä turvallisuusselvityksen tekemistä yksikköön.

Varhaiskasvatuksen vuorohoitoa tarjotaan tällä hetkellä Häijään päiväkodilla ympärivuorokautisesti ja Ojansuun päiväkodissa arkisin sekä viikonloppuisin kello 5 – 23 välisenä aikana. Yöhoidon siirtäminen Ojansuun päiväkodille muuttaa yksiköiden aukioloaikoja niin, että Ojansuun päiväkoti on auki tarvittaessa ympärivuorokautisesti ja Häijään päiväkoti tarvittaessa päivittäin kello 5 – 23 välisenä aikana. Vuorohoidon järjestäminen ilman yöhoitoa tarjottaisiin jatkossa näin myös Häijään päiväkodissa.

Henkilökustannusvaikutukset muuttuvat vuosittain yöhoidon käytön mukaan. Vuorohoidon järjestäminen jatkossakin Häijään päiväkodissa estää sen, ettei vakituista henkilöstöä pystytä siirtämään yöhoidon järjestämisen mukana Ojansuun päiväkodille. Arvio on, että yöhoidon siirtäminen Ojansuun päiväkodille tarkoittaisi 1-2 työntekijän lisäresursointia ja vuositasolla 34 000 – 68 000 euron kustannusvaikutusta nykyisillä palkkatasoilla laskettuna.

Nykyiset yöhoidon käyttäjät, palveluohjaus ja henkilöstön työaikajärjestelyt huomioiden yöhoidon siirtäminen Ojansuun päiväkodille on mahdollista aikaisintaan 1.8.2023 alkaen. Tämä edellyttää, että Ojansuun päiväkodin yksikköön tehtävät yöhoidon järjestämiseen tarvittavat toimenpiteet on saatu tehtyä.

Siirron taustalla on kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Lauri Tapion viime vuoden maaliskuussa jättämä valtuustoaloite. Sen mukaan päiväkodissa yöhoidossa olevista lapsista 80 prosenttia asuu läntisellä alueella. Aloitteen allekirjoittivat myös Jari Kortelahti (kok), Timo Haapanen (vas), Jenni Jokinen (sd) ja Pentti Jarkko (kesk).

Sivistyslautakunta käsitteli valtuustoaloitetta syyskuussa ja edellytti, että yöhoidon siirtämisestä Ojansuun päiväkodille tehdään erillinen selvitys ja tuodaan asia uudelleen päätettäväksi. Tuolloin varhaiskasvatusjohtaja Jarmo Korhonen näki, että muutos on mahdollista toteuttaa, mutta sille ei sillä hetkellä ollut perustetta.

Aiheesta aiemmin: Varhaiskasvatuksen yöhoidon järjestämiseksi Vammalassa aloite valtuustossa – palvelua tarjotaan nyt Häijäässä, mutta sitä tarvitsevista lapsista 80 % asuu läntisellä alueella

Jätä kommentti