Vammalan rantasaunasta ennätysmäärä palautetta: ”Aina reagoimme, jos se suinkin on mahdollista”

Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi ja rakennuttajainsinööri Jussi-Pekka Palonen esittelivät korjauksia, joita saunalle on käyttäjien palautteen perusteella tehty. Toiseksi ylimmäistä laudetta on nyt levennetty ja teossa on nousujakkaroita.

Maanantaina puolilta päivin Vammalan rantasaunalla asennetaan uutta, entistä leveämpää laudetta paikoilleen. Hiljattain valmistunut remontti on saanut risuja ja ruusuja osakseen, ja kritiikkiä on kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi kuullut muun muassa juuri lauteista. Asiasta kirjoitettiin myös Alueviestin yleisönosastolla viime viikolla.

Nyt lauteita korjataan niin, että toiseksi ylimmälle tasolle mahtuu paremmin istumaan, eli levennetään sen verran, että siihen mahtuvat sekä ylälauteella olevan jalat että istujan takamus.

”Aina me tietysti otamme palautteen vastaan ja siihen myös reagoimme, mikäli se suinkin on mahdollista”, Toukoniemi sanoo.

Toukoniemi kertoo, että saadun palautteen perusteella alimmainen laudetaso on osalle käyttäjistä liian korkealla, jotta sille olisi hyvä askeltaa. Alimmaista nousua korjataan lisäämällä yksi nousujakkara. Muutkin puutteet on pyritty korjaamaan, kuten esimerkiksi kaiteiden lisäykset saunaan ja saippuatelineet suihkutilaan.

Kallistukset oikeaan suuntaan

Palautetta on kaupungille tullut myös veteen johtavista uimalaiturin rappusista ja pukutilojen kosteudesta. Onpa joku epäillyt naisten suihkutilan lattian kallistuvan viemärikaivon sijaan pukuhuoneen suuntaan.

Toukoniemen mukaan rappusia ei olla vielä valitettavasti saatu lämmitettyä erään tarvittavan komponentin saatavuusongelmien vuoksi. Tilanne kuitenkin korjaantuu lähiviikkojen aikana. Sen jälkeen portaiden ja kaiteiden ei pitäisi enää jäätyä.

”En vielä tarkkaan tiedä milloin lämmitys toimii, sähkömieheltä saadun tiedon mukaan asia pitäisi saada kuntoon helmikuun aikana. Nyt on avantoon mennessä syytä olla varovainen, sillä portaat voivat olla pakkasella liukkaat.”

Mitä pukutilojen kosteuteen tulee, aiotaan ilmastointia Toukoniemen mukaan vielä tuunata kosteusanturilla. Sen jälkeen ilmastointi tehostuu automaattisesti tietyn kosteusrajan ylittyessä.

Koska suihku- ja pukutila ovat aivan vierekkäin ja melko pienet, täydellinen kosteudentorjunta suosituimpien saunavuorojen aikana tuskin on mahdollista.

Toimittajalle näytetään vatupassia apuna käyttäen, että suihkutilan kallistukset on tehty oikeaan suuntaan.

Isolla porukalla saunominen on toki hauskaa puuhaa.

Paljon vai liikaa saunojia?

Puhuttanut on myös saunan lämpötila. Jotkut avantosaunaan pettyneet ovat epäilleet kaupungin kiuashankintaa epäonnistuneeksi. Liekö uusi kiuas tehoton?

”Ei se sitä ole, vaan saunassa on ollut todella paljon uimareita. Ovi on ollut auki vähän väliä, ja joskus vettä on voitu heittää kiukaalle niin tiuhaan, etteivät kiuaskivet ole ehtineet välillä kuivahtaa”, Toukoniemi sanoo.

Kuinka monta saunojaa lauteille sitten kerralla sopii?

Laskemme, että ylälauteille mahtuu hyvin noin 12 – 16 ihmistä vähän saunojien koosta riippuen.

”Sellaisella väkimäärällä saunan lämpötila pysyy paremmin ihanteellisissa lukemissa. Mutta jokainen voi miettiä, mitä tapahtuu, jos kaikki lauderivit ovat täynnä, ja osa saunojista on juuri tullut kylmästä avannosta, löylyä heitetään tiuhaan ja ovi käy”, Toukoniemi sanoo.

Tekninen johtaja toteaa avantouinnin olevan todella suosittu harrastus. Tampereella avantosaunoihin jopa jonotetaan.

”Oli eilen illalla Nokialla Alisniemen saunalla. Lämpötila oli 58 astetta. Kiuas oli niin hyvin uitettu, että ei siitä löylyä enää irronnut.”

Kävijöitä oli tälläkin saunalla ollut päivänmittaan paljon.

Mikä on sopiva lämpötila?

Avantosaunan oikea lämpötila on asia, joka jakaa mielipiteitä.

”Jonkun mielestä 100 astetta on hyvä, jonkun mielestä 60 sopiva ja 80 jo liian kuuma”, Toukoniemi miettii. Tästä on saatu palautetta, molempiin suuntiin.

Pientä polemiikkia on ollut siitäkin, kenen vastuulla saunan lämmittäminen sitten on. Toukoniemen mukaan käytäntö on sama kuin kaikkien muidenkin kaupungin liikuntapaikkojen suhteen.

”Kaupunki voi mahdollistaa harrastuksia ja ylläpitää kiinteistöjä, mutta varsinaisesta toiminnasta vastaavat tiloja käyttävät seurat ja yhdistykset.”

Kiikoisten rantasaunalla sen käyttäjät lämmittävät saunan, ja systeemi on vuoden alusta ollut sama Vammalassakin. Rantasaunat Keikyässä, Kiikassa ja Suodenniemellä ovat kokonaan yhdistysten omistuksessa ja hallinnoimia.

Kimmo Toukoniemi sanoo Vammalan rantasaunan tapauksen olevan palautemäärän suhteen poikkeuksellinen. Harva kaupungin rakennus- tai saneeraushanke on kirvoittanut yhtä paljon yhteydenottoja.

”Kun julkisuudessa esitettiin kritiikkiä, alkoi meille tulla myös myönteistä ja rakentavaa palautetta. Moitteet tuntuvat saavan aina enemmän näkyvyyttä kuin kehut, mutta moni on ollut remontoituihin tiloihin myös tyytyväinen”, hän sanoo.

Vammalan rantasaunan ulkopuoltakin on sisäänkäyntien osalta ehostettu.

Jätä kommentti