Moirislahden täyttö muuttaa Pappilanpuiston ilmettä – pohjaan kiviainesta, päällisrakenteet maisemoidaan

Johannes Bäckin kadulla sijaitsevien rivitalojen takapihoja ja Moirislahtea erottaa nyt kävelytie. Pohjukan täytön ja alueen kunnostuksen jälkeen puistoalue taloyhtiön ja rannan välillä levenee ja kävelytie muuttuu aivan rannan tuntumassa kulkevaksi puukäytäväksi.

Sastamalan kaupunki kunnostaa Pappilanpuistossa Vammaskosken sillan tuntumassa sijaitsevan Moirislahden. Aluehallintovirasto on myöntänyt kaupungille luvan täyttää lahden pohjukka kiviaineksella, sillä veden kierto siellä on ollut tähän saakka riittämätöntä. Kunnostustöiden tarkoituksena on estää lahden umpeenkasvu tulevaisuudessa.

Kaupunginpuutahuri Suvi Isosävin mukaan Moirislahden vesikasvustoja on viime vuosina säännöllisesti niitetty vedessä ajettavalla niittokoneella, mutta tulokset tällä keinolla ovat kovin väliaikaisia.

”Moirislahden pohjukan matalan osan täyttö parantaa veden kiertoa jäljelle jäävässä vesitilassa, jolloin vesi pysyy puhtaampana eikä pohjaan ala kasvaa kortetta tai muuta vesikasvillisuutta. Eli lahden umpeenkasvu estyy”, hän summaa.

Toukokuussa 2021 puiston välittömässä läheisyydessä sijaitsevat taloyhtiöt sekä Tyrvään Pappilan kiinteistönomistaja jättivät kaupungille kirjallisen huomautuksen Moirislahden kunnostustarpeesta ja ehdottivat siinä, että hankkeelle laadittaisiin kunnostus- ja ylläpitosuunnitelma, joka pantaisiin toimeksi mahdollisimman pian.

Alueella pidettiin elokuussa 2021 katselmus taloyhtiöiden edustajien sekä kaupungin virkamiesten kesken. Katselmuksessa sovittiin, että Moirislahden rantaviivaa siistittäisiin puuvartisista kasvustoista ja lahden pohjukan umpeen kasvamisen estämiseen haettaisiin ratkaisuja.

Katselmuksen jälkeen puistotoimi on normaalin ylläpitotyön lisäksi suorittanut alueella rantaviivan perkaamista niiltä osin kuin se on ollut mahdollista.

Havainnekuva osoittaa Moirislahden paikan. Pappilanpuisto kaarisiltoineen on suosittua ulkoilualuetta. Kuva: Sastamalan kaupunki.

Moirislahden kunnostussuunnitelma on puistotoimen puutarhuri Jaakko Huuskon käsialaa. Suunnitelman mukaan lahden pohjukan kiviaines hankitaan Sastamalan kaupungin omilta läjitysalueilta. Myös täyttö on tarkoitus tehdä kaupungin omalla kalustolla.

Täytön yhteydessä ranta saa uuden ilmeen, kun täyttömaan päällisrakenteet maisemoidaan virkistyskäyttöön. Alueelle on tulossa muun muassa niittyä, louhetta ja isoja luonnonkiviä sekä kanna- ja perennaryhmiä. Myös valaisimet sekä penkit ja roska-astiat uusitaan.

Nykyisen puistokäytävän korvaa aivan lahden pohjukan tuntumaan rakennettava puukäytävä penkkeineen. Puukäytävän avulla alueelle tuodaan enemmän oleskelumahdollisuuksia sekä esteetöntä kulkua.

”Alueen käyttö säilyy siis samana kuin ennenkin, eli suosittuna ulkoilureittinä ja puistona”, Isosävi toteaa.

Alustava arvonlisäveroton kustannusarvio päällisrakenteille on noin 15 000 euroa. Rakentaminen toteutetaan pääasiallisesti ostopalveluna. Kustannusarvio ei sisällä kaupungin omana työnä tehtäviä töitä, taimimateriaalia eikä kalusteita.

Kaupunginpuutarhurin mukaan lahden pohjukka täytetään kiviaineksella näillä näkymin kuluvan vuoden loka-marraskuussa ja päällisrakenteet toteutetaan keväällä 2024. Täyttötyön aikana Moirislahden suulle asennetaan suojaverho, joka estää mahdollisen samentuman leviämisen vesistöön.