Muistojen Vammalaa: Torin seutua vuoden 1989 tienoilla – Katso Hannu Moilasen valokuvat

Joulukuusi koristaa Vammalan toria n. 1988-1989 nostokurkien varjossa joulun tienoilla. Kesällä 1990 Torikeskus jo avautui liikkeineen kaupunkilaisille.

Alueviestissä alkaa uusi juttusarja, jossa valokuvaaja Hannu Moilanen esittelee vuosikymmenten takaista Vammalaa. Moilanen muutti Vammalaan helmikuussa 1988, jolloin hänellä oli takanaan aktiivista valokuvausta ja alan opiskelua Tampereella noin 10 vuotta.

”Mustavalkofilmikuvaus oli tuolloin vielä voimissaan, sen rinnalla itselläni oli jossain määrin myös diafilmi, joka syrjäytti lopullisesti mustavalkokuvauksen 1990-luvun taitteen tienoilla. Suhteeni valokuvaukseen on ollut dokumentoivaa, mutta myös luovaa”, Moilanen kuvailee.

Moilasen reilun 30 vuoden takaiset Vammala-kuvat ovat ennen julkaisemattomia. Arkistojen aarteet ovat tarjonneet yllätyksiä kuvaajalle itselleenkin.

Vammalan keskusta ja torin seutu oli isossa muutos myllerryksessä 1980-luvun lopulla, kun uutta liikekiinteistö Torikeskusta rakennettiin näyttävien nostokurkien saattelemana.

”Komea iso joulukuusi koristi toria jo tuolloin vuoden vaihteessa 1989, kun uuteen kotikaupunkiini kamera kaulassa tutustuin. Liikekeskuksen rakennuttajana toimi Tyrvään Seudun Osuuspankki”, kertoo Moilanen tämän artikkelin kuvista.

Torikeskus avattiin vuonna 1990. Alusta asti kiinteistössä lienee vammalalaisia ruokkinut K-ruokakauppa, myös K-kenkä myi jalkineet kaupunkilaisille tuolloin, Moilanen miettii.

”Kiinteistön alkuvuosien isoista vuokralaisista monet muistavat myös monipuolisen Vapaa Valinnan ja suositun Seppälän vaateliikeketjun myymälän. Uutta aikaa edusti myös Otto-automaatti torin puoleisella seinällä.”

Torikeskuksen pohjatöitä on juuri aloitettu tekemään. Aittalahdenkadulta katsottuna torilla on menossa vilkas kauppapäivä, etualalla Vammalan taksiasema, taustalla seisoo vielä vanha Vammalan kirjapainoin talo Puistokadulla.