Huittisiin kaavaillaan Suomen suurinta aurinkovoimalaa – ”Yksi Suomen kantaverkon solmukohdista”, perustelee rakennuttajayhtiön edustaja

Suomessa Huittisiin kaavailtu aurinkovoimala olisi ensimmäinen laatuaan. Kuvituskuva pixabay

Sun 2 -yhtiö ilmoitti viime vuoden loppupuolella suunnittelevansa Huittisiin Suomen suurinta, 760 hehtaarin aurinkovoimalaa.

Huittisten lounaisosaan Maurialan, Mommolan, Perkolanmäen ja Metsämaan alueelle suunniteltu uusi voimalaitos tuottaisi parhaimmillaan jopa 550 gigawattituntia vuodessa. Määrän suuruutta kuvaa se, että se vastaa yli 27 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.
Yhtä valtavia teollisen mittakaavan aurinkovoimaloita ei Suomessa vielä ole.

Sun 2 -yhtiön Seppo Malmi kertoo, että kunnianhimoisen hankkeen taustalla on Suomen valtion hiilineutraaliuteen ja vihreään sähköön tähtäävä tavoite 2035.

Siinä missä tuulivoiman merkittävä lisärakentamista voidaan pitää paikoin haasteellisena muun muassa olemassa olevan sähkönsiirtoverkon rajoitteiden vuoksi, aurinkovoimatekniikan kehittyminen on mahdollistanut teknistaloudellisten ratkaisuiden löytymisen.

”Tämä mahdollistaa Suomenkin olosuhteissa aurinkovoiman kannattavan liiketoiminnan”, Malmi toteaa.

Se, miksi valtakunnallisesti merkittävää aurinkovoimalaa suunnitellaan juuri Huittisiin, on Malmin mukaan sijainnista johtuvaa.

”Huittinen on Suomen kantaverkon yksi solmukohdista, mikä mahdollistaa kantaverkossa olevan vapaan sähkönsiirtokapasiteetin käytön ja kantaverkkoon liittymisen.”

Rakennustöihin ehkä ensi vuonna

Tällä hetkellä Sun 2 Oy:n hankkeesta tehdään sen kokoluokasta johtuen ympäristövaikutusten arviointi.

”Hanke on ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) nähtäville jättövaiheessa. ELY -keskuksen perusteltu päätelmä saataneen keskikesään mennessä”, Malmi arvioi.

Kun YVA-selostus on tullut nähtäville, halukkaat voivat lausua siitä näkemyksensä. Sen jälkeen hanke tulee Huittisten kaupungin luvitukseen liittyvään päätösprosessiin.

Malmi uskoo, että parhaassa tapauksessa voimalan rakennustyöt voivat alkaa ensi vuoden loppupuolella.

Huomiota ympäristöön ja ihmisiin kohdistuviin vaikutuksiin

Seppo Malmin mukaan Huittisten aurinkovoimalahanke on saanut positiivisen vastaanoton.

”Tosin tietenkin joitain kriittisiäkin ajatuksia on esitetty.”

Malmi kuitenkin ymmärtää tämän, sillä aurinkovoimala-asia on vielä uutta eikä näin suuria voimaloita ole nähtävissä.

”YVA-prosessissa on pyritty tunnistamaan mahdolliset ympäristöön ja ihmisiin kohdistuvat vaikutukset. Tunnistettuja vaikutuksia pyritään pienentämään jättämällä muun muassa voimalan reuna-alueille ja asutuksen läheisyydessä oleville kohdille suojavyöhykkeitä”, Malmi kertoo.

Suojavyöhykkeiden ansiosta aurinkovoimala tulee näkymään hyvin vähän ympäristöönsä ja näkymävaikutus horisontissa on aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi tuulivoimalla.

”Tunnistettu vaikutus on esimerkiksi marjastuksen muuttuminen, kun totutuille marjamättäille ei enää pääse. Mutta jos puolukkamaat vähenevät, niin vadelmamaat lisääntyvät alueelle toteutuvan tiestön seurauksena”, Malmi sanoo.

Työpaikkoja ja verotuloja

Huittisten aurinkovoimalahanke on kokonaisuudessaan todella mittava. Malmin mukaan se tulee rakennusaikana työllistämään lähes 200 henkilötyövuotta ja toiminta-aikanaan tarjoamaan useita vakituisia työpaikkoja.

”Sen lisäksi alueen teini-ikäisillä on taattu kesätyöpaikka vuosikymmeniksi alueen vesakoiden torjunnassa”, Malmi naurahtaa.

Malmi uskoo, että hanke tuo paitsi Huittisiin koko Satakuntaan merkittävää taloudellista toimeliaisuutta.

”Se tulee näkymään alueen kiinteistönomistajien vuokratuottojen, kaupungin saaman voimalaitosverotuoton ja rakennusaikaisen merkittävän alihankinta- ja logistiikkaketjujen lisääntymisenä.”

Koska Huittisten hanke on ensimmäinen teollisen kokoluokan hanke Suomessa, myös valtion viranomaiset pääsevät pohtimaan sen vaikutuksia YVA-prosessin kautta.

”Hankkeemme on positiivisessa mielessä herättänyt ministeriötasonkin viranomaiset pohtimaan vastaavien tulevien hankkeiden luvittamisen ripeää hoitamista tilanteessa, jossa lainsäädäntöprosessi ei aiemmin ole tunnistanut tällaisten hankkeiden tarvetta maassamme”, Malmi kertoo.

Hyvä aihe vaalikeskusteluihin?

Malmi odottaa innolla, ottaako mikään puolue aurinkovoiman lisäämistä agendalleen tulevien vaalien keskusteluissa.

”Esittäisin, että ainakin Alueviestin alueen ehdokkaiden kannattaisi pohtia asiaa, jonka osalta markkinat jo ovat näyttäneet tulevaisuuden suunnan”, hän vinkkaa.