Lauttakylän lukiolla tentataan eduskuntavaaliehdokkaita – taustalla tavoite lisätä nuorten kiinnostusta politiikkaan

Lauttakylän lukion oppilaat pääsevät torstaina esittämään kysymyksiä eduskuntavaaliehdokkaille. Lukion vaalipaneelia seuraamaan on kutsuttu myös Pellonpuiston koulun 9-luokkalaiset.

Lähtölaskenta eduskuntavaaleihin on alkanut, kun varsinaiseen vaalipäivään on aikaa enää alle kuukausi.
Äänestysaktiivisuus vaaleissa on laskenut kerta toisensa jälkeen ja erityisesti nuorten äänestysaktiivisuus aiheuttaa huolta jo ennakolta.

Lauttakylän lukiossa juuri äänestysoikeusikään tulevien tai sen vastikään saavuttaneiden kiinnostusta politiikan tärkeyteen pyritään herättelemään monin keinoin.

Yksi niistä on torstaina koululla järjestettävä vaalipaneeli.

”Ennen kaikkea tämä tehdään siksi, että pystyisimme lisäämään opiskelijoiden mielenkiintoa päätöksentekoa kohtaan. Nuoria on tärkeä muistuttaa siitä, että nyt valitaan ihmisiä päättämään asioista, jotka koskettavat heitä”, Lauttakylän lukion rehtori Timo Mäkinen kertoo.

Kynnystä äänestyskoppiin astumiseen pyritään madaltamaan myös perjantaina koululla järjestettävillä varjovaaleilla.

Nuorten vaalit on nuorille oppimistapahtuma, jossa nuoret tutustuvat vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä.

Pienten satakuntalaislukioiden projekti

Vaalipaneelien järjestäminen on lukiolla pitkäaikainen perinne. Ehdokkaita on tentattu aiemmin niin eduskuntavaaleja kuin paikallisia kunnallisvaaleja ajatellen.

Tällä kerralla vaalipaneelia toteutetaan laajemmin kuin aiemmin, sillä taustalla on pienten satakuntalaislukioiden yhteishanke.

”Meidän lukiomme paneelia on mahdollista seurata myös muissa satakuntalaisissa oppilaitoksissa. Ainakin Säkylän, Euran ja Ulvilan lukiot sekä Sataedun Huittisten toimipiste ovat ilmoittaneet olevansa linjoilla”, Mäkinen kertoo.

Vastaavanlainen paneeli järjestetään myös Kokemäen ja Kankaanpään lukioissa.

”Paneeli on vapaasti katseltavissa Lauttakylän lukion Youtube-kanavalla, joten tietysti toivomme, että sitä seuraavat myös muut kuin opiskelijat”, Mäkinen sanoo.

Monta ehdokasta tentattavaksi

Ehdokkaat ovat saaneet itse ilmoittautua paneeliin. Huittislaisista ehdokkaista keskusteluun osallistuvat Joonas Immonen (kesk), Niina Immonen (ps), Mikko Kaunisto (vas), Elias Rantanen (kd), Krista Salminen (Liike Nyt) sekä Anni Tormas (kok). Ainoastaan Antti Suomela (Vapauden liitto) on ilmoittanut esteestä.
Lisäksi mukana ovat säkyläläinen Reetta Hulmi (vihr) ja euralainen Ari Reunanen (sdp).

”Huittisissa on näissä vaaleissa poikkeuksellisen paljon paikallisia ehdokkaita, joten myös paneeliin saadaan kattava paikallisedustus. Henkilökohtaisesti olen todella otettu siitä, miten moni ehdokas on kiinnostunut tulemaan paikalle. Se osoittaa, että nuorten ääntä ja mielipiteitä pidetään tärkeänä poliitikkojen taholla”, Mäkinen sanoo.

Sitä, millaisia teemoja lukion paneelissa tullaan käsittelemään, Mäkinen ei vielä osaa sanoa.

”Tässäkin kohtaa haluamme osallistaa nuoria ja he saavat suunnitella kysymyksiä yhteiskuntaopin tunnilla. Varmasti kärki tulee olemaan nuorissa, mutta lopulta heille tärkeitä asioita ovat ihan samat kuin meille muillekin. Ajankohtaisten teemojen ympärillä siis varmasti pyöritään.”

Lauttakylän lukion vaalipaneeli torstaina 9.3. kello 13.
Yleisö on tervetullutta seuraamaan keskustelua lukion saliin tai katsomaan suoraa lähetystä lukion Youtube-kanavalta.