Veera Mattila on juossut itsensä huipulle – ”Kotijoukot ovat olleet tukenani aina”

Lapsuudenkoti Kiikoisissa on Veera Mattilalle rakas paikka. Kuva: Mattilan kotialbumi.

Keskimatkan juoksijana menestynyt Veera Mattila, 20, viihtyy edelleen hyvin lapsuudenmaisemissaan Kiikoisten Kuorsumaassa. Perheen kotitilalle hän tulee käymään lähes joka viikonloppu opiskelupaikkakunnaltaan Turusta.

Mattilan perheen neljästä tyttärestä Veera on toiseksi nuorin, ja siskot Moona, Ronja ja Pinja ovat edelleen läheisiä. Vanhemmat, isä Antti-Matti ja äiti Tanja pyörittävät maatilaa. Tilan töissä jälkikasvukin on ollut mukana pienestä pitäen. Ei ollut lainkaan tavaton näky, että Mattilan tytöt ajelivat traktorilla vastaan. Tytöt harrastivat myös ratsastusta, ja kotitilallakin oli vuosien varrella poneja.

Lapsuusmuistoihin Veera palaa mielellään.
”Ihan parhaita muistoja ovat naapurin poikien kanssa leikkiminen. Rakensimme majoja, itse asiassa oikean majakylän, jonka nimitimme Risulaksi. Leikimme myös sotaleikkejä ja kesäisin uimme tuntikausia Kuorsumaanjärvessä ja ongimme kaloja. Olimme paljon ulkona ja uskonkin, että hyvä pohjakuntoni on sen ansiota”, Veera naurahtaa.

Kiikoisissa hän on aina viihtynyt hyvin.
”Ihmiset ovat hyvin kannustavia ja täällä on hyvä yhteishenki.”

Oma perhe on Veeralle erityisen tärkeä.
”Olen perhekeskeinen ihminen, ja kotijoukot ovat olleet tukenani aina. Äiti on ollut usein mukana kisamatkoilla ja vanhemmat ovat tukeneet myös taloudellisesti”, Veera kiittelee.

Maija-mummu on koonnut lehtileikkeitä Veerasta kirjoitetuista jutuista tarkkaan talteen ja ollut ylpeä pojantyttärensä menestyksestä kisakentillä.

”Ei ole hyvä rakentaa yhden kortin varaan”

Veeran juoksijanlahjat huomattiin jo ala-asteella Toukolan koulussa. Laji tuntui omalta ja kilpaileminenkin kiinnosti.
Veera osallistui koulun omien kisojen lisäksi myös koulujenvälisiin kisoihin. Menestys johti edelleen aluetason kisoihin, ja siitä kansalliselle ja edelleen kansainväliselle tasolle aina MM-kisoihin saakka.

Veeran viimeisin saavutus on SM-kulta yleisurheilun hallikisoissa 800 metrin matkalla. Samoissa kilpailuissa hän sijoittui viidenneksi 400 metrin matkalla.

Molemmissa matkoissa hän ylitti omat ennätyksensä. Tänä vuonna Veera siirtyi kisaamaan aikuisten sarjaan.

Veera listaa menestyksensä salaisuudeksi erittäin hyvän valmentajan, tiukan harjoittelun ja vahvan taustajoukkojen tuen. Juokseminen ja kilpaileminen on hänelle intohimo. Veeraa valmentaa Sami Nikkilä, joka kiinnitti lahjakkaaseen urheilijatyttöön huomiota jo peruskouluaikoina.

”Sami oli liikunnanopettajanani koulussa, kun olin yläasteella ja ehdotti valmennusyhteistyötä. Hän ei ollut aiemmin toiminut yleisurheiluvalmentajana, mutta joukkueita hän oli valmentanut aikaisemminkin”, Veera kertoo.

”Yhteistyö Samin kanssa on sujunut hyvin. Hän on elämässäni tärkeä henkilö, ja on aina uskonut minuun. Treeniohjelmakin laaditaan hyvin yksilöllisesti ja minullekin viikko-ohjelma räätälöidään tilanteen mukaan”, Veera jatkaa.

Vaikka urheilu-ura on avautunut huipulle saakka, Veeran jalat ovat edelleen tukevasti maan pinnalla.
”Opiskelen Turussa biologiaa, enkä laske elämääni pelkästään urheilun varaan. Aina voi sattua jotakin, loukkaantumisia tai muuta. Voi olla huipulla, mutta sieltä voi tulla myös alas. Ei ole hyvä rakentaa yhden kortin varaan”, Veera pohtii.
”En ajatellut pienenä, että minusta tulee isona ammattiurheilija. Sekin mahdollisuus on nyt olemassa, mutta haluan myös opiskella.”

Kesän päätavoitteena EM-kisat

Urheilu ja treenit ovat Veeralle elämäntapa. Hän treenaa kymmenkunta kertaa viikossa: voimatreeeniä salilla pari kertaa viikossa, ja lisäksi vauhtikestävyyttä lenkkeillen. Riehakas opiskelijaelämä bileineen ei kuvioon sovi, mutta siinä Veera ei koe menettävänsä mitään.

”En kaipaa bilettämistä. Joskus tosin harmittaa, kun opiskelijatoverit voivat mennä vapaammin, mutta juokseminen on sittenkin se tärkein juttu. Olen valmis tekemään uhrauksia sen eteen”, Veera linjaa.

Nuori nainen rentoutuu kirjoja lukien, sarjoja katsellen ja ystävien parissa. Poikaystävä Jonne Suutarin kanssa Veera on pitänyt yhtä jo seiskaluokalta saakka ja toisinaan he treenaavatkin yhdessä.

”Haaveilen ihan tavallisista asioista tulevaisuudessa: omasta perheestä, lapsista ja omakotitalosta”, Veera kertoo.

Entäpä kuinka kurinalaista ruokavaliota urheilija noudattaa?
”Syön ihan tavallista kotiruokaa”, Veera kertoo.

Veera Mattilan päätavoite tulevalle kesälle on U23 EM-kisat Espoossa.
”Toivon juoksevani siellä 800 metrin ja 4×400 metrin viestissä”, hän paljastaa.

Teksti: Anne Heikkilä