Vain kolme uutta ekaluokkalaista – Huittisten sivistyslautakunta linjasi: Loiman koulu jatkaa ainakin tulevan lukukauden

Näillä näkymin Loiman koulussa opiskelee ensi syksynä 17 oppilasta.

Huittisten sivistysvaliokunta käsitteli viime viikolla Loiman koulun tilannetta ja päätti yksimielisesti, että koulun lakkauttamisen ajankohtaa ei selvitetä. Näin ollen Loiman koulu jatkaa toimintaansa vielä ensi lukuvuoden 2023-24.

Asia nousi esille, sillä näillä näkymin koulussa aloittaa ensi syksynä kolme ensimmäisen luokan oppilasta ja yhteensä oppilaita on 17.

Loiman koulun tilanne on ollut Huittisissa esillä jo pidempään. Syksyllä 2020 valtuusto teki yksimielisen ponsin, että Loiman koulun pidetään toiminnassa siihen asti, kunnes uusi Lauttakylän koulu valmistuu.

Sivistysjohtaja Eija Mattila päätyi kuitenkin nostamaan asian esille jälleen tänä keväänä, kun ensi syksynä koulussa aloittavista ekaluokkalaisista vain puolet ilmoittautui Loiman kouluun ja puolet Lauttakylän kouluun.

”Tämä pudotti oppilasmäärän ensi lukuvuodelta 2023-24 kaikkiaan 21 oppilaaseen”, Mattila kertoo.

Sen jälkeen osa Loiman koulun oppilaiden huoltajista aktivoitui ja oli yhteydessä Lauttakylän kouluun pohtien mahdollista siirtoa pois Loiman koulusta.

”Halusimme koulutoimistosta varmistaa, että olemme tilanteen tasalla, sillä ensi lukuvuoden valmistelu on jo täydessä vauhdissa. Pyysimme huoltajia tekemään anomukset mahdollisesta koulupaikan vaihdosta 19. maaliskuuta mennessä.

Määräaikaan mennessä koulutoimistoon tuli anomus neljän lapsen siirrosta, mikä pudotti Loiman koulun oppilasmäärän 17 oppilaaseen.

Loimalaiset mahtuisivat jo nyt Lauttakylään

Mattilan mukaan Loiman koulun oppilaiden huoltajilta kysyttiin viime keväänä, milloin he haluaisivat lasten siirtyvän uuteen kouluun.

Tällöin suurin osa vastanneista toivoi siirron olevan syksyllä 2024. Jonkin verran toivottiin siirtoa jo syksyllä 2023.

”Lauttakylän koulussa on ensi lukuvuonna muutoin maltillisen kokoiset opetusryhmät, mutta 3. ja 6. luokat ovat suuria. Nämä luokka-asteet olisi voitu jakaa kahden sijasta kolmeen, jolloin kaikki Lauttakylän koulun opetusryhmät olisivat olleet lähemmäs 20 oppilaan suuruisia”, Mattila sanoo.

Yhtä pienryhmää lukuun ottamatta kaikki opetusryhmät olisi kuitenkin saatu mahtumaan väistökoulun tiloihin.

Seuraavan kerran koulun kohtalo esillä syksyllä

Mattila kertoo, että Loiman koulun lakkauttamista koskeva keskustelu käynnistyy seuraavan kerran, kun talousarviota 2024 aletaan laatia.

”Budjetissa päätetään, jatkuuko koulu omana kustannuspaikkanaan enää 1.8.2024 jälkeen”, sivistysjohtaja sanoo.