Mitä kuuluu nuorisolle? – Huoltajia kutsutaan Holviin, Pilveen ja Puuhalaan keskustelemaan

Nuorisotila Puuhalassa juhlittiin marraskuussa 2022 nuorisotilan 30-vuotispäiviä. Arkistokuva.

Sähkötupakkaa, kotiintuloaikoja ja kokoontumisten lieveilmiöitä. Siinä muutamia asioita, jotka ovat erityisnuorisotyöntekijä Karita Pyhälahden mukaan ajankohtaisia ainakin joidenkin sastamalalaisten nuoren elämässä.

Nuorisopalvelut kutsuvatkin nyt nuorten huoltajia kuulemaan ja keskustelemaan päihteistä, sosiaalisesta mediasta ja nuorten vapaa-ajanvietosta.

Pyhälahti kertoo sähkötupakan nousseen nuorten keskuudessa ilmiöksi viime syksynä. Sosiaalisessa mediassa nuoret myös jakavat niin sanottuja myynti-ilmoituksia toisilleen, esimerkiksi Snapchatissa on tilejä pelkästään päihteiden myynnille.

”Sähkötupakkatuotteita ostetaan myös ulkomailta myyntiin, ja rikosnimikkeenä voi tällöin esimerkiksi olla laiton tuontitavaraan ryhtyminen – myös ostajan kohdalla”, Pyhälahti varoittaa.

Hän lisää, että vuodesta toiseen on tarve muistutella aikuisia siitä, että päihteiden välittäminen alle 18-vuotiaalle on aina rikos.

Yhtenä keväisenä ilmiönä Pyhälahti mainitsee nuoriin liittyvän julkisen keskustelun kärjistymisen. Sosiaalisessa mediassa ihmiset jakaantuvat helposti puolesta ja vastaan.

”Tämä näkyy esimerkiksi Facebookin keskusteluseinällä, ja ennustamme että nämä keskustelut lisääntyvät jälleen, kun nuoret alkavat näkyä ja kuulua katukuvassa enemmän.”

Pyhälahti on skeptinen sen suhteen, että nuorisosta puhumisen tapaan voitaisiin vanhempainilloissa vaikuttaa, mutta hän haluaa muistuttaa some-keskustelijoita siitä, että nuoret ottavat aina aikuisista mallia.

Sään suosiessa ja ilman lämmetessä nuoret alkavat kokoontua enemmän yhteen esimerkiksi puistoalueille. Pyhälahden mukaan nuorten kokoontumisten lieveilmiöt, kuten roskaaminen, on asia, josta nuorten kanssa kannattaakin jutella jo nyt.

”Kun pidetään paikat puhtaina ja ehjinä, niin on mukavampi viettää niissä aikaa. Meidän korviimme ei ole tänä keväänä vielä kantautunut ongelmia, ennakoimme vain tilannetta”, hän korostaa.

Yhtenä tavoitteena nuorisotila Holvissa, Pilvessä ja Puuhalassa järjestettävissä vanhempainilloissa on, että vanhemmat voisivat saada vertaistukea toisiltaan, sillä usein he painivat samanlaisten asioiden kanssa.

Hyvänä esimerkkinä vertaistuesta Pyhälahti mainitsee Vammalan keskustan alueella toimivat vanhempien perustamat Whatsapp-ryhmät, joissa on voitu sopia muun muassa yhteisistä kotiintuloajoista.

”Kotiintuloajoista jutteleminen nuoren kanssa on jälleen ajankohtaista”, hän tuumaa.

Huhtikuun aikana järjestettäviin huoltajailtoihin on kutsuttu Wilma-viestein erityisesti Sastamalan koulujen kuudesluokkalaisten vanhempia, koska keväisin kyseiselle ikäluokalle järjestetään päihdekasvatusta.

”Mutta tilaisuudet ovat kaikille avoimia, joten tervetuloa kaikki nuorten huoltajat.”

Iltoihin osallistuu myös perheohjaaja perheneuvolasta, sekä alueen kuraattori mahdollisuuksien mukaan, nuorisotilan oma nuorisotyöntekijä sekä erityisnuorisotyöntekijä.

Huoltajaillat: tiistaina 18.4. nuorisotila Puuhalassa klo 18-20, torstaina 20.4. nuorisotila Holvissa kello 18-20 ja tiistaina 25.4. nuorisotalo Pilvessä klo 18-20.  Nuorisotilojen osoitteet: https://sastamala.fi/arki-ja-vapaa-aika/sastamalan-nuoret/nuorisotyo/