Sastamalan keskustan uudistuva tori sai pysyvän kuusen – Komea siperianpihta löytyi Karkusta

Siperianpihta saapui torille Karkusta. Kuva: Suvi Isosävi.

Onkos tullut joulu nyt kevään keskelle, saattaa joku Vammalan torilla liikuskeleva tuumata huomatessaan sinne ilmestyneen ison kuusen. Toria komistaa nyt pysyvästi suuri siperianpihta, eli vuotuinen joulunkuusenetsintä ja -pystytys lienee taaksejäänyttä elämää.

”Näin on, mikäli puu juurtuu hyvin. Olen sen suhteen kyllä toiveikas, sillä tätä Karkusta löytynyttä puuta on siirretty ennenkin”, Sastamalan kaupunginpuutarhuri Suvi Isosävi sanoo.

Isosävin mukaan puu tarvitsee alkuun paljon vettä, ja sen vointi on puistotoimessa tarkkailun alla.

Toripuiston ja torin reuna-alueiden istutuksista vastaa urakoitsija, mutta pysyvä ”joulukuusi” paikalle saatiin kaupungin toimesta.

”Teimme tässä kohtaa tällaisen ratkaisun, koska minä satuin tarkoitukseen sopivan puun bongaamaan”, Isosävi naurahtaa.

Kuusella on tällä haavaa korkeutta noin yhdeksän metriä. Kuva: Suvi Isosävi.

Toriremontti valmistunee juhannukseksi

Mitä toriremontille muutoin kuuluu?

”Hyvää kuuluu. Kevät on muuttanut työmaaolosuhteet inhimillisiksi ja hommat etenevät oikein mallikkaasti aikataulussa. Juhannuksen tienoilla pitäisi olla valmista”, Isosävi vastaa.

Viimeksi valmiiksi saatettuja työvaiheita ovat kaarevan istuinportaan asennus, kaiteiden siirto, syväkeräysastioiden asennus, istuinportaat (Puistokadun suuntaiset) ja vesihuollon rakentaminen.

”Varsinaisella torialueella on nyt ollut käynnissä massojen vaihto, niin että jos kerroksista puhutaan, pinta on nyt jakavassa pinnassa”, hän selvittää.

Lisäksi kohteessa asennetaan linjakaivoja ja kaapelointeja ja tehdään vaiheen kaksi kivitöitä. Alkavia töitä ovat sähkökalusteiden asennukset ja kaiteiden kunnostukset.

Torikeskuksen edessä 3 päivää poikkeusolosuhteet

Tuokokuun alussa, 1.-2.5. välisenä yönä on Isosävin mukaan tarkoitus aloittaa Torikeskuksen seinustan ja Torikadun saneeraus.

”Tämä tarkoittaa sitä, että vapun jälkeen noin kolme päivää on Torikeskuksen edessä poikkeusolosuhteet. Jalankulku ja pelastustie pysyy auki koko ajan, mutta vaihtaa vaan hetkellisesti paikkaa.”

Torikeskuksessa olevien liikkeiden Torikadun puoleiset sisäänkäynnit ovat hetkellisesti pois käytöstä. Työ pyritään tekemään liikkeiden aukioloaikojen ulkopuolella.

Töiden eteneminen kiinnostaa. Kuva: Sastamalan kaupungin Facebook.

Remontti kiinnostaa kuntalaisia

Aivan kaupungin ytimessä, monien silmien alla tapahtuva remontti ja sen eteneminen herättää ihmisissä kiinnostusta. Kaupunginpuutarhuri on raportoinut torihankkeen etenemisestä säännöllisesti kaupungin somekanaviin. Sieltä moni kuntalainen on voinut viimeisimmät kuulumiset lukea.

”Joskus sitä törmää väärinkäsityksiin ja huhuihin, joissa ei ole mitään perää. Siksikin asioista kertominen on tärkeää”, Isosävi miettii.