Uimahalliedun loppuminen kismittää Huittisissa – Hyvinvointialueelle siirtyminen vei kuntouttavan työtoiminnan työntekijöiltä tärkeän palvelun

Ennen pääsiäistä kuntouttavassa työtoiminnassa valmistettiin muun muassa seinää päin lentäneitä noitia. Meijerin toimintaa suunnitellaan toimintaan osallistuvien työntekijöiden taitojen, kiinnostuksen ja työkunnon mukaan. Arkistokuva

Kuntouttavan työtoiminnan palvelut siirtyivät vuoden alusta kunnilta hyvinvointialueille, eikä kunnilla ole enää mahdollisuutta tuottaa kyseisiä palveluita.

Huittisissa kuntouttavassa työtoiminnassa työskennelleillä oli aiemmin mahdollisuus käyttää uimahallia ja uimahallin yhteydessä olevaa kuntasalia veloituksetta.

Muutoksen myötä tämä mahdollisuus päättyi kuntouttavan työtoiminnan työntekijöiltä huhtikuun puolivälissä.

Huittisissa kuntouttavan työtoiminnan työntekijät toimivat vanhalla Meijerillä, jossa työtoimintana on ulkotöitä, puu- ja metalli- sekä käsitöitä, polkupyörien ja pienkoneiden korjausta, kaupungin eri yksiköiden avustustehtäviä sekä kierrätyspiste Kiertokulman ylläpitoa. Työtoimintoja pyritään vaihtelemaan tekijöiden taitojen, kiinnostuksen ja työkunnon mukaan.

Kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevillä työntekijöillä on yhdestä neljään työtoimintapäivää viikossa ja työpäivien pituus vaihtelee neljän ja kuuden tunnin välillä. Työtoiminnan lisäksi asiakasta ohjataan myös hyödyntämään muita moniammatillisia palveluita.

Kuntouttavasta työstä maksetaan työntekijöille yhdeksän euron suuruinen kannustin jokaisesta työpäivästä.

Uimahallietu on ollut työntekijöille tärkeä lisäkannustin niin kuntoilun kuin työstä tehtävän kiitoksen kannalta.

Kuntouttavan työtoiminnan työntekijät ovat laskeneet, että vuotuinen säästö uimahallietuuden päättymisestä on kaupungille noin 2000 euroa.

”Tämä on järjetöntä. Kuntoilu olisi monille työntekijöille hyväksi ja korostan että teemme paljon kaupungille avustavaa työtä”, Meijeriltä viestitetään Alueviestille.

Kaupunki ei mahda mitään tilanteelle

Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippo harmittelee tilannetta.

Hyvinvointialueen myötä käytäntöjä on yhtenäistetty samanlaisiksi kaikissa kunnissa. Jossain tämä on saattanut tarkoittaa sitä, että tasa-arvoistaminen on jonkun käyttäjäryhmän näkökulmasta saanut palvelut heikkenemään.

Huittisten kaupungilla ei ole mahdollisuutta tarjota uimahallin käyttöä pelkästään huittislaisille kuntouttavaan työtoimintaan osallistuville.

”Yhdenvertaisuuden perusteella ei mitenkään löydetty keinoa jatkaa maksuttomasti palvelua”, Peippo toteaa.

Yhdenvertaisuuden vuoksi kunta ei voi tukea omaehtoisesti yhden ryhmän liikuntaa tai muuta toimintaa.

”Toivomme, että kuntouttavan työtoiminnan työntekijät löytävät Huittisten liikuntapalvelutarjonnasta oman mieleisen liikuntamuodon, vaikkapa Kännölän lähiliikuntapaikat ja kuntoportaat, frisbee-golfin, johon voi lainata kirjastosta kiekkoja tai Vanhankosken lehtojensuojelualueen luontopolut”, Peippo sanoo kuntouttavan työtoiminnan työntekijöille lähetetyssä kirjeessä.

Elinvoimajohtaja muistuttaa myös, että työttömät on huomioitu Huittisten uimahallissa edullisemmilla lippuhinnoilla.