Syysilmettä kotiin pienellä pintaremontilla – sisustusvimma iskee usein juuri syksyllä, kun aikaa vietetään enemmän sisätiloissa

Kylpyhuoneissa suositaan nykyään suuria laattoja. Mauri Kokkonen esittelee uusimpia malleja.

Monesti sisustusvimma iskee juuri syksyllä, kun kesä on ohi, ja aikaa vietetään enemmän sisätiloissa. Alueviesti kävi kysymässä vinkkejä sisustus- ja pintamateriaaleihin keskittyvän Vammalan Väriaitan yrittäjiltä, Paula ja Mauri Kokkoselta.

Heti liikkeeseen astuessa katse kiertää kauniissa tapeteissa, houkuttelevan pehmeissä lattiamattorullissa, tyylikkäissä kylpyhuonekalusteissa, laatoissa ja erilaisissa lattiamateriaaleissa.
Sormet alkavat syyhyämään – mitäs sitä omassa kodissa seuraavaksi fiksaisi?

Tekstiilit ovat osa sisustusta. Matot lisäävät kodikkuutta ja käyttömukavuutta kodin eri tiloissa. Ne myös vaimentavat ääntä.

Laadukkaiden materiaalien lisäksi alan liikkeistä saa mukaansa usein myös hyviä ideoita, sellaisiakin, joita ei ehkä tulisi itse ajatelleeksi.

”Maalaaminen ja tapetoiminen on hyvä, edullinen ja melko helppo tapa piristää kodin ilmettä”, kertoo Paula.
”Nykyään liisteri levitetään suoraan seinään, se helpottaa ja nopeuttaa tapetoimista. Neuvomme mielellämme tapetoimiseen ja maalaamiseen liittyvissä asioissa. Pohjatyöt kannattaa tehdä huolella”, Mauri muistuttaa.

Paula Kokkonen auttaa valitsemaan sopivat sisustusmatriaalit asiakkaan budjetin ja mieltymysten mukaan. ”Vaihtoehtoja ja valinnanvaraa on moneen makuun”, vakuuttaa Paula.

Parikymmentä vuotta sitten suositut boordit ovat nykyään tapetoinnissa out.
”Ei niitä juuri kukaan enää kysy. Nyt nousussa ovat erilaiset tehostetapetit, ja värikkäitä ja voimakkaitakin kuoseja halutaan entistä useammin”, tietää Paula.

Eläin- ja kasviaiheet ihastuttavat. Tehostetapetti toimii siten, että huoneesta yksi seinä tapetoidaan vahvalla kuosilla,  ja muut seinät neutraalimmin. 

Keittiö uudistuu näppärästi esimerkiksi kalusteita maalaamalla ja vaihtamalla kaapinoviin vetimet.
Tekstiilit ovat yksi olennainen osa sisustusta.

”Tekstuuriuusinnoilla kuten matoilla, verhoilla, koristetyynyillä ja vilteillä saa jo paljon aikaiseksi”, Paula sanoo.
”Sälekaihtimiinkin on tullut uusia vaihtoehtoja. Sähkökäyttöiset screen-kaihtimet on tyylikäs vaihtoehto perinteisten sälekaihtimien sijaan, ja niitä on saatavana eri värejä”, kertoo Mauri ja esittelee ikkunassa olevaa mallia.

Puukomposiitista ja hartsista valmistettu kulhoallas on kaunis ja luonnonläheinen valinta lavuaariksi.

Kylpyhuonetta voi stailata esimerkiksi maalaamalla laatat.
”Erittäin hyviä, kaikkiin sävyihin sävytettäviä kaakelimaaleja on olemassa”, vinkkaa Mauri.
Lattiamateriaaleissa yksi nykyään hyvin haluttu materiaali on vinyyli.

”Yhä useampia kiinnostavat myös ekologiset seikat, ja materiaaleissa on paljon myös täysin muovittomia vaihtoehtoja. Myös maaleja on saatavana täysin muovittomina. Markkinoille tullut kaikista kestävin materiaali lattioissa on korkeapainelattia. Siinä on alumiinipontti, ja lattia on vaikka purettavissa ja mukaan otettavissa muuton yhteydessä. Lattioista suosittuja ovat myös digiprintatut korkkilattiat”, Mauri selvittää.

Vihreä on värinä rauhoittava elementti. Sävyjä on harmaanvihreästä sammalenvihreään – ja kaikkea siltä väliltä.
Kukkakuosit ovat pitäneet pintansa kautta aikojen.
Valoreunus suoraan peilissä – ja valokin säädeltävissä. Sähköllä toimiva peili on lisäksi höyrystymätön.
Uusilla vetimillä voi stailata vanhoja kalusteita. Pienilläkin jutuilla on suuri vaikutus.
Värisävyjä on joka lähtöön. Maaleja voi sävyttää myös tapettien mukaan, oikea sävy löytyy varmasti.