Sastamala pompsahti asumiskustannuksiltaan Pirkanmaan kahdeksikon kalleimmaksi – Loimi-Hämeen jätehuollon hintavuus näkyy vertailussa

Sastamalan Vammalassa sijaitsevan taloyhtiö Narvantantereen asukkaat ottivat aiemmin syyskuussa Alueviestissä julkaistussa jutussa kantaa kustannusten nousuun. Erkki Pajari, Tapani Koskinen, Sirpa Pihlava sekä isännöitsijä Kari Kaaja kertoivat kaukolämmön hinnan korotusten tulleen ikävänä yllätyksenä.

Kiinteistöliiton vuotuinen Indeksitalo-selvitys kertoo, että Sastamala on asumiskustannuksiltaan Pirkanmaan kallein – ainakin selvityksen esimerkkitalon kaltaisen asumisen tiimoilta.

Tällä kertaa Sastamalan kalleutta suhteessa muihin lisäsi erityisesti Loimi-Hämeen Jätehuollon palvelujen kallistuminen. Jätehuollon hinta on selvityksen mukaan noussut peräti 29 prosenttia vuodessa.

”Sastamalan nousun vertailun kärkisijalle selittää erityisesti jätehuollon kalleus Loimi-Hämeen alueella Vammalassa verrattuna muiden Pirkanmaan kuntien jätehuoltoon”, kiteyttää Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri Kaisa Kettunen.

Kettusen mukaan kustannuksissa näkyy jätelainsäädännön muutosten toimeenpano sekä kasvaneet kuljetuskustannukset.

Osa Sastamalaa, Mouhijärvi ja Suodenniemi, kuuluvat Pirkanmaan Jätehuollon vaikutuspiiriin, ja siellä jätehuolto on huomattavasti Loimi Hämeen vaikutuspiirissä olevia Keikyän, Kiikan, Kiikoisten ja Vammalan alueita edukkaampaa.

Viime vuonna vastaavassa Pirkanmaan kahdeksan suurimman kunnan välisessä vertailussa Sastamalan sijoitus oli viides. Silloin kustannuksia suhteessa muihin nostivat erityisesti vesimaksujen korotukset.

Vesi on edelleen hintavaa, Pirkanmaan kuntavertailun toiseksi kalleinta. Pirkanmaan kalleinta vettä on Ylöjärvellä, jossa vesikuutiosta saa pulittaa 6,54 euroa. Lempäälässä ja Sastamalassa on maakunnan toiseksi kalleinta vettä, hinnaltaan 5,93 euroa kuutiolta.

Kaukolämpö kallistunut useissa kunnissa

Sastamalassa eri alueiden välillä on eroja, jätemaksujen lisäksi muun muassa kaukolämmön hinnoittelu vaihtelee. Vammalassa taloyhtiöiden kustannukset ovat nousseet selvästi eniten. Osuutensa tässä on myös Sastamalan Lämmön kaukolämmön energian hinnalla, jota on hilattu ylöspäin jo pariin otteeseen kuluvan vuoden aikana. Syyskuun tilannetta kuvaavassa vertailussa ei vielä näy uusi, lokakuun alussa voimaan tuleva hinnankorotus.

Kiinteistöliitto Pirkanmaan selvitystä koskevassa tiedotteessa todetaan Sastamalan Lämmön energiahinnan nousseen Vammalassa 17 prosenttia kuluvan vuoden alussa. Todellisuudessa hinnannousu on koko vuotta ajatellen vielä suurempi. Eli taloyhtiöiden kustannukset ovat Vammalassa loppuvuonna selvityksenkin antamaa kuvaa isommat.

Kaukolämmön hinnoissa on ollut nostopainetta muissakin kunnissa, toteaa Sastamalan Lämmön toimitusjohtaja Jari Viitanen. Syynä tähän on maailmantilanne ja muun muassa Sastamalassakin poltettavan hakkeen hinta.

”Viime vuonna Advenilta ostettava energia nousi huomattavasti ja yhtiömme otti nousseen energian hinnan kantaakseen tappion muodossa. Ostoenergian kallistuminen on jatkunut, ja tämän joudumme osittain laittamaan asiakkaan hintaan”,  Viitanen toteaa.

Pirkanmaalaisen indeksitalon kuluja asuinneliötä kohden kuukaudessa. Pirkanmaalta vertailussa on mukana kahdeksan kuntaa. Kaukolämmön osuus on Sastamalassa vielä nousemassa nykyisestä. Kuva: Kiinteistöliitto.

Asuminen kallistunut kaikissa vertailukunnissa

Vertailussa huomioitiin kiinteistöverot, kaukolämpö, vesi ja jätevesi, sähkö ja jätehuolto. Näiden yhteiskustannus per neliö oli Sastamalassa 3,49 euroa kuukaudessa. Toiseksi suurimmat asumiskustannukset olivat Lempäälässä, kaksi senttiä vähemmän kuin Sastamalassa (3,47). Kolmanneksi kallein oli Nokia (3,43), neljäntenä Tampere (3,38), viidentenä Ylöjärvi (3,30), kuudentena Valkeakoski (3,29), seitsemäntenä Pirkkala (3,19) ja kahdeksantena Kangasala (3,18).

Sastamalan Vammalan alueella kiinteistökustannukset nousivat vuoden takaisesta yhteensä yli seitsemän prosenttia.

Indeksitalo-selvityksen mukaan syyskuussa Sastamalan Vammalassa sijaitseva 60 neliön asunto maksaa kuntakohtaisia kiinteistökustannuksia lähes kaksikymmentä euroa kuukaudessa enemmän kuin Kangasalla sijaitseva samankokoinen asunto.

Asuminen on toki kallistunut kaikissa vertailukunnissa. Viime vuonna kaikkien kuntien kulut olivat vielä päälle kaksi euroa neliöltä, nyt kulut ovat nousseet kaikissa näissä kunnissa päälle kolmen euron.

Vuonna 2022 asuminen oli kalleinta Valkeakoskella, 2,89 euroa neliöltä. Seuraavaksi kalleimpana tuli Tampere (2,86), Nokia (2,84), Lempäälä (2,76), viidentenä Sastamala (2,78), kuudentena Ylöjärvi ( 2,76), seitsemäntenä Kangasala (2,68) ja kahdeksantena Pirkkala (2,61).

Suomen kallein on Helsinki, Sastamala 13:nneksi hintavin

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan kalleinta asuminen on Helsingissä. Sen jälkeen kustannushaitarin yläpäässä tulevat Järvenpää, Hämeenlinna, Mikkeli, Tuusula, Forssa, Lahti ja Heinola. Valtakunnallisessa vertailussa Sastamala on Suomen 13:nneksi kallein. Heti sen vanavedessä tosin tulevat Lempäälä ja Nokia, ja kolmenkymmenen kalleimman porukassa ovat myös muut Pirkanmaalta vertailussa mukana olevat kunnat.

Helsingin vertailukustannukset hätyyttelevät jo neljän euron neliörajaa kuukaudessa (3,96). Järvenpäässä ja Hämeenlinnassa oltiin 3,80 euron tienoilla. Kaikkien 59 vertaillun kaupungin keskiarvo on tänä vuonna 3,23 euroa neliöltä.

Suurimmista kaupungeista edullisimmat kustannuslukemat ovat edelleen Oulussa, Porissa ja Vantaalla. Oulussa kustannukset neliötä kohden ovat kuukaudessa 2,84 euroa. Porissa lukema on 2,90 ja Vantaalla 3,02 euroa. Kaikkien vertailussa mukana olevien 59 kunnan keskiarvo nousi edellisvuoden 3,14 eurosta 3,23 euroon.

MIKÄ SELVITYS? Indeksitalo mittaa noin 59 kaupungin kiinteistönpitokustannuksia. Nämä kustannukset kattavat keskimäärin hieman runsaat puolet taloyhtiöiden hoitokuluista. Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit. Pirkanmaalta Kiinteistöliiton vuotuisessa selvityksessä on mukana kahdeksan kuntaa – ei siis kaikkia maakunnan kuntia.

  • Seppo

    Vähän kun vielä korotetaan vesimaksuja niin kyllä me vielä kärkeen päästään
    sitten voidaan hokutella lisää asukkaita kun ollaan jossain suomen parhaita

  • Seppo

    mutta onnekis vuokrat on niin halvat että niitä voisi vaikka vähän korottaa

Kommentointi ei ole käytössä.