Keskusta huolissaan perusoikeuksien toteutumisesta – ”Aluevaaleissa moni ehdokas kampanjoi lähipalveluilla”

Joonas Immonen. Arkistokuva.

Kevään 2022 aluevaaleissa moni ehdokas puoluetunnuksista huolimatta kampanjoi lähipalveluilla, jotta omassa kotikunnassa säilyisi terveyskeskus, vuodeosasto ja palvelut, joita ei tarvitsisi jatkossa hakea kaukaa. Perustuslaki lähtee siitä, että jokaisella on oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Ihmisten luottamus julkiseen terveydenhuoltoon on palautettava.

Tulevana maanantaina Satakunnan aluevaltuusto kokoontuu päättämään palveluverkon kehittämisen yleisistä linjauksista. Keskusta on tuonut omat esityksensä periaatteisiin: palveluverkkoa tulee kehittää nykyisen hajautetun palveluverkon puitteissa. Emme vastusta uudistamista – se on koko uudistuksen tehtävä ja sille olemme avoimia. Me edellytämme, että yhden luukun periaatetta, tehokkuutta ja uusia toimintatapoja luodaan. Toimintaa ei voi kuitenkaan kehittää lähipalveluita heikentämällä ja tästä keskusta on tehnyt selvän linjauksen: me emme hyväksy keskittäviä päätöksiä palveluverkon suhteen.

Lupasimme sen satakuntalaisille, jotka äänestivät aluevaaleissa lähipalveluiden vahvistamisen puolesta. Nyt on aika lunastaa lupaukset.

Politiikka toimii yhteistyöllä. Poliittisia erimielisyyksiä tuskin syntyy siitä, etteikö etäpalveluiden tai liikkuvien palveluiden kehittämisessä ole valtavia mahdollisuuksia. Päinvastoin – kotiin tuotava palvelu tai etäpalvelu tarkoituksen mukaisesti tuotettuna parantaa kaikkien satakuntalaisten arkea. Me pidämme kuitenkin arvossa, että saavutettavat sote-keskukset pysyvät. Kiinteät palvelupisteet edelleen tarvitaan, kaikki eivät kykene hoitamaan asioitaan etäyhteyksin.

Nykyisen hallituksen kiristäessä sotepalveluiden rahoituksen jo entuudestaan tiukkaa ruuvia, me kyllä olemme valmiita kääntämään kaikki kivet säästöjen hakemisessa ja lähipalveluiden vahvistamisessa. Mutta emme hinnalla millä hyvänsä. Näemme, että lähipalveluiden vahvistaminen ei ole pelkästään arvokysymys, vaan myös tapa saavuttaa talouden tasapaino: ennaltaehkäisevät, helposti saatavat ja toimivat lähipalvelut myös säästävät verovaroja. Jos palveluita lakkautetaan, hyvinvointialueen tulee turvata tavalla tai toisella vähintään vastaavan tasoiset palvelut kuntien asukkaille.

Lopetettu sote-keskus tuskin koskaan palaa paikkakunnalle. Toivon, että päättäjät pitävät huolen lähipalveluiden vahvistamisesta, kun valtuusto päättää maanantaina palveluverkon kehittämisen periaatteista.

Joonas Immonen
Keskustan aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja