Vanha kuusi sai uuden muodon! Toni Lindroosin taidonnäyte valmistui Sastamalan kaupungintalon edustalle

Toni Lindroosin käsissä vanhan kuusen tyviosasta tuli veistotaidetta.

”En ehkä ole koskaan töihini täysin tyytyväinen, mutta parhaani yritin”, tuumaa itseoppinut moottorisahaveiston taitaja Toni Lindroos silmäillessään uusinta luomustaan Sastamalan kaupungintalon pihamaalla.

29-vuotiaan Lindroosin käsissä kaupungintalon pihassa seissyt – alkuaan 30-metrinen – kuusivanhus jatkaa oloaan noin viisimetriä korkeana veistoksena.

Lindroos on veistänyt kuusen tyveä kiertämään oksistoa ja metsän asukkaita. Veistoksen pää muistuttaa käpyä.

”Ajattelin, että pöllöt, orava ja jänis ovat sellaisia kaikille tuttuja elämiä, jotka ovat voineet tämänkin kuusen ympärillä joskus liikuskella”, Lindroos kertoo.

Erilaisia värisävyjä ja varjostuksia Lindroos on saanut veistokseen polttamalla osin sen pintaa. Hän kertoo, että todennäköisesti taideteos käsitellään keväällä puuöljyllä.

”Monet tekemäni veistokset on tervattu, sillä se pidentää niiden ikää ja auttaa säilyttämään tietyt ominaisuudet, mutta tässä tapauksessa päätetään myöhemmin, mitä tehdään”, Lindroos toteaa.

Puuveistoksesta voi bongata oravan. Sopii hyvin miljööseen vai mitä?

Työ valmistui haastavissa olosuhteissa

Veistäjän työsarka kaupungintalon pihassa alkoi viime viikon torstaina ja päättyi kuluvan viikon perjantaina. Mikä oli haastavinta?

”Olosuhteet. Sormet ja varpaat meinasivat jäätyä. Sunnuntaina oli pakko pitää taukopäivä. Tällä viikolla tiistaina ja keskiviikkona oli lumisateen vuoksi mahdotonta työskennellä.”

”Kesä on veistäjän kulta-aikaa”, Lindroos naurahtaa.

Suurikokoisen taideteoksen tekeminen julkiselle paikalle vaatii rohkeutta, sillä se altistaa tekijänsä arvostelulle. Sosiaalisessa mediassa keskeneräiselle työlle naureskeltiin. Toni Lindroos myöntää, että asia otti häntä päähän, vaikka hän onkin kaikenlaiseen palautteeseen tottunut.

”Taide jakaa aina mielipiteitä, niin se vain on – mutta kyllähän se vähän nakertaa, kun vielä täysin alkuvaiheessa olevaa työtä pilkataan.”

On julkisuudesta toki kädentaitajalle hyötyäkin. Reilu kolme vuotta sitten Toni Lindroos teki Itsenäisyydentien ja Lemmenpolun risteyksen tuntumaan puuveistoksen, joka sai paljon huomiota osakseen. Sen jälkeen hänellä on riittänyt mukavasti tilaustöitä. Päivisin Toni on työskennellyt myyjänä Villihinnassa.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia miehellä on?

”Haaveilen siitä, että pystyisin veistämällä ja erilaisilla puusepän töillä elättämään itseni. Sain äskettäin omaa verstastilaa, mikä helpottaa asiaa aika paljon.”

”Kerran täällä vain eletään. Työ on niin iso osa elämää, että kannattaa tehdä sellaista työtä, josta oikeasti pitää”, hän miettii.

Jänis se siellä piileksii.

Tulossa nimikilpailu 

Kaupunpunginpuutarhuri Suvi isosävin mukaan kaupungintalon pihamaalta juoduttiin hiljattain kaatamaan suuri ja mahtava kuusi, jonka latva oli kuivunut – ja siitä se idea sitten lähti.

”Idean keksi tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi, ja minä laitoin asian toteutukseen.”

Lindroos on ennenkin taituroinut uutta elämää kaadetuille puille, joten Isosävi otti häneen yhteyttä.

”Kuusen tyviosa onnistuttiin säilyttämään, ja siitä muovautui Lindroosin käsissä upea puuveistos kaikkien lähistöllä liikkuvien iloksi”, Isosävi kertaa.

Puuveistokselle on tarkoitus keksiä vielä nimi. Sitä haetaan nimikilpailulla, joka aukeaa kaupungin verkkosivuille ensi viikon aikana.

Kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi poikkesi ihailemaan vastavalmistunutta veistosta. ”Onpa hienoa jälkeä. Miten olet tätä pintaa käsitellyt?” Toukoniemi ihmetteli.
Näyttävä veistos kiinnittää taatusti kaupungintalolla vierailevien huomion.
Näitä siivekkäitä asuu tässä puussa kaksin kappalein.

Juttuun lisätty 4.11. klo 8.55, että idea oli alunperin Toukoniemen.

  • Kirsti Lahti

    Upea taideteos. Sastamalan seurakunnan hautausmaille sopisi kanssa kyseiset taideteokset. Aiheena esim enkelit ja eläimet. Näistä keskusteltiin aiemmin Leiriaholla syksyllä.
    Vanhat kaadettavat puut saisi näin uuden elämän.

Kommentointi ei ole käytössä.