Huittisten Pelastakaa Lapset ry:n Vuoden Lapsellista tekoa valittaessa päätöksessä painoivat lapsimyönteisyys ja lapsinäkökulma, Huittisten kirjastoissa ne toteutuvat

Ekaluokkalaisille tarkoitetussa kirjastoseikkailussa lapset pääsevät Pauliina Hartikaisen johdolla kokeilemaan jotain, mitä kirjastossa ei tavallisesti tehdä – hyppimään ja kiljumaan.

Huittisten Pelastakaa Lapset ry. on palkinnut Huittisten kirjastot Vuoden lapsellinen teko -diblomilla.

Huittisten Pelastakaa Lapset yhdistyksen puheenjohtaja Maria Kankaanranta kertoo, että yhdistys kysyi ehdotuksia palkinnon saajaksi ja kirjastopalvelut nousivat esiin sitä kautta.

”Valinta oli yksimielinen”, hän toteaa.

Yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa

Palkintoa jaettaessa kirjastossa kuuluu iloinen puheensorina, kun viereisen Lauttakylän koulun 3. luokan oppilaat ovat tulleet välitunnilla lainaamaan uusia kirjoja.

Pitkä letka hyväntuulisia lapsia kiemurtelee hyllyjen välissä ja poimii mukaansa luettavaa. Lapset suuntaavat tottuneesti kirjojen ääreen ja siitä tiskille huolehtimaan lainauksesta.

”Saisimmeko vähän apua, kun minulta unohtui kortti koululle”, opettaja kysyy ja saa nopeasti palvelua.

Lainaajaletka kiemurtelee takaisin koululle yhtä vauhdikkaasti kuin pelmahti sisään ovista.

”Tämä on hyvä esimerkki yhteistyöstä, jota koulujen kanssa tehdään. Jokainen huittislainen saa kosketuksen kirjastoon varhaiskasvatuksen ja kouluyhteistyön kautta”, Huittisten kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Anni Tormas kertoo.

Kankaanranta kiittelee, että kirjasto on hyvinvoinnin tekijä, tuottaja ja kehittäjä.

Hänen mukaansa Huittisten Pelastakaa Lapsissa on huomattu, että lapset ja nuoret ovat tervetulleita kirjastoihin ja heitä suorastaan odotetaan sinne.

Tormas kertoo, että moni koululainen viettää kirjastossa aikaa ennen koulupäivän alkua tai sen jälkeen.

”Tilat ja erilaiset tapahtumat on luotu lapsia varten ja tilojen viihtyvyyteen on panostettu lapsinäkökulmasta”, Kankaanranta kiittelee ja kuin tilauksesta Tormas osoittaa takanaan olevia pahvilaatikoita, niissä on uusia kalusteita kaikkein pienimpiä kirjastovieraita ajatellen.

Pelastakaa Lasten palkitsemisperusteissa nousivat esiin myös se, että kirjastoon on helppo tulla ja että toiminnan keskiössä on lapsimyönteisyys.

”Tänä päivänä on todella tärkeää, että kirjasto on kaikille avoin ja maksuton palvelu. Lukemisen kautta saa sivistystä ja henkistä hyvinvointia”, Kankaanranta muistuttaa.

Kirjastokortti on lähes taikakalu

Seuraavaksi kirjastossa alkaa ekaluokkalaisten kirjastoseikkailu.

Parikymmentä koululaista istuu odottavana paikoillaan, kun kirjastonhoitaja Pauliina Hartikainen painaa päähänsä velhonhatun.

Tutut sadut muistuvat nopeasti mieleen taikalaatikosta löytyvien apuvälineiden kautta.

Lapset kikattavat, kun Hartikainen pohtii, miten epäkäytännöllinen Pinokkion pitkä nenä olisi kapeissa kulmissa.

Velho opastaa, että kirjastokorttia voi pitää melkein taikasauvana, kun sen avulla käyttöön avautuvat kaikki kirjaston kirjat.

Hauskoin keinoin harjoitellaan, mistä mitkäkin kirjat löytyvät.

Hetken päätteeksi päästään kokeilmaan jotain, mitä kirjastossa ei tavallisesti saa tehdä – pomppimaan ja kiljumaan.

Noin puolen vuoden ajan Huittisten kirjastossa työskennellyt Hartikainen ymmärtää, miksi Huittisten kirjastot palkitaan. Hänen mukaansa lasten huomioiminen on järjestetty Huittisten kirjastoissa hienosti.

”Kaikki alakoululaiset pääsevät kirjastoon lainaamaan kirjoja ja heitä kannustetaan siihen monin keinoin.”

”Lisäksi haluamme, ettei tämä ole vain mekaaninan lainaustapahtuma, vaan panostamme siihen, että oikea kirja ja lapsi kohtaavat”, Tormas lisää.

Huittisten kirjastot neljäs palkittu

Vuoden Lapsellinen teko -palkinto on jaettu aiemmin kolme kertaa ja sen ovat saaneet Huittisten nuorisovaltuusto, Huittisten seurakunnan lapsityönohjaaja Silja Haavisto sekä hyväntekeväisyyden parissa toimiva Anne Heinonen.

Tunnustuksella jaetaan kiitosta paikalliselle taholle tai toimijalle, joka on edistänyt lapsen oikeuksian tunnettuutta ja lapsen oikeuksia.

Palkinto on perinteisesti jaettu Lapsen oikeuksien päivänä järjestettävän Pimeä metsä -tapahtuman yhteydessä, mutta koska tänä vuonna tapahtumaa ei ole, palkintokin luovutettiin jo hieman aiemmin.