Syvällä Huittisten Lauhanmaassa olevat juuret ovat tuoneet uuden merkityksen Pekka Nisun musiikkiin

Pekka Nisun Se aika ei palaa -sinkun kansikuva on otettu viime kesänä, aamu-usvan aikaan Huittisten Lauhassa. Kuva Tero Ahonen

Et ehkä tiedä millaista se on
Olla kotiseudun puolesta onneton
Se maa missä juuret ja sydän on
On toisille täysin arvoton
Kaupat ja työpaikat ympäriltä katoaa
Rakkaat ihmiset viereltä lakoaa
Muutoksentuulet peltoaukealla puhaltaa
Ja ne puhaltaa sut historiaan

Näillä sanoilla alkaa Huittisten Lauhan kylästä kotoisin olevan Pekka Nisun 27. lokakuuta julkaistu single Se aika ei palaa.

Kappale hyppää Nisun mukaan syvään päätyyn, käsittelemään aihetta, joka on viime vuosina huolestuttanut ja surettanut paitsi häntä henkilökohtaisesti myös tuhansia muita maaseudulla kasvaneita.

Se aika ei palaa on kannanotto huittislaisen ja suomalaisen maaseudun hiljentymiseen.

”Olen itse kotoisin maatilalta ja saanut elää lapsuuteni pienessä Lauhan kylässä. Kehityssuunta, jossa maaseudun paikat hiljenevät ja porukka vähenee, on surettanut minua paljon. Elävä maaseutu tuntuu kuihtuvan ja sen myötä menetetään paljon, erityisesti kulttuuria”, Nisu pohtii.

Ihan muuta kuin peruspoppia

Hieman yllättäenkin omista juurista, maaseudusta ja Lauhasta on löytynyt lauluntekijälle täysin uusi teema, josta ammentaa aiheita musiikkiin.

Nisun tammikuun 19. päivä julkaistava kolmas albumi Lauhanmaa tulee olemaan kokoelma tarinoita maaseudun ihmisistä ja ihmiskohtaloista.

”Minusta on tuntunut, että nyt olen todella löytänyt jotain uutta ja omaa. Teema on ollut minulle todella innostava, antoisa ja myös luonteva”, Nisu kertoo.

Nisun sydänmaarockiksi nimeämä tyylisuunta on sekoitus kantria, folkia ja rockia, aiheet kumpuavat omista kokemuksista.

”Onhan tämä sanavalintoja myöten ihan muuta kuin mitä pop-musiikki yleensä. Olen todella möyrinyt siinä matskussa ja jotenkin huomannut, että tällainen tyyli ja nämä aiheet ovat todella sitä minua.”

Maaseutu ja maanviljelys ovat opettaneet Nisulle aloitteellisuutta ja pitkäjänteisyyttä, molemmat ovat tarpeen myös musiikkiuralla.

”Aivan kuten maanviljelyssä myös musiikin tekemisessä on tietynlainen kiertokulku, aina tulee uusi viljelykausi. Tehdään albumia, julkistetaan se, käydään keikolla ja aletaan tehdä uutta albumia. Molempiin tarvitaan samanlaista pitkäjänteisyyttä.”

Pekka Nisu iloitsee, että hänen kotiseudullaan tehdään myös hyvää työtä paikkakunnan vetovoimaisuuden eteen. Tästä hyvänä esimerkkinä Nisu nostaa esiin Huhtamo International Film Festivalin. Kuva Tero Ahonen

Nisun musiikki voisi käsitellä mitä tahansa suomalaista maaseutukaupunkia, mutta albumin tarinat tulevat erityisesti Huittisista.

Se aika ei palaa tekee teräviä ja kirpaisevia havaintoja maitoauton, kauppa-auton, kirjastoauton ja paikallisliikenteen linja-auton katoamisesta kiireisiltä kyläteiltä.

Kyläkoulujen maalit ovat rapisseet ja urheilukentän radat ruohottuvat.
Sanoista välittyvä kuva on karu, mutta totta.

”Olen kirjoittanut realistisesti niistä asioista, jotka ovat hävinneet. En halua maalata uhkakuvia tai surkutella, mutta haluan katsoa tositilannetta silmästä silmään. Saada ihmiset ajattelemaan näitä asioita.”

Isot firmat näitä peltoja viljelee.

Maanviljelijöiden työn arvostuksen puute on yksi asia, joka Nisua erityisesti surettaa.

”Tiedän, että monet ovat taloudellisesti vaikeassa tilanteessa, ja erityisesti heidän jaksamisensa huolestuttaa. Aiemmin suurin osa meidänkin kylällämme asuvista harjoitti maanviljelyä ammatikseen ja sitä arvostettiin, nyt maatiloja on yhä vähemmän.”

Nisun mukaan tuntuu merkitykselliseltä, että hänellä on musiikkinsa kautta mahdollisuus ainakin yrittää vaikuttaa asioihin.

”Toivon, että maaseudulla asuvat ihmiset kokevat kappaletta kuunnellessaan tulleensa nähdyksi.”

Pekka Nisu esiintyi kotiseudullaan viimeksi viime kesänä järjestetyn Huhtamo International Film Festivalin yhteydessä.

Nisu tuli tunnetuksi vuonna 2011 aloittaneesta Pimeys-yhtyeestä.

Bändi ehti julkaista neljä albumia ja keikkailla kymmenen vuoden ajan ennen kuin jäsenet tekivät pari vuotta sitten päätöksen lopettaa yhtyeen.

”Se oli todella iso ja raskas juttu, joka tuntui hirveältä takaiskulta. Ikään kuin perhe olisi hajonnut”, Nisu muistelee.

Tässäkin tapauksessa muutos oli kuitenkin mahdollisuus, sillä Nisu uskoo, ettei hän olisi Pimeyden kanssa koskaan päässyt muovaamaan musiikkimaisemaansa sen näköiseksi, mitä Lauhanmaa tulee edustamaan.

”Nyt tämä tuntuu hyvältä. Vaikka teen asioita nyt sooloartistina, niin taustallani on bändi, joka on ollut mukana kaikilla levyilläni ja johon kuuluu tyyppejä, joiden kanssa viihdyn.”

Hyvä lapsuus maaseudulla

Pekka Nisu on asunut lähes 20 vuotta Helsingissä, jonne hän lähti Huittisista 19-vuotiaana. Siellä sydämeltään maalaispojan ovat pitäneet musiikkiin liittyvät työkuviot.

Varsinkin viime vuosina Nisu on alkanut kuitenkin pohtia, haluaako hän asua siellä ikuisesti.
Erityisesti 3-vuotias Martti on tuonut ajatuksiin uutta näkökulmaa.

”Musiikkityö on sellaista, että sen kontaktit ovat enimmäkseen pääkaupunkiseudulla. On ollut kuitenkin hyvä kysyä itseltään, että haluanko jäädä sinne.

Itselläni on hyviä kokemuksia siitä, millainen lapsuus voi olla maaseudulla, on luonnollista pohtia, haluaako tarjota sellaisen lapsuuden myös omalle lapselleen.”

Pekan keikat:
26.01.2024 – Sellosali, Espoo
27.01.2024 – Eikan Pub Järvenpää
02.02.2024 – Utopia, Turku
03.02.2024 – SMK, Huittinen (soolo)
09.02.2024 – Nuijamies, Lappeenranta
16.02.2024 – Telakka, Tampere
23.02.2024 – Voimala 1889, Oulu
24.02.2024 – Selvä Pyy, Äkäslompolo
01.03.2024 – Korjaamo, Helsinki
02.03.2024 – Patoklubi, Kouvola
09.03.2024 – Skenesali, Vantaa