Pirha esittää suurimpia säästöjä ostopalveluista, henkilöstöstä ja palveluverkosta – ”Taloustilanne ja väestörakenne vaatii ripeitä uudistuksia”

Tervetuloa Pirkanmaan hyvinvointialueelle, toivotetaan pirha.fi:ssä.

Pirkanmaan  hyvinvointialueen taloustilannetta esitetään korjattavaksi ilman lomautuksia ja pääosin ilman irtisanomisia. Ostopalveluihin ja palveluverkon uudistamiseen sekä henkilöstön käyttöön kohdistuu kuitenkin merkittäviä säästötavoitteita.

Neuvotteluissa etsittiin säästöjä ensisijaisesti toiminnan päällekkäisyyksistä, ei-lakisääteisistä tehtävistä, palvelujen uudistamisesta, hallinnollisista ja työnjohdollisista tehtävistä sekä hankkeisiin liittyvistä kuluista.

Aluehallitukselle esitetään maanantain 20.11. kokouksessa 240 henkilötyövuoden vähennystä. Vähennyksistä arviolta 60 henkilötyövuotta kohdentuisi johtamis- ja asiantuntijatehtäviin. Henkilöstön työtehtävät ja työnteon paikka voivat vaihtua. Asiakaspalvelujen, ICT-palvelujen ja asiantuntijapalvelujen ostoja vähennettäisiin kaikkiaan noin 24 miljoonaa euroa.

Lisäksi esitetään, että hyvinvointialueen toimitiloja vähennetään sekä varsinaisessa palvelutuotannossa että tukipalveluissa. Tukipalveluissa vähennettäisiin myös esimerkiksi vuodeosastojen rutiininomaista siivousta viikonloppuisin.

Ostopalvelujen vähentäminen voi johtaa ulkopuolisilla palveluntuottajilla työskentelevän henkilöstön vähennyksiin. Hyvinvointialue pyrkii jo ensi vuonna siirtämään osan ostopalveluista omaksi toiminnakseen. Ostopalveluiden vähentäminen edellyttää osin oman henkilöstön lisäyksiä.

Ensimmäiset päätökset palveluverkosta maanantaina

Aluehallitukselle tehdyn esityksen mukaan laajan palvelun kampusasemat sijaitsevat jatkossa Tampereen Hatanpäällä sekä Sastamalassa ja Valkeakoskella.

Sote-asemia olisi jatkossa Akaassa, Hämeenkyrössä, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa, Pirkkalassa, Orivedellä, Virroilla, Ylöjärvellä sekä Tampereella Hervannassa, Lielahdessa, Linnainmaalla, Tammelakeskuksessa, Tesomalla ja Tipotiellä.

Yhteispäivystys jatkuisi edelleen Tays Keskussairaalassa Acutassa ja Tays Valkeakoskella. Valkeakosken päivystys ei sen sijaan olisi avoinna enää öisin ensi kesästä lähtien.

Päivystyksen lisäksi kiirevastaanottoa järjestettäisiin kolmella eri laajuudella. Laajin kiirevastaanotto sote- tai kampusasemilla arkisin ja viikonloppuisin olisi Hatanpäällä, Nokialla, Sastamalassa, Virroilla ja Ylöjärvellä.

Suppeampi kiirevastaanotto toimisi arkisin sote-asemilla, joissa on myös vuodeosasto. Näitä olisi Hämeenkyrön, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Parkanon, Pirkkalan ja Oriveden sote-asemilla. Niillä sote-asemilla, joilla ei ole vuodeosastoja, toimisi kaikkein suppein kiirevastaanotto, jonne ensihoito ei jatkossa kuljettaisi potilaita. Nämä olisivat Akaan sekä Tampereella Hervannan, Lielahden, Linnainmaan, Tammelakeskuksen, Tesoman ja Tipotien sote-asemilla.

Lähiasemia koskeva valmistelu jatkuu. Lähiasemakonsepti, sen palveluvalikoima ja säilyvien asemien sijainnit päätetään viimeistään syksyyn 2024 mennessä.

Liikkuvien palveluiden pilotti käynnistyy vuoden 2024 alussa Kurussa, Luopioisissa ja Punkalaitumella. Pilotissa liikkuva palvelu korvaa nykyisen toiminnan valituissa pilottikohteissa. Liikkuvat palvelut tukeutuvat sote- ja lähiasemien toimintaan siten, että Kuru tukeutuu Ylöjärveen, Luopioinen Pälkäneeseen ja Punkalaidun Sastamalaan.​

Pirhan mukaan palvelujärjestelmän uudistamiselle on selvä tarve. Toimipistemuutosten rinnalla käyttöön otetaan muun muassa liikkuvia palveluja ja digipalveluja.

”Nykyinen taloustilanne ja lähivuosien väestörakenteen muutokset vaativat ripeitä uudistuksia, jotta ne alkavat vaikuttaa riittävän nopeasti. Ohjaavat ministeriöt edellyttävät meiltä määrätietoista uudistusten toimeenpanoa, jotta talous ja palvelurakenne saadaan kestävälle pohjalle”, sanoo hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.

LUE myös tämä:

Ammattiliitot Pirhan yt-neuvottelujen ja säästöjen vaikutuksista: ”Palvelujen eriarvoisuus lisääntyy, hoitoon pääsy viivästyy”