Lakko hiljensi Saarioisten tehtaan viime perjantaina Huittisissa – ”Me työntekijät tulemme jatkossakin yhdessä puolustamaan oikeuksiamme säälliseen työelämään ja työttömyysturvaan”

Huittisten Saarioisten tehtaan piha oli viime perjantaina hiljainen.

Saarioisten Huittisten tehtaan pihalla oli viime perjantaina hiljaista. Vain muutama auto seisoi parkkipaikalla, eikä pihamaalla näkynyt ristinsielua.

Huittisissa keskimäärin 150 henkilöä työllistävän Saarioisten tavallisesti täyden parkkipaikan oli tyhjentänyt Suomen elintarviketyöläisten liiton (SEL:n) poliittinen lakko, joka oli osa Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n yhteistä kampanjaa.

Torstaina kello 22 alkaneella, vuorokauden mittaisella työnseisauksella vastustettiin Petteri Orpon hallituksen esittämiä työntekijöiden työehtojen ja lakko-oikeuksien heikennyksiä sekä työttömyysturvan leikkauksia.

”Lakko näkyi tehtaalla siten, että kaikki työtekijät olivat pois 17. marraskuuta työvuoron. Kaikki tuotantotyö ja siihen liittyvä kunnossapito, sekä tuotteiden keräily ja lähetys oli kyseisen päivän pysähdyksissä”; Saarioisten Huittisten tehtaan pääluottamusmies Lauri Lehtinen kertoo.

”Lakkoja on melko varmasti tulossa lisää”

Viime viikolla lakossa oli noin 4000 SEL:in työntekijää ympäri maata. Elintarvikealan työnseisaukset jatkuvat myös tällä viikolla.

Lehtinen epäilee, ettei Huittisissa perjantaina ollut lakkopäiväkään tule jäämään ainokaiseksi.
”En usko, että tämä yksittäinen toimi tulee riittämään. Lakkoja on melko varmasti tulossa lisää ja mittakaava laajenee”, hän toteaa.

Huittisissa työntekijöiden lakko sujui hyvässä yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa. Lehtinen kuvailee tunnelmia Huittisten tehtaalla rauhallisiksi.

”Meidän viestimme on kuitenkin selvä. Me työntekijät tulemme jatkossakin yhdessä puolustamaan oikeuksiamme säälliseen työelämään ja työttömyysturvaan. Sanelun sijaan kannatamme sopimisen kulttuuria”, Lehtinen toteaa painokkaasti.

Hänen mukaansa hyvät neuvottelutaidot ovat viime aikoina olleet kadoksissa.

”Edelleen peräänkuulutan sopimisen kulttuuria, jota ollaan nyt Orpon hallituksen ja heidän selän takana piilottelevien työnantajien toimesta murentamassa.”

Lakolle ei ole olemassa hyvää aikaa

Saarioisten toimitusjohtaja Matti Karppinen kertoo, että varautumisesta huolimatta lakoilla on väistämättä vaikutusta yrityksen toimintaan.

”Vaikka teemme itse ja yhdessä asiakkaidemme kanssa erityisjärjestelyitä, on todennäköistä, että lakko näkyy suomalaisille ainakin yksittäisinä tuotepuutteina”, hän pahoittelee.

Joulusesonki ei aivan vielä käy kuumimmillaan, mutta Karppinen toteaa, ettei lakolle ole olemassa niin sanottua hyvää saumaa.

”Joulun alusaika on meillä kiireisintä aikaa, koska Saarioinen on tutkitusti Suomen jouluisin brändi ja ihmiset haluavat Saarioisten perinteiset tuotteet joulupöytiinsä”, hän sanoo.

Tulevia mahdollisia työtaistelutoimia Karppinen ei lähde vielä ennakoimaan.

”Ei ole olemassa mitään yleisiä varautumiskeinoja työtaistelutoimien laajenemiseen. Ongelmia ratkotaan, jos niitä syntyy”, hän toteaa.