Vapaapalokunta on hyvä harrastus kaiken ikäisille – ”Jokaiselle riittää tehtävää”

Iina Kiviniitty, Matias Jalonen ja Leo Kiviniitty ovat oppineet tärkeitä uusia taitoja. ”Jännintä on ollut käyttää vesitykkiä ja päästä pelastusveneen kyytiin.”

Paikalliset vapaapalokunnat ovat tärkeä lisä pelastustoimintaan. Toimintaan voi lähteä mukaan tutustumaan jo lapsena.
Vastuullisuutta ja monia tarpeellisia tietoja ja taitoja opettava harrastus, sekä vahva yhteisöllisyys saa monet liittymään palokunnan riveihin jopa vuosikymmeniksi.

Aktiiviset vapaapalokuntalaiset tekevät tärkeää työtä yhteisen turvallisuuden eteen. Lähdin katsomaan, millaista on meno paloasemalla.

Tyrvään vapaaehtoisessa palokunnassa Vihattulassa on koolla monen ikäistä porukkaa. Nuorin palokuntalainen on 8-vuotias, ja kokeneimmat konkarit jo eläkeikäisiä. Hyvän yhteishengen porukan kesken huomaa heti. Huumoriakin viljellään – mutta pelisäännöt asemalla ovat selkeät. Näissä hommissa ei pidä sooloilla, vaan ohjeita tulee noudattaa.

”Tämä on vahva yhteisö. Olemme kaikki tästä läheltä, 5-10 kilometrin säteeltä. Tänne voi tulla tutustumaan toimintaan, kaikille riittää tehtävää”, pitkään toiminnassa mukana ollut Antti Pitkäkoski kertoo.

Tulta päin! Leo Kiviniitty näyttää, kuinka vaahtosammutinta käytetään.
Ja näin liekit talttuvat ja palo sammuu.

Kouluttautuminen erilaisiin tehtäviin tapahtuu kokeneempien ohjauksessa, lisäksi Pelastuslaitos järjestää kursseja ja koulutuksia.
Harrastuksena vapaapalokuntatoiminta kehittää monia yleishyödyllisiä taitoja, esimerkiksi ensiaputaitoja.
”Jokainen voi osallistua omien vahvuuksiensa mukaan. Tehtäväkirjo on laaja, ja jotkut ovat pelkästään kannattajajäseniä.

Meillä täällä Vihattulassa on kaksitoista henkilöä, joista kahdeksan on käynyt kurssit”, summaa Pitkäkoski.
”Tämä on hyvä ja tervehenkinen sekä maksuton harrastus kaiken ikäisille. Uudet jäsenet ovat tervetulleita.”
Palokunnan suolaksi koko porukka nimeää vahvan yhteisöllisyyden ja talkoohenkisyyden – ja sen, että koskaan ei tiedä, minkälaisia tehtäviä tulee vastaan.

Valmistautuminen koko perheen Päivä paloasemalla- tapahtumaan on aloitettu hyvissä ajoin. Viljami Hoffren (tikkailla), Olli-Pekka Jalonen ja Pekka Vahekoski ripustavat teemapäivän banderollia paloaseman seinään.

”Mieleenpainuvin kokemus oli olla sammuttamassa Tyrvään Pyhän Olavin kirkon paloa aikoinaan”, pisimpään mukana olleet miehet muistelevat.
Tyrvään VPK:lla – johon Vihattulan lisäksi kuuluu Myllymaan, Lantulan ja Sammaljoen asemat – on sopimus Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa.
”Sieltä määritellään raamit, joiden sisällä liikutaan”, tarkentaa vuoden verran toiminnassa mukana ollut Pekka Vahekoski.

Tyrvään VPK kuuluu Suomen sopimuspalokuntien liittoon. Toimintaa rahoittaa Pirha, mutta kalustoa on hankittu myös omalla kustannuksella.
”Puolet kalustosta on omaa. Sammutusauton saimme Tampereelta, ja meillä on käytössä Vammalan alueella ainoana myös pelastusvene”, kertoo puolestaan Lauri Äijälä.
Vahvuutena vapaapalokunnilla on hyvä paikallistuntemus, joka auttaa pelastustehtävissä huomattavasti.

Lauri Äijälä, Tommi Merinen ja Antti Pitkäkoski (etualalla) esittelivät harjoitusnukkeja. Tapahtumapäivänä kehiin heitetään myös puristusvoimahaaste, josta tarkemmat tiedot paljastuvat paikan päällä.

Tulevana viikonloppuna, lauantaina 25.11. on valtakunnallinen Päivä Paloasemalla- tapahtuma, jossa myös Tyrvään VPK on mukana kolmen osaston voimin.

Tapahtumassa esitellään palokuntien toimintaa sekä paloautoja ja -kalustoa. Tehtävärasteilla opitaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja, muun muassa harjoitellaan alkusammutusta ja turvallista poistumista, kokeillaan pelastajien varusteita sekä opetellaan palovaroittimien huolenpitoa ja sähkökatkon varalle varautumista. Osassa tapahtumia järjestetään myös erilaisia näytöksiä.

Päivä Paloasemalla -tapahtuma starttaa Paloturvallisuusviikon. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2008.
Päivä Paloasemalla on Suomen suurin turvallisuusaiheinen tapahtuma, ja sitä järjestetään vuosittain noin 360 paloasemalla ympäri Suomen.

Vihattulan vene on ainut sopimuspalokuntien iso vene Rauta- ja Kulovedellä.