Lukijan kysymys: ”Kuinka Vammalan liikennevaloissa kuuluu ajaa?”

Keskustan liikennevalot.

Vammalan tällä hetkellä ainoat liikennevalot ovat aiheuttaneet päänvaivaa joillekin autoilijoille. Alueviestin lukija pohti, miten niissä oikein kuuluu ajaa oikeaoppisesti, ja pyysi selvittämään asiaa.

Lukijan kysymys:

”Jos tulee kaupungilta päin, ja kääntyy sairaalalle – mennään silloin kun suoraan kulkeville palaa vihreä – eli käännetään suoraan ajavien eteen. Silloin palaa sairaalan ja Puuilon välissä punainen valo, eli ajetaan myös päin punaisia. Ei se mielestäni noin voi mennä?”

Kysymykseen vastasi Sastamalan kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Pasi Lähteenmäki.

”Ihan normaalien liikennesääntöjen mukaan noissa meidän ainoissa liikennevaloissa kuuluu ajaa. Eli keskustastaan päin tultaessa ja vasemmalle sairaalalle käännyttäessä mennään vihreillä valoilla, mutta vastaan tulevaa liikennettä väistäen.  Sairaalan ja Puuilon välillä oleva punainen ei koske kääntyviä ajoneuvoja.

Keskustaan päin ja Puuilolle käännettäessä toimitaan samoin. Puuilon suuntaan on ns. jälkivihreä, joka syttyy vasemmalle kääntyviä varten, jos ajoneuvo on riittävän pitkällä risteyksessä odottamassa vastaantulevan liikenteen loppumista. Jälkivihreän syttyessä keskustasta päin tulevalle liikenteelle palaa punainen. Tämä auttaa kääntyviä silloin, jos keskustasta päin on kova liikenne vastaan.”

Liikennevalot sairaalalta päin tultaessa.
 • aatospennala

  Nyt kysyjä vähän skarppia liiikenteeseen ja vaikka pieni kertauskurssi autokoululla.

 • jukkakeskinen

  Liikennevaloista sen verran, että punasilla ei saa mennä mutta vihreillä saa. Lisäksi vihrällä nuolella kääntyvällä on etuajo-oikeus kaikkiin muihin verrattuna. Muuten pätee normaali risteysajamisen säännöt!
  Jos tämä tuli joillekin uutena tietona, niin tiedoksi, että olet vaaraksi muille ja itsellesi.

  • Tapani Huhdanmäki

   Tuolla vihreän nuolen säännölläsi olet vaarallinen kevyelle liikenteelle. Oikeissa kaupungeissa on usein pyörätien jatke ja suojatie kääntyvän varottavana. Kun vihreä nuoli sallii kääntymisen, on risteävän kadun suojatiellä usein myös vihreä valo, jolloin kääntyjän on väistettävä risteävää katua ylittäviä pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. Tämä vaan yhtenä esimerkkinä siitä, että vihreä valo ei tee autoilijasta kuningasta.
   Jos nyt Vammalassa onkin valoristeyksessä ajaminen vaikeaa, niin liikenneympyröissä on opittu vilkuttamaan useammin ja oikein. Kun autokanta uusiutuu, saadaan ehkä kallliimpiinkin autoihin suuntavalot ja vilkkukytkin vakiovarusteiksi. Toivoa on.

Kommentointi ei ole käytössä.