Sastamalan Linnan juhlien ensikertalaiset – Mikä yllätti Miko Bergbomin ja Päivi Mäki-Kerttulan?

Kansanedustaja Miko Bergbom edusti Linnassa Fiia Kähkösen kanssa. Pariskunta on pitänyt yhtä reilut kaksi vuotta ja asuu yhdessä, Bergbom kertoo.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto, eli kansanomaisemmin Linnan juhlat, keräsivät jälleen miljoonayleisön televisioiden ääreen viime keskiviikkona. Alueviesti kysyi juhlakuulumisia Linnan sastamalalaisilta ensikertalaisilta, kansanedustaja Miko Bergbomilta ja Vanhan kirjallisuuden päivien toiminnanjohtaja, kulttuuripalvelupäällikkö Päivi Mäki-Kerttulalta.

Ensimmäistä kautta kansanedustajana ja ensimmäiset Linnan juhlat. Millainen kokemus oli, Miko Bergbom?

”Kyllä se mielen nöyräksi veti, että pääsi viettämään Suomen itsenäisyyspäivää tuolla tavalla. Kaunis ja arvokas tilaisuus, jossa on myös hyvä pysähtyä muistamaan, miten itsenäisyyttä on puolustettu ja historiassa rakennettu. Se kun tuppaa kaiken pukuloiston keskellä välillä unohtumaan”, Bergbom vastaa.

Bergbom tuumaa, että juhlavieraan näkökulmasta aika kättelyjonossa on lyhyt ja hetkessä ohi. Kovin suoritus se onkin presidentille ja hänen puolisolleen.

”Yllättävintä juhlissa oli valtava ihmisten määrä. Toisaalta myös se, että telkkarista kotisohvalla katsottuna saa ehkä parhaimman kuvan illan kulusta. Paikanpäällä Linnassa ei kykene näkemään jokaista arvokasta ja kaunista hetkeä, joten oli pakko vielä kotona katsoa uusintana tietyt osuudet.”

”Erityisesti tuosta illasta jäi mieleeni voimakas kiitollisuuden tunne siitä, että sain osallistua näihin juhliin sekä arvostus Suomen itsenäisyyttä puolustaneita kohtaan”, Bergbom sanoo.

Päivi Mäki-Kerttula kättelee Jenni Haukiota. Kimmo-puoliso odottaa vuoroaan. Kuvankaappaus Ylen tv-lähetyksestä.

”Leppoisa, vapautunut tunnelma”

Vanhan kirjallisuuden päivien toiminnanjohtajia on nähty juhlavastaanotolla ennenkin, joten ei ollut ihme, että kutsu Päivi Mäki-Kerttulan postilaatikkoon Sastamalan Kiikassa tupsahti. Presidenttipari viihtyi kirjapäivillä joitakin vuosia sitten, ja viime kesänä tohtori Jenni Haukio oli kirjapäivävieraana elämäkertakirjansa tiimoilta.

Mäki-Kerttula kertoo suurimman jännitysmomentin liittyneen juhlapaikalle saapumiseen.

”Sisäänpääsyn jälkeen kaikki menivätkin selkeää latua pitkin kättelyyn ja siitä eteenpäin. Saimme hyviä neuvoja kokeneimmilta Linnan kävijöiltä: Aino Havukaiselta, Sami Toivoselta ja Heidi Hautalalta.”

Tatu ja Patu -kirjoistaan tunnetut sastamalalaiset kirjailijat Havukainen ja Toivonen olivat Linnaan kutsuttuina jo kolmatta kertaa.

Millainen tunnelma Linnan juhlissa on, Päivi Mäki-Kerttula? Entä syömäpuoli ja se kuuluisa booli?

”Leppoisa, vapautunut tunnelma on totta. Ihmiset ovat juhlamielellä. Tarjottavat olivat hyviä, sekä suolaista että makeaa ja kaikkea oli riittävästi. Booli oli aika tujua.”

Entä mitä jäi erityisesti mieleen?

”Oli ihanaa päästä Linnan juhliin edustamaan Vanhan kirjallisuuden päiviä ja Sastamalan kaupunkia. Arvostan kyllä kutsua kovasti. Yllättynyt ja iloinen olen ollut siitä, miten paljon ihmiset ovat eläneet tässä mukana ja olleet iloisia meidän puolesta”, Mäki-Kerttula sanoo.

Päivi Mäki-Kerttula nappasi yhteiskuvan Käärijän eli Jere Pöyhösen kanssa. Artisti oli illan halutuimpia kuvakavereita.