Ilmari Nurmisen vetoomus Bergbomille ja Satoselle: ”Lopettakaa sanelupolitiikka ja palauttakaa yhteistyö”

Ilmari Nurminen. Kuva: Alueviestin arkisto.

Olin väkijoukon keskellä tuhansien palkansaajien mielenosoituksessa kuuntelemassa, kun kaksi sastamalalaista kansanedustaja-kollegaani Miko Bergbom (ps) ja Arto Satonen (kok) julistivat lavalla ponnekkaasti päätöksistään, joilla heikennetään työntekijöiden työehtoja, oikeuksia ja sosiaaliturvaa.

Muutaman paikallisen tutunkin tapasin väkijoukossa, mutta lavalle katsoessani mietin, että kylläpä kotiseutuni valtakirjalla tehdään nyt kovaa politiikkaa Suomessa. Itse en hyväksy kansaa kahtiajakavaa ja eriarvoistavaa politiikkaa.

Ensimmäinen heidän vaatimuksensa on paikallinen sopiminen, joka tulee meille eduskuntaan pian käsittelyyn. Huomionarvoista on, että jo tällä hetkellä jokaiselle työntekijälle voidaan maksaa työehtosopimuksia korkeampia palkkoja aivan vapaasti, mutta ei vähimmäistason alle.

Nyt halutaan lisää joustoja ja kaikissa yrityksissä työnantajille mahdollisuuden sopia TES:n tasoa heikommista yö- ja iltatyölisistä, työaikajärjestelyistä, loma-ajoista ja perhevapaista työpaikoilla, ilman luottamusmiestä. Jokainen voi maalaisjärjellä miettiä, mihin suuntaan paine sopimisessa ja palkoissa suuntautuu.

Hallitus vaatii myös, että irtisanomisen pitäisi olla helpompaa. Laista poistetaan velvoite, että potkuihin pitää olla painava syy. Millä perusteella voidaan jatkossa irtisanoa? A-studiossa (15.02) kuuntelin ministeri Rydmanin (ps) mielipiteitä ja ymmärsin hänen ajatuksistaan, että irtisanominen voisi olla pienissä yrityksissä ilmoitusasia.

Mielestäni potkuja ei pidä jatkossakaan voida antaa heppoisin perustein, koska kyse on toimeentulon menettämisestä sekä luottamuksesta tulevaisuuteen. Epäkohdista pitää uskaltaa sanoa, ja virheitä voi tapahtua.

Lisäksi hallitus muuttaa ensimmäisen sairauslomanpäivän palkattomaksi, heikentää takaisinottovelvoitetta sekä leikkaa huomattavasti työttömyysturvaa ja muuta sosiaaliturvaa. Leikkaamalla väitetään syntyvän uusia työpaikkoja, mutta itse uskon sen lisäävän vain pienituloisuutta ja työelämän epävarmuutta.

Mielestäni suurimmat työllistymisen esteet ovat työttömien huono terveydentila, ikäkysymykset ja soveltuvan kokoaikatyön puute. Mitään työntekijöiden asemaa tai parempaa työelämää tukevia asioita hallitus ei valmistele tai tuo neuvottelupöytiin.

Hallitus kertoo ostovoiman paranevan. Todellisuudessa ostovoiman muutokset johtuvat pääosin aivan muista asioista kuin hallituspolitiikasta. Ammattiliittojen neuvottelemat työehtosopimukset ja palkankorotukset nostavat palkkoja ja aiempien vuosien vahva työllisyyskehitys mahdollistaa työttömyysvakuutusmaksun laskun.

Todellisuudessa hallitus omilla päätöksillään lopetti solidaarisuusveron, joka keventää jopa omaani ja erityisesti ministeritason tulotasolla verotusta yli tuhannella eurolla vuodessa. Siis tilanteessa, jossa valtio velkaantuu, niin pienituloisilta leikataan vähäisistä rahoistaan, mutta tulotaulukon yläpään palkkoja kevennetään suhteessa eniten. En voi ymmärtää tätä arvovalintaa tässä taloustilanteessa.

Pian kuulemme myös hallituksen kehysriihen päätökset uusista miljardiluokan lisäleikkauksista. Olen tästä todella huolissani, koska Purra (ps) on jo julkisesti ilmoittanut, että niin eläkkeiden heikennys kuin ruoan arvolisäveron nosto ovat keinovalikoimassa.

Toivoisin kollegoilta nyt malttia ja oikeudenmukaisuutta tehtäviin leikkauksiin. Kasvavien kustannusten kanssa ihmiset ovat jo todella ahtaalla. Jo päätettyjen leikkausten johdosta on valiokunnassa arvioitu tipahtavan toimeentulotuelle jopa satatuhatta suomalaista.

Vetoan nyt julkisesti paikallisiin kollegoihini, että he lopettavat kovan sanelupolitiikan ja ryhtyvät toimiin työmarkkinoiden rauhoittamiseksi ja yhteistyön palauttamiseksi. Neuvottelut eivät toimi niin, että tuodaan pöytään valmiit ja yksipuoliset päätökset. Suomi ei tarvitse nyt lisää vastakkainasettelua ja eripuraa, vaan yhteistä näkemystä ja tahtoa. Tämän lisäksi talouden tasapainotukseen tarvitaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja omatuntoa.

Jokainen ymmärtää, ettemme voi elää yli varojemme ja että taloutta on tasapainotettava, mutta hallituksen valitsemat kovat leikkaukset eivät ole pakon sanelemia, vaan tiukoissa paikoissa kovuutta on myös huolehtia heikoimmista ja yhtenäisyydestä.

Ilmari Nurminen
kansanedustaja (sd.)
Pirkanmaa

  • M.Antero

    Mistä mahtaisi löytyä se ensimmäinen rehellinen hallituksen jäsen, joka kertoisi totuuden. Pyrkimys on ainoastaan siihen, että työntekijä pokotetaan tekemään työtä ainoastaan työnantajan suomilla ehdoille ja palkalla, joka ei riitä jokapäiväiseen, inhimilliseen elämään. Miten koko kansan presidentti ja korpraaliylipäällikkö hädän tullen saa työmiehen tiirailemaan vihollista Nato-rynkkyrin tähtäimen kautta. Vai mennäänkö taas kihloihin, kuin talvisodan aikaan? Kannattaisi muistella historiaa, katsoa hieman pidemmälle ja käyttää järkeä, jos sitä nyt sattuisi olemaan.

    • Jerry

      Mitä mieltä olet uusimmasta parin viikon takaisesta puoluekannatusmittauksesta?
      Kokoomus ykkösenä, persut ottaneet rajun nousun ja Sossut laskeneet eniten suurista puolueista.
      Taitaa kansa kuitenkin antaa tukensa hallituksen toimille, vaikka AY-änkyrät muuta yrittävät esittää.

      • Mullikuhnuri

        Mitä mieltä olet tuoreesta kyselystä, jossa 58 prosenttia suomalaisista hyväksyy ammattiyhdistysliikkeen lakot hallituksen työmarkkinauudistuksia vastaan ja 63 prosenttia on tyytymättömiä tai erittäin tyytymättömiä hallituksen toimintaan työmarkkinoiden uudistamisessa?

      • M.Antero

        Mittaus on tietenkin tuohon tulokseen päätynyt. Vastustus hallituksen toimiin on kuitenkin tämän päiväisen Hesarin kyselyn mukaan sellaista, että 49 prosenttia kansasta kannattaa ay-liikkeen lakkoja ja ja 39 prosenttia vastustaa niitä. Lakkojen kannattajia on myös hallituspuolueissa ja vastustajia joku määrä vasemmistossa. Enemmistö, 59 prosenttia, vastustaa hallituksen työelämää heikentäviä toimia ja niitä kannattaa 30 prosenttia. 12 prosentilla ei ole mielipidettä ja kaksi ei osaa sanoa. Tästä voisi päätellä, etteivät kaikki kansalaiset ole edes perillä puolueittensa ajamista asioista. mutta kuitenkin ovat valmiita äänestämään jotakin ryhmittymää. Kertooko se vähästä asiantuntemuksesta vai vieläkin vakavammasta, tyhmyydestä?

  • jukkakeskinen

    Voisiko Nurminen kertoa omin sanoin joko omia tai puolueensa korvaavia keinoja sopeutukseen. Samalla voisi kertoa myös sen, että miksi Marinin hallitus ei leikkauksia tehnyt. Velkaa otettiin ja rahaa jaettiin ja siitäkin suurinosa painettiin rajojen ulkopuolelle.
    Jos demarit ymmärtää että pitää leikata ja sopeuttaa, niin nyt olisi hyvä kertoa, että miten, jos hallituksen toimet eivät ole teistä asianmukaisia.
    Toinen asia on kun Nurminen vaatii yhteistyötä ja kaikkien osa puolien kuuntelemista, niin miksi sitä Marinin hallitus ei sitä sitten jo tehnyt?
    Neljä vuotta Marin saneli jopa hallituskumppaneille, että mitä tehdään ja koska. Tiedän että jotkin ”urvelot” kertovat, että lainaa otetaan nyt vielä enemmän, joka on totta, mutta minkä takia? Aivan Marinin hallituksen takia, sillä korkomenot jo ovat kovat. Lisäksi näiden laittomien ja ennen kaikkea turhien lakkojen vaikutukset lisäävät leikkauksien määrää tai lisää velkaa. Lisäksi irtisanomisia tulee näiden lakkojen myötä, kun syyttömät yritykset kärsivät ja menettävät tuloja. Jo viikko tasolla tappiot ovat satoja miljoonia.
    Sitä Nurminenkin haluaa vain tukea ja jatkaa, käsitystä kun ei taloudesta tai markkina taloudesta ole. Pyydänkin kaikilta vassareilta, kun Nurmiselta niitä tuskin hallitus saa, ehdotuksia korvaaville talouden tasapainottamiselle tarvittavia toimenpiteitä!

    • Mullikuhnuri

      Tuo on väsynyttä läppää tuo Marinin hallitus sitä ja tätä. Koronapandemian vuoksi jouduttiin sulkuihin ja maksettiin tukia asiakkaansa menettäneille yrityksille, joka sinusta tietysti on väärin? Huoltovarmuutta piti nostaa edellisen porvarihallituksen laiminlyöntien jälkeen. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja alkoi kauppasulku. Hyväuskoiset suomalaisfirmat menettivät sijoituksensa Venäjällä. Rahaa kului kriisiajan terveydenhoitoon, sairaalat olivat täynnä tehohoidon potilaita, rokotteita ostettiin ihmisten hädällä rikastuvilta lääketehtailta. Porvarihallitusten luoma valtion omistusten hallinta petti Fortumin osalta ja oli kaataa sen. Laitettiin 10 mrd F 35 -hävittäjien tilaukseen. Sinä olisit tilannut halvalla Migejä Venäjältä? Mietipä hetki, mitä vaikeuksia edellinen hallitus selätti ja kerro sitten, miten nykyinen kauhukabinetti olisi säästänyt miljardinsa tuona aikana.
      Poliittiset lakot eivät ole laittomia. Vai onko liitot haastettu jo oikeuteen?
      Pyydätkö jo Nurmiselta apua kyvyttömälle hallitukselle? Kokeiltakoon ensin kolmikantaa Orpon ja Suomen oligarkkien keskeisten sopimusten sijaan.

    • sepekantonen

      Demareiden sivuilta nuo kyselemäsi asiat löytyvät. Siellä näyttää olevan listalla veronkorotuksia rikkaille, yritystukien karsimista ja niin edelleen, käy katsomassa. Aikalailla päivänvastaisia asioita kuin Orpo-Purran hallituksella, joka leikkaa köyhiltä ja antaa rikkaille.

      Marininin hallituksen päättämistä kuluista noin 75% puolesta äänesti kaikki eduskuntapuolueet, ml. Kokoomus ja PS. Siellä on mm. koronan ja Venäjän aloittaman sodan aiheuttamia kustannuksia.

      Totuus toki on, että valtion talous on saatava balanssiin. Suomen talouden suurin ongelma on ikääntyvä väestö, mikä aiheuttaa 1) työikäisen väestön vähenemistä, 2) sosiaalimenojen kasvua sekä 3) eläkemenojen kasvua. Tämä taas on asia, josta ei halua puhua yksikään puolue.

  • Annukka Nummela

    Jos nyt lähdettäisiin siitä että julkistaisitte ensin jo syksyllä lupaamanne teidän, demarien, laskennalliset vaikutukset ehdottamillenne työllisyystoimille. Miksi ne pitää salata koko eduskunnalta? Eikö niillä olekaan vaikutuksia? Montako kuukautta niitä pitää vielä odottaa?

    Mitään tarvittavia uudistuksia tai tarpeellisia säästöjä edelliset hallitukset eivät ole tehneet joten tässä jamassa seisomme. Jos on niin hemmetin taidottomia ettei osaa taloutta hoitaa niin miksi edes ottaa vastuuta vastaan. Demarit on jakopuolue mutta kun tulee maksun aika niin tule porukin.

    • Mullikuhnuri

      Mitä olisi tapahtunut, jos pandemian, sodan, kauppasulun ja energiakriisin alkamisen lisäksi olisi leikattu 9 mrd €? Olisiko jätetty Natoon liittyminen, puolustusvoimien vahvistaminen ja uusien hävittäjien tilaaminen Kremlistä käsin toimivalle hallitukselle? Marinin aikana työllisyys parani ennätystasolle lähteäkseen orpopurran kauhukabinetin toimin syöksyyn.

    • sepekantonen

      Tokihan sieltä sitten Kokoomukselta ja nykyisin PS:ltakin löytyy EK:a, Suomen Yrittäjiä jne tukijoina. Turha tässä on yrittää maalata kuvaa toisen osapuolen olevan puolueellinen ja toisen ei.

      • Annukka Nummela

        Laitatko linkin mistä voi varmistaa asian tai mistä sait tiedon esim perussuomalaisten saamista tuista. Ihan vaan siksi että heitot ei ole faktaa.

        Lähinnä halusin tuoda esille demarien ay-liikkeiltä saamat tuet esille koska niin pontevasti ajavat niiden asiaa vaikeuttaen samalla monien työssäkäyvien arkea.
        Demarit tässä ajavat taloutta kaaokseen maksavien yhteistyökumppaneidensa kanssa. Hyvässä muistissa on kun hoitajat osoittivat mieltään pakkolaista niin demarien Gustafsson huusi että ”Hiljaa”. Eli Gustafsson ajoi liittojen asiaa, ei hoitajien.
        Näin ne asiat muuttuu.

      • sepekantonen

        Vaalirahoitus on julkista tietoa, voit käydä katsomassa. Pro Markkinatalous Ry sieltä löytyy monen takaa.

        ”Demarit tässä ajavat taloutta kaaokseen maksavien yhteistyökumppaneidensa kanssa.” Eli demarit on vastuussa myös siitä kun AY-liike vastustaa hallituksen toimia. Melkoista logiikkaa. Hallitus ei ole siis vastuussa edes omista toimistaan, on se helppoa kun omistakin toimista voi syyttää demareita tai vihervasemmistoa.

  • Annukka Nummela

    Katselin vähän demarien sivuilta heidän omia ohjelmia:

    SDP:N VAALITAVOITTEITA 2019 JA MUUTOKSEN SUUNTA 2030

    Pari kopsausta suoraan demarien ohjelmasta:
    ”SDP:n mallissa työvoimapolitiikkaa kehitetään pohjoismaiseen suuntaan. Henkilökohtaista ja tarvittaessa monialaista palvelua kehitetään tukemaan ihmisiä haastavissa elämäntilanteissa. Työvoimapolitiikan palvelut viedään paikalliselle tasolle.”
    JA
    ”Työllisyyden vahvistamiseksi tulee investointien ohella tehdä rakenteellisia uudistuksia, jotka mahdollistavat työssäkäynnin yhä useammalle.”

    Demarit on ollut ihan samoilla linjoilla Orpon hallituksen kanssa jo eduskuntavaaleissa 2019 mutta nyt ovat erimieltä! Pettikö demarit äänestäjänsä kun eivät uudistaneet itse työvoimapolitiikkaa pohjoismaiseen suuntaan? Miettikää, se olisi jo tehty mutta kun Marinin hallitus ei säästänyt mitään eikä myöskään uudistanut mitään. Se oli helppoa olla tekemättä mitään.
    Ja jos joku tulee ulisemaan koronasta niin se oli huonosti tai siis todella huonosti hoidettu. Valtiota, Marinia ja muita päättäjiä vastaan on nostettu kanne ja oikeuteen joutuvat perustuslain rikkomisesta. Siitä tulee maailman laajuinen juttu. Mieletön mainehaitta. Ja elvytyspaketin ”saadut” ( lue meidän maksamat) rahat meni 80% kaikkeen muuhun kun koronan hoitoon. Sinne vihreään siirtymään ja konkurssikypsille yrityksille. Se oli ihan koplaus suomalaisilta löysät pois.
    Onneksi nyt on Orpon hallitus laittanut selvityksen alulle miten Marinin hallitus oikein sitten onnistu koronan hoidossa. Ja taidamme saada jo huhtikuussa ekat tiedot oikeudesta että miten Marin onnistu vapauden riistossa ja koronapassissa.
    Eli kumpi?
    Arvotonta näytelmää oppositiosta 2024 vai petettyjä vaalilupauksia 2019?

    • sepekantonen

      ”Pohjoismainen malli” voi tarkoittaa ihan mitä vaan kirjoittajasta riippuen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi työntekijöiden suurempaa osallistumista yritysten päätöksentekoon (kuten Ruotsissa) tai työttömäksi jäävän aggressiivista patistamista töihin (kuten Tanskassa). Ei ole mitään yleispätevää ”Pohjoismaista mallia”. Se on poliitikkojen keksimä termi, joka ei tarkoita mitään tai kaikkea.

      ”Ja jos joku tulee ulisemaan koronasta niin se oli huonosti tai siis todella huonosti hoidettu” Niin, esim. Kokoomushan olisi tuolloin halunnut kasvattaa yritystukien määrää.

      ”Valtiota, Marinia ja muita päättäjiä vastaan on nostettu kanne ja oikeuteen joutuvat perustuslain rikkomisesta. Siitä tulee maailman laajuinen juttu.” Voi nyt jumankekka, eivät joudu eikä tule.

    • sepekantonen

      Ja lisättävä vielä, kuten Annukka lainaat ”Työvoimapolitiikan palvelut viedään paikalliselle tasolle”

      Tämänhän edellinen hallitus toteutti:

      ”TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025. Eduskunta hyväksyi 1.3.2023 hallituksen esityksen julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisvastuun siirtämisestä kunnille. ”

      • Annukka Nummela

        Kiitos korjauksesta ”Sepe” Nostan käteni ylös virheen merkiksi!
        Eli löytyi ainakin yksi vaalilupaus minkä toteuttivat.
        Itse odotin että olisivat poistaneet köyhyyden josta nyt niin puhuvat eduskunnassa. Ja asunnottomuuden. Ja hoitajapulan. Ja hoitojonot. Ja….

        Tulee se, käräjäoikeuden päiväkin on jo määrätty 10-12.4.2024
        https://casecovidpass.com/
        Mielenkiintoista nähdä mitä kaikkia lakeja ja pykäliä päättäjät rikkoi.
        Orpon hallitus tekee myöskin puolueettoman selvityksen edellisen hallituksen toimista korona-aikana. Toivottavasti selvityksessä käy ilmi miten se on vaikuttanut yritysten ja kansalaisten toimeentuloon.
        Luottamus virkamiesten ja päättäjien toimiin saadaan vain avaamalla ja tutkimalla asioita. Ei piilottelemalla ja hyssyttelemällä.

  • Annukka Nummela

    Ilmari Nurminen (sd.) käytti kampanjointiin omia varojaan vain 5 000 euroa. Hänen suurimpia vaalirahoittajiaan olivat erilaiset yhdistykset. Vaalikampanjan rahoitus noin 49 000 €

    Sähköalojen ammattiliitto ry, 1 500 €
    Pro Reilumpi Yhteiskunta ry 6 000 € (Yhdistyksen taustalla on Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK.)
    Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, 2 000 €

    Erittäin vahvasti ammattiliittojen taskussa :))

  • sepekantonen

    ”Itse odotin että olisivat poistaneet köyhyyden josta nyt niin puhuvat eduskunnassa. Ja asunnottomuuden. Ja hoitajapulan. Ja hoitojonot. Ja…”

    Melkoisia odotuksia! Se on hyvä, että olet pitänyt jalat maassa odotusten suhteen 🙂
    Olisi kannattanut selkeyden vuoksi samantien myös lainata näitä mainitsemiasi asioita. Aa niin, ei niitä löydy sieltä.

    Linkkisi takana joku mainostaa ”dokumentti”elokuvaansa, josta ei tule tulemaan Suomelle minkäänlaista mainehaittaa. Onko huhtikuun oikeusistunnossa syyttäjä mukana?

    Siitä olemme samaa mieltä, että poliitikkojen ja virkahenkilöiden tekemisiä on syytä tutkia ja tarkkailla huolellisesti.

Kommentointi ei ole käytössä.