Nyt on erikoista! Kaivurin kauhasta syntyi palju Murtoon tilalla Sastamalassa – ”Emäntäkin lämpeni projektille”

Emäntä tekemässä kaivurin kauhalle manikyyriä.

Murtoon tilalla Sastamalan Houhajärvellä ovat puuhastelemassa isäntä Tapio Murtoo ja emäntä Mervi Murtoo. Isäntäpari työskentelee omassa yrityksessään, jossa erilaisten koneiden kanssa työskentely on tullut jokapäiväisesti tutuksi muun muassa mullan ja koristekatteen valmistuksessa.

Kun maaseudun isäntä ja kaupunkilaisemäntä juttelevat, saattavat ajatukset joskus juosta hieman eri tahtia ja eri suuntaan. Monesti isäntä kertoo työssä tulleesta ongelmastaan ja emäntä heittää vitsillä jonkun idean ratkaisuksi. Joskus isäntä nappaa kopin emännän ehdotuksesta ja sen innoittamana keksii ratkaisun ongelmaan, siitä se sitten lähti tämäkin projekti.

Korona-ajoista lähtien ajatusta kaivurinkauhasta tehdystä paljusta on viritelty ja lämmitelty. Lopulta löytyi sopiva aihio, mistä rakentamisen saattoi aloittaa. Kauha on tarkoitettu noin 60 tonnin kokoiseen kaivuriin.

Kun isäntäpari touhuaa, kipinät vain lentävät

Isäntä halusi lämmittää emännän kunnolla, joten paljun rakennetta piti pohtia tosissaan. Pesä rakennettiin käyttäen apuna kauhan omaa pohjaa. Samalla parannettiin kauhan muotoa paljukäyttöön sopivammaksi ja saatiin vesitilavuus alle kahden kuution.

Arinaakaan ei löytynyt suoraan kaupan hyllyiltä, joten siitäkin tuli mallia ”homemade”. Molempien mielessä kävi suunnittelun aikana kuorma-auton pystyputket, joten sen malliset piiputhan siihen sitten tehtiin.

Isännällä pesän rakennusvaihe käynnissä.

Loppuunajetut materiaalit uusiokäyttöön

Kauhasta näki, että sillä oli kuokittu paljon. Rälläkän laikkoja kului useampia, kun paljusta hiottiin terävät särmät pois tulevaa vuokrakäyttöäkin ajatellen.

Kuuden hengen paljuun haluttiin tukevat istuimet, joten niihin kierrätettiin vanhoja kaivurin telalappuja, joita löytyy myös paljun rappusista.

Juomapullotelineeltä vaaditaan kulutuskestävyyttä ja sitähän saatiin kaivurin vetorattaasta. Konetöissä on aina huomioitava myös turvallisuus, joten kaiteet päädyttiin rakentamaan vahvistetuista hydrauliikkaletkuista.

Sisäpuolelta ruosteinen kauha hiottiin, hitsattiin, hiottiin, hitsattiin ja ainakin vielä kerran hiottiin. Ennen maalipinnan sutikointia isäntä vielä hiekkapuhalsi paljun sisäpinnan.

Kylmästä lämpimään, aion tulla viereesi kylpemään

Viimein oli ensimmäisen lämmityksen aika: palju täyteen vettä, pesä piukkaan puita ja tulitikun raapaisu. Hetken päästä savu kohosi molemmista pakoputkista.

Pesällisellä puita palju lämpeni kaivokylmästä vedestä kylpylämpöiseksi kahdessa tunnissa. Lopulta emäntäkin lämpeni kunnolla tälle projektille ja uusia suunnitelmia on jo hiottu seuraavan paljuprojektin varalle.

Projektissa mukana ovat olleet myös Tapani Murtoo ja Risto Seppä.

Otsikkoa lukuunottamatta artikkelin teksti sekä kuvat: Murtoot 

Pikkuhiljaa alkaa kokonaisuus hahmottua.
Hiekkapuhallus käynnissä.
Pitkän projektin päätteeksi oli kiva päästä rentoutumaan.
Ensimmäisen paljukerran kunniaksi kippisteltiin kaivurinkauhamukeilla.
Tästä projektista ei puuttunut kipinää.

Jätä kommentti