Lasten ja nuorten huippukokous jakoi rahaa kouluille – ”Sastamala on nuorten kuulemisessa parempi kuin Tampere”

Huippukokouksessa äänestettiin. Vähän enemmän näkyy keltaista kuin vihreää.

Koululaisten ideat konkretisoituvat jälleen Sastamalassa pidetyn huippukokouksen myötä.
Koulujen kesken oli jaettavana yhteensä 20 000 euroa. Kolmen kopla jokaisesta ala- ja yläkoulusta esitteli vuorollaan oman koulunsa hankkeen Sylvään auditoriossa viime keskiviikkona.

Heti tilaisuuden aluksi Sylvään koulun apulaisrehtori Mikko Mustanojalla oli osallistujille helpottava tieto: karsittavaa on historiallisen vähän, vain vähän alle 12 euroa, eli kaikkien hankkeet toteutuvat sellaisenaan.

Jos ei syvää huokausta, niin ainakin ilmeet kirkastuivat. Kun koulujen toiveet ja haetut summat menivät miltei yksiin jaettavan rahapotin kanssa, ei kompromisseja tarvinnut hakea vaikeimman kautta.

Porukka jaettiin kolmeen ryhmään pohtimaan, miten noin 12 euron vähennys tehdään. Keltainen ryhmä oli Tyrväänkylän koulun ilmoituksen takana: tyrväänkyläläiset olivat valmiita tinkimään omasta budjetistaan kyseisen summan verran. Vihreä ryhmä esitti, että kaikilta otetaan euro pois paitsi Mouhijärven yhteiskoululta, joka saa 1,70 euroa. Punainen ryhmä oli sillä kannalla, että kaikilta voisi nipistää tasaisesti.

Äänestyksessä Tyrväänkylän koulun jaloa vapaaehtoisuutta pieneen budjettileikkaukseen arvostettiin, eli keltaisen ryhmän esitys sai eniten kannatusta. Esitystä perusteltiin sillä, että Tyrväänkylän pyytämä summa oli kaikkein suurin.

Lumi Heinisuo, Laura Rantanen ja Helmi Hämäläinen olivat tyytyväisiä kokouksen antiin.

Vareliuksen koulua käyvät pääsevät elokuvateatteriin.

”Meillä on toistaiseksi Sastamalan uusin koulu, ja pihakin on kiva. Meidän koulussa on myös paljon erilaisia liikuntavälineitä. Emme tarvitse koululle juuri nyt mitään. Niinpä päädyimme esittämään elokuviin menemistä”, perusteli kuudesluokkalainen Helmi Hämäläinen koulunsa esitystä.

Äetsän koululle ei kaivata esimerkiksi mitään pysyvää kalustusta, sillä koulu lakkautetaan muutaman vuoden kuluttua, tuumasi yhdeksäsluokkalainen Laura Rantanen.

”Halusimme toimintailtapäivän, jossa on koulun oppilaille monenlaista kivaa tekemistä, muun muassa kuplafutista. Vastaavaa on järjestetty ennenkin, ja siitä on tykätty”, Rantanen kertoi.

Suodenniemen koulun edustajat Lauri Hujo, Samu Jylhä ja Mielikki Lepistö kertoivat, että esitys koululla hyvinvointiviikkojen aikana tarjottavasta aamupalasta syntyi helposti.

”Kouluterveyskyselyssä kävi ilmi, että kaikki eivät syö aamupalaa kotona. Tarjolla voisi olla vaikka hedelmää ja jogurttia. Ne voisi syödä myös välipalaksi, jos ei tarvitse aamupalaa. Idea hyödyttää kaikkia”, kolmikko selvitti.

Suodenniemen koulun edustajat Mielikki Lepistö, Lauri Hujo ja Samu Jylhä hoitivat huippukokouksessa Suodenniemen koululle aamupalaa.

Mouhijärven yhteiskoulun yhdeksäsluokkalainen Lumi Heinisuo paljastui huippukokouskonkariksi. Hän arvioi olevansa päättämässä koulujen hankkeiden toteuttamisesta jo viidettä kertaa.

”Tämä kerta oli ehdottomasti helpoin. Tunnelma on erilainen, kun kaikki saavat toivomansa.”

Mouhijärven yhteiskoulun oppilaat pääsevät nauttimaan rentoutumispäivästä, he saavat koululle ainakin hierojia, kampaajaopiskelijoita, leffanäytöksen ja popparia.

Nuorisovaltuustossa vaikuttava Heinisuo pitää huippukokouksia tärkeänä.

”Täällä oppii päätöksentekoa, rahan käytön suunnittelua sekä yhdessä toimimista tiiminä”, hän sanoi.

Kuunnellaanko lapsia ja nuoria Sastamalassa?

”Sastamala on parhaita paikkoja sen suhteen. Meillä on ollut nuorisovaltuusto tosi kauan, samoin edustus kaupungin päätöksentekoelimissä. Meillä on suora aloiteoikeus kaupunginvaltuustossa. Pääsimme mukaan uimahallityöryhmäänkin, se on huippua”, Heinisuo hehkutti ja lisäsi: ”Sastamala on nuorten kuulemisessa parempi kuin Tampere.”

Huippukokouksen puheenjohtajana toimi nuorisovaltuuston puheenjohtaja Anna-Liisa Ollila. Mikko Mustanoja avusti.

Apulaisrehtori Mikko Mustanoja on ollut mukana huippukokousten järjestämisessä aivan alusta lähtien, noin 15 vuoden ajan. Hän näkee kokoukset olennaisena osana perusopetuksen demokratiakasvatusta.

”Jokainen koulu on kuin puolue, jolla on omat tavoitteensa. Kokousedustajat kokevat vastuuta oman koulunsa suuntaan. Näkemyksensä pitää osata perustella myös muille”, Mustanoja sanoi.

Huippukokousten alkuvuosina kouluille toivottiin nykyistä enemmän pihavälineitä ja kalusteita. Nyt hankkeissa näkyy Mustanojan mukaan henkiseen hyvinvointiin satsaaminen, esimerkiksi kulttuuritapahtumien ja kouluilla järjestettävien toimintapäivien muodossa.

Näin äänestettiin.

Näin vuoden 2024 huippukokous päätti:

  • Häijään koulu, hyvinvointiviikot, 1 400 euroa.
  • Karkun koulu, Tuhkimo-teatteriesitys Porissa, 1930,91 euroa.
  • Kiikan koulu, retki Hoplopiin ja Vapriikkiin, 1 465,50 euroa.
  • Marttilan koulu, sirkus tutuksi -työpaja, 804,42 euroa.
  • Muistolan koulu, Totem-teatterin esitykset, 1 350 euroa.
  • Mouhijärven yhteiskoulu, rentoutumispäivä, 1 400 euroa.
  • Pehulan koulu, retki elokuvateatteriin Sastamalassa, 1 300 euroa.
  • Stormin koulu, vierailu Pukstaaviin ja Herra Hakkaraisen taloon, 1 035 euroa.
  • Suodenniemen koulu, hyvinvointiviikot, 700 euroa.
  • Sylvään koulu, siirrettävä pihasählykaukalo, 1 700 euroa.
  • Toukolan koulu, koripalloteline, 2 200 euroa.
  • Tyrväänkylän koulu, Tuhkimo-teatteriesitys Porissa, 2 238,17 euroa (haettiin 2 250).
  • Vareliuksen koulu, retki elokuvateatteriin Sastamalassa, 1 576 euroa.
  • Äetsän koulu, toimintailtapäivä, 900 euroa.