Susihavainto Sastamalan Tapiolasta: Meni suoraan ylämaankarjan aitaukseen – ”Täytyy tarkkailla tilannetta”, tilan isäntä sanoo

Nuoria ylämaankarjasonneja. Kuvankaappaus Veikko Kurjen kuvaamalta YouTube-videolta.

Sastamalan Tapiolassa Kämmäkäntiellä tehtiin keskiviikkona aamupäivällä susihavainto. Facebookin Sastamalan keskusteluseinällä julkaistun silminnäkijän kertoman mukaan susi meni suoraan ”karvalehmien” aitaukseen.

Mainitut ”karvalehmät” ovat Kurjen tilan ylämaankarjaa. Tieto tiluksilla käyneestä sudesta oli tavoittanut tilan isäntä Veikko Kurjen nopeasti. Hän kertoo Alueviestille tarkistaneensa karjansa voinnin.

”Varsinkin emolauma vaikutti tavanomaista säikymmältä, mutta puolustusmuodostelmassa ne eivät olleet. Eli jos susi olikin käynyt niitä katsomassa, oli tilanne jo siinä vaiheessa ohi, kun minä tulin paikalle”, Kurki selvittää.

Kurjen mukaan yksittäisestä sudesta ei ole ylämaankarjalle vaaraa. Suurikokoiset ja terävillä sarvilla varustetut emolehmät menevät vaaran uhatessa tiiviiksi muodostelmaksi. Ne puolustavat vasikoita ja sonneja.

”Viime kuussa päästimme kuusi sonnipoikaa omalle laitumelle. Ne ovat sellaisia, jotka saattavat mennä paniikkiin ja rynniä aidan läpi karkuteille”, Kurki sanoo.

Sellaisesta Kurjen tilalla on kokemusta parin vuoden takaa.

”Kevättalvea sekin oli, kun susi näissä nurkissa pyöri. Varsinaista vahinkoa se ei aiheuttanut, mutta sonneja piti vähän haeskella. Kovin kauaksi ne eivät kuitenkaan karanneet, vaan palailivat itsekseen laitumen läheisyyteen”, Kurki kertoo.

Hän sanoo toivovansa, että keskiviikkoinen vierailija on vain yksittäinen liikekannalla oleva susi.

”Täytyy tässä nyt tarkkailla tilannetta. Yksi susi vain hermostuttaa karjaa, mutta susilauma olisi karjalle vaarallinen, sillä sudet osaavat ajaa niitä erilleen toisistaan, jolloin saalistus helpottuu huomattavasti.”

Kurjen ylämaankarja viihtyy ulkona ympäri vuoden, talvella pienemmällä alueella ja kesällä emolaumalla on tallattavanaan noin kolmen hehtaarin laidun. ”Sonnipoikien” laidun on noin puolet tästä. Nuppiluku on yhteensä 24.

Veikko Kurki kertoo, että suunnitelmissa on luopua karjanpidosta pikkuhiljaa.

”Muutaman vuoden kuluttua viimeisetkin lähtevät teuraaksi.”

Yksi syy ylämaankarjasta luopumiseen on kasvanut petovaara.

”Minusta on selvää, että eläinten pitäminen tällä seudulla muuttuu vain koko ajan haasteellisemmaksi susien lukumäärän kasvaessa”, Kurki toteaa.

Sama ”johkiintunut” susi kyseessä?

Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Lahdenperän mukaan Kämmäkän-Tapiolan alueelta ei ole viime päivinä raportoitu susihavaintoja.

”Viime viikolla Tyrväänkylästä tuli havainto. Kyseessä voisi olla myös sama yksilö. Susi saattaa liikkua kymmeniä kilometrejä päivässä, eli periaatteessa se voisi myös olla se sama nuori susi, josta tehtiin hiljattain havaintoja Huittisten ja Kokemäen taajamissa”, Lahdenperä miettii.

Lahdenperä sanoo laumastaan keväisin lähtevien nuorten susien olevan uteliaita ja etsivän omaa paikkaansa. ”Johkiintuneet” yksilöt eivät välttämättä osaa vielä karttaa ihmistä samaan tapaan kuin varttuneemmat sudet.

Kokemäen keskustassa pyörineelle sudelle tuli karkotuslupa. Lahdenperällä ei ole tietoa siitä, johtiko Huittisissa tehty havainto mihinkään toimenpiteisiin.

”On todella tärkeää ilmoittaa susihavainnosta riistanhoitoyhdistykseen, jotta asia voidaan vahvistaa ja kirjata viralliseen rekisteriin. Jos kokee uhkaa petoeläimestä, tai sellainen on esimerkiksi pihapiirissä tai asutuksen lähellä, pitää soittaa hätänumeroon 112”, Lahdenperä muistuttaa.

Hän pitää hyvänä tiedon levittämistä myös sosiaalisen median kanavissa, sillä sitä kautta se tavoittaa ihmisiä.

”Kannattaa silti muistaa, että vain ne viralliset havainnot lasketaan, kun tehdään arvioita petokannoista. Siksikin havainnoista ilmoittaminen on tärkeää”, Lahdenperä lisää.

Muokattu 4.3. klo 8.32. Korjattu otsikkoon ja leipätekstiin tapahtumapaikaksi Tapiola.  Kurjen tila sijaitsee Kämmäkäntien varrella Tapiolassa, mutta Kämmäkkään on siitä vielä muutama kilometri.

 

Jätä kommentti