20 vuotta bilekansaa viihdyttänyt sastamalalainen Hateles pitää juhlakonsertin tulevana lauantaina – ”Luvassa on ihan meidän näköisemme keikka”

Hatelesin 20-vuotisjuhlakeikka on bändin näköinen ja kuuloinen kaikin puolin, joskin luvassa on vähän uuttakin. Bändin jäsenet oikealta lukien: Harri Lehtimäki, Tomi Leppäkorpi, Hannu-Pekka Ojamäki, Riku Elovirta ja Jukka Keskitalo. Kuva: Vertti Vaarasalo.

Eipä olisi Harri ”Hape” Lehtimäki uskonut 20 vuotta sitten, että 50-vuotissynttärikeikkaa varten pystyyn pykätty bilebändi Hateles tulisi saavuttamaan sellaisen suosion kotiseudullaan ja sen ympäristössä, kuin vuodet sittemmin ovat osoittaneet, saati että 20-vuotisjuhlakeikalle olisi täysin realistista odottaa täpötäyttä salia.

Hatelesin alkuperäisessä kokoonpanossa olivat Lehtimäen lisäksi Sauli Laakso, Lasse Rantanen, Hannu Lähteenmäki, Tomi Leppäkorpi ja Timo Heino. Alkuperäisestä kokoonpanosta ovat jäljellä Lehtimäki ja Leppäkorpi, muut jäsenet ovat Riku Elovirta, Hannu-Pekka Ojamäki ja Jukka Keskitalo.

Vaakalaudalla Hatelesin kohtalo oli heinäkuussa 2021, kun yhtyeen perustaja Timo Heino menehtyi äkisti.

”Vielä illalla meillä oli harkkarit viikonlopun keikkaa varten, mutta aamulla Timppaa ei enää ollut”, Lehtimäki muistelee hiljaa. Hän kertoo, että Heino pyöritti koko systeemiä ja huolehti kaikesta: myi keikat, piti kaluston kunnossa ja vastasi äänentoiston toimivuudesta.

”Lisäksi hän oli itselleni, kuten monelle muullekin, korvaamaton mentori ja se henkilö, joka tsemppasi aina kun itseltä meinasi usko loppua”, Lehtimäki toteaa.

Hetken bändin jäsenet miettivät lopettamistakin, mutta päättivät kuitenkin jatkaa.

”Soiton pitää soida ja nyt jatketaan toistaiseksi niin kauan, kun ihmiset tulevat meitä katsomaan ja kuuntelemaan”, Lehtimäki sanoo ja Ojamäki lisää, että niin Timppakin olisi halunnut.

Ensimmäinen keikka ilman Heinoa oli koko bändille kova koettelemus ja edesmenneen musiikkimiehen lempikappaletta Hetki lyö he kuuntelevat kaikki nykyään eri korvin kuin aiemmin.

Keikkoja Hateles tekee tasaiseen tahtiin, joskin pääpaino on kesällä ja syksyllä. Sastamalan ja lähialueen lisäksi keikkoja on ollut Tampereella, Hämeenlinnassa, Eurajoella ja Raumalla. Sana vauhdin ja fiiliksen takaavasta bilebändistä on kiirinyt. Huittisissa bändiä ei ole nähty muutamaan vuoteen, mutta nyt sekin asia korjaantuu, kun Hateles esiintyy Brewer´s pubissa 10.8.

”Ja keikkayleisössä on menossa toinen sukupolvi. Kun aloitimme, oli paljon meitä omanikäisiä ja nyt mukana on myös heidän lapsiaan. Onneksi vanhemmatkin ovat pysyneet mukana”, Lehtimäki kiittelee.

Hyväksi koettu konsepti

Hatelesin suosion takana on hyvä, tanssittava musiikki, joka uppoaa kansaan. Näin Lehtimäki ja Ojamäki ainakin uskovat. Ohjelmistossa on paljon kappaleita, joita nykyajan radiokanavat eivät enää soita. Musiikkia, joka tempaa mukaansa ja saa aikaan nostalgisia viboja.

Keikkojakin on monelaisia, niin julkisia kuin yksityisiäkin. Yksi ikimuistoisimmista Lehtimäen mielestä on Vammalan tori-keikka bändin alkuvuosilta sekä keikka Vexve Areenalla, jossa Hateles soitti Yö-yhtyeen lämmittelybändinä. Hyvä meno on aina ollut myös Sastamalan Laiturikahvilalla, joka nykyään tunnetaan Bistro Laiturina.

”Eikä keikka aina tarvitse onnistuakseen satapäistä yleisöä. Tunnelma voi katossa ihan pienissä yksityistilaisuuksissakin”, Lehtimäki ja Ojamäki muistuttavat.

Hatelesin keikkabiisit ovat vuosien mittaan pysyneet pitkälti samoina, varmoina valintoina, mutta mukaan on otettu harkitusti uuttakin.

”Ja jos keikan tilaajalla on joku tietty toive, se pyritään tietysti totetuttamaan. Tietenkin niin, että ehdimme harjoitella etukäteen. Ihan lonkalta emme sentään kykene vierasta kappaletta vetämään”, Ojamäki sanoo.

Toivotuimpia kappaleita keikoilla ovat vuosi toisensa perään olleet esimeriksi Pohjois-Karjala, Kyllikki ja Musta aurinko nousee. Lauantain juhlakonsertti Tyrvään Pappilan Kivinavetalla on Lehtimäen mukaan läpivalaisu heidän 20 vuodestaan, ja keikka on Hatelesin näköinen kaikin puolin.

”Meiltä on toivottu paljon Eppuja ja Popedaa, ja lauantaina on sitten luvassa sitäkin laatua”, Lehtimäki paljastaa.

”Niin kauan soitetaan, kun porukka tulee keikoille”

Juhlakeikan kynnyksellä Hatelesin miehet ovat iloisia ja kiitollisia kannustavasta yleisöstä, hyvästä palautteesta ja bändistä itsestään, koska kemiat ovat kohdillaan ja bändiyhteisö koetaan tärkeäksi.

”Emmehän me tätä tekisi, jos se ei olisi mielekästä”, Lehtimäki ja Ojamäki pohtivat.

”Se, että voi musiikin avulla luoda ympärilleen hyvää fiilistä, tuo hyvää mieltä itsellekin”, Ojamäki lisää.

”Ja pojat soittavat nyt paremmin kuin koskaan”, Lehtimäki kehaisee.

Hatelesin yleisöstä on kiinni sekin, kirjoitetaanko lehdessä 10 vuoden päästä bändin 30-vuotisjuhlakeikasta.

”Ei ollenkaan mahdotonta. Niin kauan soitetaan, kun porukka tulee keikoille”, Lehtimäki lupaa.

 

Jätä kommentti