SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman Sastamalassa: ”Euroopan on pakko ottaa vastuuta omasta turvallisuudestaan”

Antti Lindtman vieraili Sastamalassa lauantaina. Kuva: Alpo Jokinen.

Eurooppaan edistyksellisesti suhtautuvia voimia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, arvioi SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman, joka puhui sosialidemokraattien järjestämässä keskustelutilaisuudessa Sastamalassa lauantaina.

”Ilmastotoimet, yhteinen puolustus ja vihreä siirtymä vaativat isoja päätöksiä, joita ainoastaan nykyistä vahvempi Eurooppa kykenee tekemään”, Lindtman sanoi.

”Euroopan on pakko ottaa vastuuta omasta turvallisuudestaan. Vaikeina aikoina tarvitsemme yhtenäistä unionia.”

Hän piti huolestuttavana tilannetta, johon on kotimaassa oikeistovoimin ajelehdittu. Hallitusta muodostettaessa luvattiin, että velkaantuminen päättyy eikä heikommilta oteta.

”Silti hallituksen toimien seurauksena on 17 000 uutta lapsiköyhää. Pienituloisilta on helppo ottaa, mutta suurituloisilta ei voi ottaa. Kysymys on arvovalinnoista”, totesi Lindtman.

Hän korosti, että valtiontalouden sopeuttamistarvetta ei käy kiistäminen, mutta keinovalikoiman pitäisi olla oikeudenmukaisempi.

”Rahat ovat loppu, silti Kela-korvauksia lisätään 500 miljoonalla. Samalla yksityiset terveysyritykset nostavat taksojaan. Sinne menevät ne veronmaksajien rahat, joita tarvittaisiin julkisen terveydenhoidon parantamiseen”, jatkoi Lindtman.

Hallitus on perustellut ratkaisujaan velkaantumisen taittamisella, mutta ottaa kuitenkin lisää velkaa. Lindtmanin mukaan hallitus peri edeltäjältään ennätyksellisen hyvän työllisyyden, mutta uusien työpaikkojen sijaan on syntynyt 50 000 työtöntä lisää. ”Onko tämä se työn linja, joka luvattiin?” hän ihmetteli.

Ikäihmisten määrä kasvaa – miten palvelutarpeeseen vastataan?

Kauppalantalon keskustelutilaisuuden toisena alustajana kuultiin Pirhan monipalveluvaliokunnan puheenjohtajaa, Markku Virkamäkeä (sd).

Virkamäki kertoi, että yli 80-vuotiaiden ihmisten määrä kasvaa Pirkanmaalla vuoteen 2035 mennessä 21 500 ihmisellä. Ja tämän ryhmän sisällä yli 90-vuotiaiden ihmisten määrä kolminkertaistuu. Muistiliitto arvioi, että vuoteen 2027 mennessä muistisairaiden ihmisten määrä kaksinkertaistuu.

Pirhan monipalveluvaliokunta on valmistellut ikäihmisten palveluiden järjestämisestä mietinnön, jossa monipalveluvaliokunta esitti muun muassa: seniorikortteleiden, yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen asumisen lisäämistä tarpeen, eli ikäihmisten määrän kasvun mukaisesti.

Esillä oli myös kotihoidon uudistaminen siten, että ikäihmiset tuntevat kotona käyvät työntekijät ja työntekijöiden sekä ikäihmisten vuorovaikutus kehittyy jatkuvuuden myötä paremmaksi.

Monipalveluvaliokunta nimesi tällaiseksi malliksi Hollannin Buurtsorg-toimintamallin, jossa 12-henkiset tiimit vastaavat tietyn alueen ikäihmisten hoitamisesta.

Teksti ja kuva: Alpo Jokinen

Jokinen on vapaa kirjoittaja (sd.)

  • Tuntematon

   Tämän aamun uutiset venäjän rajasiirtohankkeista suomenlahdella puhukoot puolestaan venäjän valloitushalusta ja jatkuvasta hybridisodankäynnistä.
   Tämäkin on sitä.
   Näyttää siltä että sepellä on myös oma agendansa. Jokainen voi päätellä mikä se on.

   • Mullikuhnuri

    Miksi sinä oppositiota syyttelet? Suomen valtiosta vastuussa oleva orpopurran hallitus ja kokoomuslainen kiiltokuvapresidentti Stubb tässä ovat toimintakyvyttömiä vätyksiä ja rohkaisevat arkailullaan Venäjää jatkamaan valloituksiaan.

 • Tuntematon

  Sosialistidemokraatti kimmo kiljusella näyttää olevan vakavia vaikeuksia asemoituakko suomen vai moskovan mieheksi. Hän jo ehdottelee neuvotteluja talvisodan malliin moskovan kanssa.
  Onko tämä sdpn linja vai kimmo kiljusen linja.
  Kehityssuunta näyttä kovin huoletuttavalta.

 • Tuntematon

  Valtettavasti sosialistidemokraatti k. Kiljunen on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Tämän täkia on syytä kysyä ketä hän edustaa lausunnoillaan ?
  Toiseksi sepehän on aina ollut huolissaan ettei venäläisen maailmanvalloittaja hitlerihannoijakansan etua vaan mitenkään loukattaisi.

  • sepekantonen

   Jos minun linjani on ”aina ollut”, kaiva joku tuoreempi esimerkki. Säästän sinulta aikaa: et löydä, koska puhuit roskaa.

   Nimimerkki Tuntematon sen sijaan pyrkii jatkuvasti hämärtämään sitä mikä on poliittista erimielisyyttä ja mikä Venäjän pyrkimyksiä vaikuttaa. Tämähän on luonnollisesti Venäjän etu, koska rajojen hämärtyessä on vaikeampi tunnistaa Venäjän todellisia vaikutusyrityksiä. Joku voisikin siis kysyä onko nimimerkki Tuntematon ns. Pietarin trolli? Itse en tähän usko, koska pidän paljon todennäköisempänä niminmerkin takana olevan henkilön yksinkertaisuutta. Kaltaisellesi henkilölle on termikin, joka alkaa sanalla ”hyödyllinen”.

   Pidä Tuntematon mielessä sinun itse heittäneen ensimmäisen kiven.

Jätä kommentti