Nuorilla kuljettajilla on ilmennyt vaarallinen villitys – Poliisi muistuttaa: ”Kesä ja loma on hienoa aikaa – sitä ei kannata pilata koheltamalla”

Nuorten liikennekäyttäytyminen on aiheuttanut viime viikkoina huolta Huittisissa.

Alueviestiin otti yhteyttä huolestunut huittislainen vanhempi, joka oli kuullut nuorten keskuudessa leviävästä villityksestä ajella erityisesti mopoautoilla vahvassakin humalatilassa.

Rikosylikonstaapeli Pekka Filppula Lounais-Suomen poliisista vahvistaa, että nuorten kuljettajien osalta poliisille on tullut ilmi vaarallista leikkiä alkoholin ja moottoriajoneuvon kuljettamisen yhdistämisestä.

”Puhumme nyt siis mopon, sekä mopo- ja henkilöauton nuorista kuljettajista”, hän täsmentää.

Filppula kertoo trendistä, jossa nuorten illanvietossa katsotaan, kuka ajelee eniten humalassa.

”Kyseessä on erittäin vaarallinen villitys, joka hyvässä tapauksessa johtaa raastupaan ja huonossa tapauksessa pilvenreunalle”, rikosylikonstaapeli toteaa.

Toistaiseksi kuolemaan tai vakaviin loukkaantumisiin johtaneita tilanteita ei ole Lounais-Suomen poliisin alueella sattunut.

”Tämän vuoksi pyydänkin perheitä puhuttelemaan nuoria kuljettajia. Äärimmäisten tilanteiden aiheuttamat vahingot voivat vahingonkorvausten muodossa seurata nuorta koko elämän”, Filppula muistuttaa.

Nuori ikä ja kokemattomuus suurimmat riskitekijät

Filppula toteaa, että vaikka ilmiöstä on noussut huoli huittislaisten vanhempien keskuudessa, ei ongelmakäyttäytymistä ole pelkästään Huittisissa.

”Ei ole mitenkään erityisemmin ilmennyt, että juuri Huittisissa nuoret ajelisivat poikkeuksellisen holtittomasti. Liikennesääntöjen noudattamisen osalta suurin vaikutin on pikemminkin nuori ikä ja kokemattomuus liikenteessä”, hän sanoo.

Näiden kahden tekijän yhdistelmä saattaa rikosylikonstaapelin mukaan antaa vaikutelman tietynlaisesta kypsymättömyydestä ja varomattomuudesta.

”Pääsääntöisesti nuoret kuljettavat mopo- tai henkilöautoaan kuitenkin huolellisesti ja varovaisuutta noudattaen”, Filppula rauhoittelee.

Joukkoon mahtuu kuitenkin aina myös nuoria, joilla on erityinen tarve osoittaa osaamistaan, tai liikenteen ollessa kyseessä, pikemminkin osaamattomuuttaan.

”Yleensä heille, jotka liikenteessä mopo- tai henkilöautolla esiintyvät, viranomaiset joutuvat tavalla tai toisella antamaan asennekasvatusta”, Filppula toteaa.

Vanhemman vastuulla on harkita, onko lapsi riittävän kypsä kuljettajaksi

Poliisi valvoo nuoria kuljettajia osana muuta liikennettä ja luo yhteisöltä tulleiden pyyntöjen perusteella valvontaan tarvittaessa painopistealueita.

Aikuisia Filppula ohjeistaa, että mopon tai mopoauton nähdessään olisi hyvä muistaa, että sellaisella on liikkeellä yleensä lapsi ja kuljettajien kokemustasot ovat hyvin erilaisia aivan aloittelijoista kokeneempiin päristelijöihin.

”Siinä vaiheessa, kun lapselle hankitaan liikenneväline, on vanhempien vastuulla harkita, onko lapsi ja nuori riittävän kypsä menopelin kuljettajaksi. Perheen ja erityisesti vanhempien vastuulle kuuluu kontrolloida, ettei mopo ala niin sanotusti keulimaan.”

Rikosylikonstaapeli painottaa, että nuorta pitää jatkuvasti muistuttaa velvoitteistaan, liikennekäyttäytymisen pelisäännöistä ja tietenkin siitä, että alkoholi ei kuulu tuohon joukkoon.

Alkanut kesä ja lomakausi lisäävät nuorten kuljettajien liikennemäärää lisääntyneen vapaa-ajan myötä.

”Ongelmia se sinällään tuskin lisää, mutta ne muutamat isoon joukkoon kuuluvat ongelmatapaukset tekevät useampia tapauksia”, Filppula arvioi.

Poliisi muistuttaa, että liikennesäännöt on luotu kaikkien, niin nuorten kuin varttuneempien hengen ja terveyden turvaksi.

”Niitä tulee noudattaa, onpa liikenteessä millä kulkupelillä tahansa tai vaikka kävellen. Kesä ja loma on hienoa aikaa – sitä ei kannata pilata koheltamalla.”

Jätä kommentti