Tyrvään Pappilan Kivinavetassa viiden taiteilijan yhteisnäyttely – ”Joku näkee yhdellä tavalla – toinen toisella tavalla”

Sastamalassa Osmo Rauhala tunnetaan erityisesti Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalauksista. Kuvassa ”Sananvartijat”-teoksen edessä seisova Rauhala kuuluu kansainvälisesti menestyneimpiin taiteilijoihimme. Hän on perehtynyt ympäristötieteisiin ja filosofiaan, ja se näkyy hänen taiteessaan.

Tyrvään Pappilan Kivinavetan näyttelyssä on viiden hyvin erilaisen taiteilijan teoksia.

Taiteilijat Osmo Rauhala, Sakari Vinko, Joel Sievers, Johanna Lumme ja Vilma Pimenoff tarjoavat töidensä kautta mahdollisuuden nähdä asioita aivan uusista näkökulmista.

Sakari Vinko on taidemaalari, joka tutkii ihmisyyttä ja kokemusta todellisuudesta kuvallisia allegorioita käyttäen. Vastakkainasettelut ja eksistentiaalinen paradoksaalisuus ovat hänen maalauksilleen ominaisia. Yksityiskohdiltaan tarkat ja realistiset teokset ovat upeasti maalattuja. ”Latautuneita, monikerroksisia ja övereitä. Ääripäät ja vastakohdat kiinnostavat”, Vinko itse kuvaili taidettaan.

Näyttelyn nimi 5 Katsetta onkin osuva.

”Kiitän ja kehun järjestäjiä, he ovat itsenäisiä ja itsepäisiä”, naurahti taiteilija Osmo Rauhala tyytyväisenä näyttelyn lopputulokseen avajaispäivänä.

”Jos on liian looginen, ei varmasti saa hyvää aikaiseksi – te olette lähteneet oikealla jalalla liikkeelle”, hän kiitteli Tyrvään Pappilan omistajapariskuntaa Kirsi-Marja ja Jarmo Niemistä.

”Tämä on Kivinavetan ensimmäinen yhteisnäyttely. Halusimme rikkoa totuttua, ja tuoda tähän kesään jotakin erilaista. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa nähdä asioita – joku näkee yhdellä tavalla, toinen toisella tavalla”, Kirsi-Marja Nieminen luonnehti.

”Aiemmin täällä on ollut esillä aina yhden taitelijan töitä kerrallaan. Osmo Rauhala oli itse asiassa ensimmäinen, joka piti täällä taidenäyttelyn. Halusimme hänet mukaan tänäkin kesänä, ja lisäksi halusimme antaa mahdollisuuden myös nuoremmille taiteilijoille”, lisäsi Jarmo Nieminen.

”Näyttelyn järjestäminenkin on aina luomisprosessi – tätä tehdään tunteella”, Niemiset totesivat.

Joel Sievers on taiteilijana tullut tunnetuksi ekspressiivisistä maalauksistaan. Hän yhdistelee kekseliäästi taidehistorian suuntauksia, mutta on luonut myös aivan oman, persoonallisen tyylinsä. Uskalias värinkäyttö ja ahdistaviinkin aiheisiin pelottomasti tarttuvan Sieversin työt ovat omaperäisiä Hänen töitään on kahdessa paikassa – eräharrastuksen innoittamana syntyneet sadunomaiset maisemat on koottu erilliseen huoneeseen. ”Minulla on vahva ilo ja palo tehdä.”
Joel Sievers samoilee luonnossa mielellään – joskus yksin ja joskus yhdessä poikansa kanssa. Tämäkin maisema on syntynyt niiden retkien seurauksena.

5 Katsetta taidenäyttelyn kiertämiseen kannattaa varata aikaa, sillä nähtävää ja koettavaa on paljon.

Puhuttelevat ja ajatuksia herättävät taideteokset haastavat katsojan pohtimaan näkemäänsä.

Lastenkirjojakin kirjoittanut ja kuvittanut Johanna Lumme on tuonut näyttelyyn Lapin luonnosta inspiraationsa saaneen teossarjan. Lumme on halunnut ikuistaa maalauksiinsa sitä valtavaa elämänvoimaa, jota luonnossa on. Syksyisissä ruskan väreissä hehkuvat työt ovatkin suorastaan vimmaisia – niissä on liikettä, joka tuntuu elävän kankaalla. ”Olen halunnut kuvata luonnon viimeistä sykäystä ennen talven tuloa”, selvitti Lumme.

Näyttelyssä uskalletaan ravistella totuttua ja ottaa rohkeasti kantaa ajankohtaisiinkin asioihin.

Taiteilijoiden teoksissa näkyy etsiminen ja heittäytyminen – jotkut niistä herättävät enemmän kysymyksiä, kuin antavat vastauksia.

Ja niin on tarkoituskin. Katsoja voi pysähtyä tutkimaan niin riimukirjoitusta, installaatioita, hersyvää värileikittelyä kuin realismiakin yllätyksellisissä ympäristöissä – lisäksi luonnon inspiroimia värejä ja lumoavaa sadunomaisuutta.

Kivinavetta miljöönä on vaikuttava, ja tarjoaa sopivat ja tunnelmalliset puitteet tasokkaalle taidenäyttelylle.

Tyrvään Pappilan Kivinavetan taidenäyttely 

Auki 5.6.- 11.8. 2024

Ma-La klo 11-18 

Su klo 11-16

Valokuvataiteilija Vilma Pimenoff on kotoisin Sastamalasta, jossa hänellä on edelleen kesäpaikka. Pimenoff työskentelee valokuvan, videon ja installaation keinoin. Hän haluaa kyseenalaistaa stereotypioita ja myyttejä. Taiteensa kautta Pimenoff näyttää arkisia esineitä aivan uudessa valossa.  ”Things that look like other things”-kokoelma on Kivinavetan yläkerrassa.

Jätä kommentti