Palautetta Suodenniemen puistohautausmaalta – Seurakunta vastaa: ”Hautausmaista pidetään hyvää huolta”

Alueviestin yleisönosastolle kirjoittanut kysyy, miksi Suodenniemen puistohautausmaalta on hävitetty hautarivistöjen välistä ne siellä monia vuosia olleet hanhikkipensaat?

”Tilalle on tuotu varmasti jostain metsästä kaivetut muutamat kuivat katajan alut. Todella surkea näky. Kenen päässä tällainen vaihtoidea on muotoutunut?

Alahautausmaalla vanhalla puolella ympäriinsä kasvavat suuret kuuset pitäisi pikemmiten kaataa, ennen kuin ne alkavat vanhuuttaan kaatuilemaan hautakivien päälle.

Kivet on omaisten omaisuutta, ja he joutuvat nytkin kustantamaan kuusien juuristojen aiheuttamaa kivien vinoutumisten oikaisuja ja sammalien poistopuhdistuksia. Kuusista saaduilla tuloilla saisi hankittua taimet pensasaidaksi joka sivustalle.

Ja sitten kaiken kukkuraksi kun kävimme sankarihautausmaalla, siellä ei ollut kukkasista tietoakaan. Joku surkea kasvi oli istutettu kivien väliin, saa nähdä mitä siitä kesän mittaan muotoutuu.

Kyllä tulee ikävä Suodenniemen seurakunnan aikoja kun sankarihaudoilla kukki aina kesäisin komeat kukkaset. Kynttilälyhdytkin oli kerätty pois. Tuskin enää itsenäisyyspäivänä ja jouluna palaa kynttilätkään. Kaatakaa nyt vielä lipputankokin, niin ei tarvitse kaatuneiden muistopäivänä enää liputtaakaan.

Eräs hautausmaalla vieraileva

Sastamalan seurakunta vastaa: ”Hautausmaista pidetään hyvää huolta”

”Seurakuntalaiset ovat antaneet Suodenniemen puistohautausmaan vanhoista, jo ylikasvaneista hanhikkipensaista palautetta, että ne pitää poistaa. Niiden tilalle on hankittu pylväskatajia, jotka on istutettu viime vuonna. Harmillisesti pienet taimet ovat istutuksen jälkeen muutaman vuoden pieniä, ennen kuin ne kasvavat isoiksi ja ovat täydessä mitassaan.

Kun pensailla ja puilla on oma kasvuaikansa ja istutuksilla aina väliin uudistamisen tarve, tarvitaan kasvien ja puiden kanssa niiden hoitamisen lisäksi paljon kärsivällisyyttä.

Puita hautausmailta saa poistaa vain suunnitelmien mukaan ja puiden kaataminen on myös luvanvaraista toimintaa. Suunnitelmien mukaisesti puita ajallaan kaadetaankin eri hautausmailta.

Suodenniemen sankarihaudoille oli viime vuonna istutettu hopeayrttejä ja annansilmiä. Osoittautui, että annansilmät olivat liian ahtaassa tilassa. Kun hopeayrtit latvotaan, ne täyttävät kivien välin.

Haudoille istutettavat kukat ovat aina alkukesästä taimia, jotka kasvavat kesän mittaan kastelun ja lannoituksen avulla. Jos istutettavat kukat ja kasvit olisivat jo alkukesästä täysikokoisia, kasvaisivat ne kesäkuukausien aikana ylisuuriksi niille varattuun tilaan nähden.

Hän, joka ”säät ja ilmat säätää”, antoi tänä vuonna alkukesästä hellejakson, mutta monille hautausmaille myös rankkasateita rakeineen, mikä on merkinnyt alkukesästä tehtyjen istutusten uusimista käytännössä kaikilla Sastamalan seurakunnan hautausmailla.

Seurakunta on tänäkin vuonna palkannut 13 hautausmaalle yli kolmekymmentä pääosin kokoaikaista kesäajan kausityöntekijää, jotka kiinteistöhenkilökunnan kanssa tekevät parhaansa hautausmaiden pitämisessä niiden arvon mukaisessa kunnossa.

Seurakunnan hautausmaihin kätkeytyy merkittävä osa tämän seudun kulttuurihistoriaa. Niinpä Sastamalan oppaat ovat varanneet loppukesään seitsemän opastettua hautausmaakierrosta, joista ensimmäinen on tiistaina 30.7. klo 18.00–20.00 Kiikan kirkkohautausmaalla.

Monen hautausmaan yhteydestä löytyy myös kirkko, joka on kesällä auki arkipäivisin.

Tarkemmat tiedot hautausmaakierroksista ja eri kirkkojen toisistaan poikkeavista aukioloajoista löytyvät seurakunnan verkkosivuilta. Tervetuloa vierailemaan seurakunnan hautausmailla ja kirkoissa.

Vesa Aurén
Kirkkoherra

Arja Myllyniemi
Ylivahtimestari

Tomi Marjakoski
Hauta-asioiden toimistosihteeri

Jätä kommentti