Sammaljoen kirkossa 100-vuotisjuhlat viikonloppuna – lauantaina konsertti ja sunnuntaina juhlamessu, katso tästä esiintyjät

Sammaljoen kirkko.

Sastamalan Sammaljoella juhlistetaan viikonvaihteessa 100-vuotista kirkkoa.

Sammaljoen nykyinen kirkko vihittiin käyttöönsä 31.8.1924. Sitä edeltävä saarnahuone, vuonna 1834 valmistunut, oli poltettu sisällissodan tuoksinoissa 1918. Kirkko rakennettiin kyläläisten omin voimin ja luovutettiin Tyrvään seurakunnalle vuonna 1946. Nykyisen sisäasunsa kirkko sai 1991 tehdyssä peruskorjauksessa. Kirkon ympärillä on alusta alkaen ollut hautausmaa, joka täyttää 190 vuotta.

Sammaljoen kirkossa on vuosien varrella kuultu kymmeniä paikallisia muusikoita. Heikki Kuutti Uusitalo on koonnut heitä yhteen. Juhlakonsertissa lauantaina kello 18 esiintyvät Susanna Melkas ja Antti Laukkanen, Hanna Melkas, Essi Leppäkoski, Elmer Vuokko, Minka ja Milla Murtoo sekä Anne Naskali.

Vapaaehtoisella 10 euron ohjelmamaksulla tuetaan Kirkon ulkomaanavun työtä.

Sammaljoen seurakuntaelämän keskuksena ovat kaksi kertaa kuukaudessa pidettävät messut. Niiden vahvuutena ovat paikalliset avustajat. Sunnuntain juhlamessussa kello 13 heitä on toistakymmentä.

Juhlamessun johtaa Sammaljoen oma pappi Kaisa Mäkelä-Tulander, siinä saarnaa Hämeenkyrön rovastikunnan lääninrovasti Ulla Ruusukallio. Musiikissa ovat kanttori Päivi Vuoriston lisäksi sellisti Anne Naskali ja ”Veteraaniveljet”. Suntiona toimii Päivi Ahola. Messun avustajajoukon on organisoinut Etelä-Tyrvään kappelijohtokunnan puheenjohtaja Suvi Sianoja.

Juhlamessun jälkeen, ennen pääjuhlaa, Sammaljoen Maamiesseura tarjoaa kirkkokahvit.

Kirkon syntyvaiheista kertoo enemmän entinen Sammaljoen pappi Hannu Heikkilä. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Salme Kuukka tuo juhlaan seurakunnan tervehdyksen ja kirkkoherra Vesa Aurén lausuu päätössanat. Tilaisuus päättyy muistopuun istutukseen kirkon pihamaalle.

Jätä kommentti