Kangasniemen luomukarjatilalla panostetaan lehmien hyvinvointiin – ”Eläimet saavat ulkoilla ympäri vuoden”

Juho ja Sanni Uusi-Kouvo ovat kehittäneet tilan toimintaa aktiivisesti.

Lehmälaumalla on mukavat oltavat valtavilla laitumilla. Ne käyskentelevät verkkaisesti vihreän nurmen keskellä ja lähestyessämme alkavat tuijottaa meitä uteliaasti. Tänä vuonna syntyneet vasikat ovat emojensa seurassa, ja yksi sonnikin kuuluu porukkaan. Sen ansiosta lehmät ovat saaneet jälkikasvua.

”Pääluku on tällä hetkellä kaikkiaan noin 180 kun on emoilla vasikat alla”, laskeskelee tilan isäntä Juho Uusi-Kouvo.

”Päälihakarjarotuna meillä on ranskalainen charolais, niiden lisäksi kasvamassa on jokunen wagyu, joka on japanilainen rotu. Sen lisäksi meillä on pari lapinlehmää lemmikkeinä”, kertoo puolestaan tilaa emännöivä Sanni Uusi-Kouvo.

”Charolais on tunnettu hyvänä pihvirotuna, liha on maukasta ja pyrimme panostamaan nimenomaan lihan laatuun”, mainitsee Juho.
Suurin osa tilan tuotannosta menee suoraan Atrialle.

”Kaikki, mitä ei myydä suoraan tilalta”, Juho täsmentää.

Tänä vuonna laidunkausi on ollut pitkä. Tilalla pyritään takaamaan mahdollisimman lajityypilliset olosuhteet eläimille.

He ovat käynnistelleet viime aikoina lihan suoramyyntiä tilalta yksityisille, ja jatkossa siihen aiotaan panostaa entistä enemmän.

”Lähiruoka kiinnostaa ihmisiä. Silloin tietää, mistä lautasella oleva ruoka on peräisin”, Sanni toteaa.
Heistä on hienoa, että tuotteita myydään suoraan maatiloilta. Yhä useammat kuluttajat kiinnittävät huomiota myös ruuantuotannon eettisyyteen.

”Kaikki meidän myymämme liha on täällä kasvanutta ja teurastetaan lähiseudulla”, painottaa Juho.

Erilaisia lihatuotteita on pakastimissa valmiina asiakkaita varten – pihvilihaa, jauhelihaa, tomahawkia, fileitä sekä paljon muuta.
Kangasniemen tilan nautaa, härkää sekä luomuviljatuotteita on lähitulevaisuudessa mahdollista ostaa myös tilan omasta itsepalvelumyymälästä.

Valloittavat ja veikeät vasikkakaverukset.

Tilalla kaikki eläinten ruoka tuotetaan myös itse.

”Omilta luomupelloilta tulevat karjan ruuat”, Juho sanoo.
Eläimet saavat ulkoilla ympäri vuoden. Suuret pihattorakennukset antavat suojaa sateelta, tuulelta ja tuiskulta.

”Ne saavat elää aika mukavaa, lajityypillistä elämää”, iloitsee Sanni.
Sen huomaakin tyynestä ja tyytyväisen näköisestä lehmälaumasta. Ne ovat kiinnostuneita laitumelle tupsahtaneista ihmisistä, ja tuttavallisimmat yksilöt tulevat jopa nuuhkaisemaan kättä.

”Tämä on rauhallinen rotu, ne eivät turhista hötkyile.”

Pakastimissa riittää tuotevalikoimaa lähiruuasta kiinnostuneille. Sanni ja Juho tietävät asiakkaiden arvostavan laatua.

Karjatilalliset toivovat ihmisten löytävän tiensä heidänkin tilalleen lihaostoksille, suunnitelmissa on osallistua tulevaisuudessa myös erilaisiin lähiruokatapahtumiin.

Lihan myynti suoraan ravintoloille on myös mahdollista, jos kiinnostusta ilmenee.
Kangasniemen tila on sukutila jo neljännessä polvessa.

Juhon vanhempien tilan jatkaminen oli pariskunnalle yhteinen päätös.
Lapset Matias, 4, ja Venla, 6, ovat menossa mukana ja maatilan puuhat kiinnostavat heitäkin. Tiluksilla temmeltää myös kaksi kissaa ja kolme koiraa.

”Tämä on tämmöinen jonkunlainen eläintarha”, naurahtaa Sanni.

Jätä kommentti