
Instagramissa ja TikTokissa kokkausvideoita seuraavien on ollut lähes mahdoton välttyä iloisesti hymyilevältä ja vahvaa Huittisten-murretta päräyttävältä Chef Wallinilta.
Wallinin veitsi silppuaa nopeasti sipulin, kananmunat lentävät kuvan laidasta kokin käsiin kuin itsestään, maustemyllyssä murskautuvan pippurin rahina ja pannulla tirisevän pihvin äänet herättelevät katsojan kuuloaistia.
Kun Wallin noin kahden minuutin nopeatahtisen pikakokkauksen jälkeen työntää haarukan näyttävästi suuhunsa, maistelee lopputulosta ja kehaisee makua täydelliseksi, alkaa videolle ropista satoja tykkäyksiä.
Wallinilla on Instagramissa reilut 50 000 seuraajaa ja TikTokissa toiset saman verran.
Kokkausvideot syntyvät Wallinin kotikeittiössä Espoossa, mutta vahvalle murteelle on selvä selitys, Chef Wallinin juuret ovat syvällä Huittisissa.
Somekokki syntyi veljen ideasta
Mies Chef Wallinin takana, Kalle Wallin on pitänyt kokkaamisesta aina. Hän muistaa pyöritelleensä lihapullia jo pienenä poikana äidin ja isän kanssa kotikeittiössä.
Wallin nauttii ruoanlaittamisesta ystäville ja auttaa keittiössä aina tarvittaessa.
Ammattikokkia Wallinista ei kuitenkaan tullut, vaan hän opiskeli rakennusmiehen ammatin.
Ruokavideoiden lisääminen someen oli alkuun lähinnä kavereille tarkoitettua hauskaa sisältöä, jota nähtiin nelisen vuotta sitten Wallinin Instagram-storeissa.
”Pikkuveli heitti ajatuksen, että minun pitäisi perustaa TikTok-kanava ja alkaa laittaa videoita sinne. Ensimmäinen reaktioni oli, että en todellakaan ole laittamassa.”
Niin vain kuitenkin kävi, että reilut kolme vuotta sitten Wallin julkaisi ensimmäisen videonsa.
”Tein siinä kalakeittoa ja se keräsi 3000 näyttökertaa. Ajattelin, että onpa kova määrä”, Wallin muistelee.
Siitä sekä katsojamäärät että Wallinin into videoiden tekemiseen lähtivät kasvamaan. Pian TikTokin rinnalle julkaisukanavaksi nousi myös Instagram, kun Realsit eli videot löivät läpi myös aiemmin valokuviin keskittyneessä Instagramissa.
”Ensimmäiset vuodet menivät aikamoisessa hurmoksessa. Halusin saada videon julkaistua melkein joka päivä, joten käytännössä menin heti töiden jälkeen keittiöön, aloitin kokkaamisen ja kuvaamisen, editoin videon ja julkaisin sen heti kun se tuli valmiiksi, ilman sen suurempaa suunnitelmaa, vaikka keskiyöllä.”
”Asuimme silloin pienessä kaksiossa ja avovaimoni naureskeli joskus, että käryn perusteella tuntui vähän siltä kuin olisi asunut jossain kebabilassa. Täytyy myöntää, että siinä kohtaa homma meni vähän yli, kun en tehnyt oikeastaan mitään muuta kuin ruokaa”, Wallin muistelee nauraen.
Suosio räjähti sopivalla hetkellä
Wallin ei ole missään vaiheessa tavoitellut uraa sosiaalisenmedian parissa. Somesta on tullut toinen ammatti kuin varkain siinä sivussa, kun Wallin on toteuttanut kokkausintohimoaan.
Toisaalta tapahtumaketjua voi pitää myös melkoisena onnekkaana sattumana, sillä samaan aikaan kun Wallinin somesuosio lähti kasvamaan, hän joutui terveyssyistä luopumaan työstään rakennusmiehenä.
”Kävihän siinä melkoinen tuuri, että kun jouduin polvien vuoksi jäämään pois töistä, seuraajamäärä Instagramissa räjähti 25 000 seuraajaan, mikä mahdollisti kaupalliset yhteistyö ja tulot. Varsinaisesti en ole missään vaiheessa osannut edes haaveilla, että voisin elää tällä, vaan olen tehnyt tätä rakkaudesta lajiin.”
Kaksi vuotta sitten Wallin aloitti Rovaniemellä opinnot rakennusmestariksi. Vaikka Wallin pystyy tällä hetkellä elättämään itsensä somella ja siitä poikineella muulla tekemisellä, haluaa hän tulevaisuuden vuoksi myös ”oikean” ammatin.
”Koko ajan tulee uusia, nuoria tekijöitä. Ei ole luvattu, että suosio jatkuu aina.”
Aitous iskee katsojiin
Tällä hetkellä Wallin julkaisee viikossa kaksi videota. Toinen niistä sisältää kaupallista sisältöä jonkun Wallinin kolmen yhteistyökumppanin tuotteiden pohjalta.
”Kaikki reseptit ovat minun itseni suunnittelemia ja varsinkin ne, mitkä eivät pohjaudu yhteistyöhön, on tehty usein aikalailla improvisoiden. Videolta on hyvä jälkikäteen tarkistaa, mitä tällä kertaa tuli laitettua”, Wallin nauraa.
Wallin tahtoo pitää videoiden tyylin rentona, hän uskoo, että juuri aitous on se, mikä vetoaa hänen tilaajiinsa.
”Olen sitä itsekin aina välillä miettinyt, miksi juuri minun videoitani katsotaan. Uskon, että se on 95 prosenttisesti kiinni esiintyjästä, persoonan pitää miellyttää.”
Vaikka Wallinin somenimessä esiintyy chef, ei hän yritä esittää ammattikokkia tai opettaa kokkaamista.
”Haluan, olla helposti lähestyttävä ja että videoista välittyy rento ja hauska meininki.”
Vuosien mittaan Wallin onkin laittanut persoonaansa videoissa aina vain enemmän peliin. Aluksi sisältö keskittyi lähinnä Wallinin pilkkomistaitoihin, tätä nykyä videot ovat pidentyneet, jotta mies veitsen kahvassa pääsisi paremmin esiin.
Wallin tietää, että moni nuori haaveilee sometähden ammatista. Oman kokemuksensa pohjalta hän kannustaa jokaista hankkimaan ensin perinteisemmän ammatin.
”Videoita voi tehdä siinä sivussa ja ehkä siitä voi sitten myös tulla ammatti. Kaiken pitää kuitenkin lähteä siitä, että on aito kiinnostus johonkin muuhun kuin julkisuuteen. Kannattaa myös muistaa, että somemaailma on todella raaka ja siinä on hyvien puolien lisäksi myös rutkasti huonoja.”
Wallinilla grillikesä käynnistyi jo monta viikkoa sitten
Wallinin keittiössä grillikesä on käynnistetty jo monta viikkoa sitten. Kalle Wallin kertoo, että kesällä lähes kaikki paistaminen tapahtuu grillissä. Hän kannustaakin kokeilemaan grilliin muutakin kuin perinteisiä makkaroita ja pihvejä.
”Esimerkiksi mansikoista saa grillaamalla herkullisia.”
Moni pitää grillaamista vaikeana ja työläänä, Wallinin mukaan mönkään voi mennä oikeastaan ainoastaan siinä, ettei grilli saa kuumentua riittävästi ennen kuin ruoan laittaa sisälle.
”Minun vinkkini grillaamiseen on se, että aloittaa kokkaamisen sillä, että laittaa grillin päälle. Kun se ehtii kuumentua puoli tuntia sillä välin kun valmistelee ruokaa, niin ritilätkin ovat varanneet kunnolla lämpöä ja ruokaan saa oikeasti kunnollisen grillatun pinnan.”
Wallinin oma kesäherkku on tzatziki.
”Se sopii oikeastaan minkä tahansa grilliruoan kylkeen”, hän vinkkaa.