
Huittislainen yrittäjä Juho Riuttamäki on seurannut viime kuukaudet huolestuneena uutisointia Kiinassa leviävästä afrikkalaisesta sikarutosta. Ensimmäiset tapaukset raportoitiin Pohjois-Korean rajalla sijaitsevassa Liaoningin maakunnassa elokuussa 2018. Sen jälkeen ASF-viruksen aiheuttama, erittäin helposti tarttuva, sikojen ja villisikojen verenvuotokuumetauti on tappanut noin puolet Kiinan sioista.
Suomi on toistaiseksi välttynyt rutolta, mutta viruksen arvellaan siirtyneen Kiinaankin rajan yli Venäjältä tai kulkeutuneen Itä-Euroopasta asti.
Sikapiireissä taudin leviämistä on seurattu tarkasti ja huolestuneena jo pidempään, mutta Huittisten suunnalla afrikkalainen sikarutto nousi kahvipöytäkeskusteluihin pari viikkoa sitten, kun riistakamerat taltioivat Huittisten ja Köyliön rajamailla noin kymmenen villisian lauman herkuttelemassa peurojen ruokintapaikalla.
Afrikkalaisen sikaruton pelätään leviävän Suomeen juuri villisikojen mukana.
”Eikä tauti ole ainut harmi, jonka villisiat voivat suomalaiselle maataloudelle aiheuttaa. Viljapelto ei ole kuin nähdä, jos tuonkin kokoinen lauma siirtyy sinne ruokailemaan”, Riuttamäki tietää.
Keski-Euroopassa villisiat ovat aiheuttaneet jo isoja tuhoja. Riuttamäki pelkää lajin aiheuttavan samanlaisen riesan myös Suomessa.
”Ilmaston lämpenemisen myötä lajilla on otollisemmat olosuhteet elää ja olla. Varsinkin juuri tällä alueella ja itäisellä Uudellamaalla villisikojen määrä on pienellä aikaa lisääntynyt huomattavasti.”
Riuttamäen mielestä asiaan tulisikin puuttua nyt, kun tapaukset ovat vielä yksittäisiä.
”Ainakin talviruokinta tulisi kieltää, sillä sen takia villisikamäärät räjähtävät. Jos villisika porsii tavallisesti noin kolme porsasta, niin näiden peuroille tarkoitettujen herkkupöytien ansiosta määrä voi olla kymmenen.”

Ei tartu ihmiseen, mutta on erittäin kestävä
Villisiat eivät kuitenkaan ole ainut potentiaalinen sikaruton levittäjä. Riuttamäki on vähintään yhtä huolissaan siitä, että virus tulee Suomeen ihmisen kuljettamana.
Virus ei tartu ihmiseen, mutta se on erittäin kestävä ja säilyy kuumentamattomassa lihassa yli vuoden.
”Periaatteessa voisi siis olla niin, että tässä pöydänvieressä söisi metvurstia, lähtisi sikalan puolelle ja tauti kulkisi käsissä sinne. Ensimmäinen virus voi tulla Suomeen vaikka makkarassa”, Riuttamäki painottaa.
Tästä syystä Riuttamäki kokee, että Suomen tulisi ehdottomasti lisätä paukkuja rajavalvontaan ja koventaa ruokasalakuljetuksen rangaistuksia.
”Tullilla on tällä hetkellä käytössä yksi ruokakoira ja rajanylityspaikkoja noin kymmenen. On siis selvää, että monta tapausta on mahdollista mennä ohi sen nenän.”
Taudin ei kuitenkaan tarvitse päästä edes sikalaan asti, että koko suomalaisen sianlihatuotannon tulevaisuus on vaakalaudalla. Yksikin todettu virustapaus sulkee välittömästi kaikki markkinat Kiinaan.
”Sianlihaa viedään ulkomaille vuosittain noin 14-15 miljoonaa kiloa. Jos koko se määrä jää rajojen sisäpuolelle, hinta romahtaa ja olemme todellakin pulassa”, Riuttamäki tietää.