
”Jo kolmas kerta kahvilassa tällä viikolla. Hyvältä maistuu”, toteaa sastamalalainen Ritva Riutta kahvikupposen äärellä.
Riutta on saapunut jälleen vakiokahvilaansa Vammalan torin laidalle.
”Pyymäen konditorian tuotteita oli jo ikävä. Tuntui niin tylsältä kököttää vain neljän seinän sisällä. Kahviloiden avauduttua on paikkoja, jonne lähteä remonttia pakoon”, hän tuumaili.
Pyymäen Leipomon toimitusjohtaja Jouni Tuomisto on tyytyväinen siihen, miten asiakkaat ovat löytäneet takaisin kahvila- ja ravintolapalvelujen pariin.
”Yritän katsoa asioita positiivisesti. Päivä päivältä mennään parempaan suuntaan.”
Yrityksen paikallisissa toimipaikoissa on tehty ja tekeillä muutoksia, jotka tuovat väljyyttä asiakastiloihin. Leipurin kahvilasta on sisältä vähennetty asiakaspaikkoja ja vastaavasti lisätty niitä ulos. Uudella terassilla on 50 asiakaspaikkaa.
”Myös Pyymäen konditoriaan saadaan ensi viikolla lisää väljyyttä, kun kahvila laajenee samassa kiinteistössä olevaan kuntokeskuksen käytössä olleeseen tilaan”, Tuomisto kertoo.

Arjen iloja pappilan pihamaalla
Keskiviikkona lounasaikaan myös Tyrvään Pappilan terassilta löytyy arjen pienistä iloista nautiskelevia ihmisiä.
Työkaverukset Helena Lehtimäki ja Piia Välimaa iloitsevat mahdollisuudesta syödä ulkona maittavaa, jonkun toisen valmistamaa ruokaa.
”Tätä on kaivattu. Toivottua vaihtelua omiin eväisiin”, sanoo Lehtimäki.
”Ruokatunti ulkona tuo luksusta arkeen. Mikäs tässä nauttiessa lounasta upeassa miljöössä rantamaisemissa”, komppaa Välimaa.
Kiitokset pippurisesta grillifileestä ja sushikulhosta lähtevät mukanani Tyrvään Pappilan keittiöön. Sieltä huikataan, että kiirettä pitää.
”Hyvin on lähtenyt lounasruokailu käyntiin, eilen oli todella vilkasta!”

Vesi kielellä kanakorin perässä
Seuraavaksi Laiturikahvilaan. Vesistön äärellä, kesäpäivästä nauttien viettävät aikaansa ystävykset Mimmi Karppanen ja Marianne Minkkinen.
”Ensimmäinen ulkoruokinta rajoitusten höllentämisen jälkeen. Näyttää ja maistuu hyvältä”, sanoo Karppanen ja haarukoi katkarapuvoileipää suuhunsa.
”Olen haaveillut jo monta viikkoa Laiturin kanakorista. Saatoin melkein maistaa sen maun suussani. Ihanaa”, tuumaa Minkkinen.
Karppanen ja Minkkinen ovat tyytyväisiä, kun saavat palauttaa ruokatreffit osaksi viikko-ohjelmaansa. He kertovat miettineensä myös turvallisuustekijöitä.
”Maanantaina lähdin heti kahville ja jäätelölle. Jännitti lähteä, mietin onkohan ihmisiä valtavasti liikkeellä. Huoli oli turha, sillä kahvilassa oli sopivan väljää”, Karppanen kertoo.
Minkkisellä on jo seuraaville päiville toimintasuunnitelma valmiina.
”Pakko saada salmiakkitötterö. Aion myös pyöräillä rantareittiä Tervakallion leirintäalueen kioskille kahville.”
Mutta vielä on keskiviikkoista lounashetkeä jäljellä.
”Nyt nostetaan malja kesälle!”

Kunnon lankkua alla
Yrittäjä Mikko Mäkelä vaikuttaa huojentuneelta. Lounastajia on ollut mukavasti – kiitos ilmanhaltijan suopeuden.
”Toivon tietysti, että asiakkaat tulisivat ilmoista riippumatta. Viikonloppuna meillä on kesän ensimmäinen livekeikka. Uskon sen vetävän väkeä pitkän tauon jälkeen.”
Kevään aikana Laiturikahvilaa on ehostettu. Kahvilan katettu terassiosa on saanut uuden laudoituksen .
”On kunnon lankkua alla, se kestää taatusti isommankin porukan tanssimisen.”
Kahvilan sisällä on uudistettu palvelutiski. Se on vaihtanut paikkaa ja kasvanut kokoa.
”Palvelutiski on nyt kokonaisuus, ja esimerkiksi vitriinitila on tuplaantunut. Asiakkaat ovat kommentoineet paikkaa avarammaksi ja selkeämmäksi kuin ennen”, Mäkelä sanoo.