Susi-aloitteeseen 50 000 nimeä alle viikossa – Kertoo todellisesta ongelmasta ja paikoin sietämättömästä tilanteesta

Susi
Susi. Kuvituskuva.

Kansalaisaloite suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta ja susivahinkojen estämisestä keräsi vajaassa viikossa vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Allekirjoitusten kertymisen valtava vauhti kertoo siitä, että sudet ovat monille todellinen ongelma ja tilanne on käynyt paikoin sietämättömäksi.

“Ihmisillä on iso huoli asiasta. Nimien nopea kertyminen lisää painetta susikysymyksen rivakkaan jatkokäsittelyyn”, sanoo MTK:n kenttäjohtaja Timo Leskinen.

“Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta jos susikantaa ei voida kohtuullisesti hoitaa, jotain on pielessä. Toiveena on, että kansalaisaloite johtaa muutokseen”, toteaa SLC:n varapuheenjohtaja Mickel Nyström.

Kansalaisaloitteen tarkoitus on turvata taajamissa ja taajamien ulkopuolella asuvien ihmisten arki ja elinkeinot. Myös kotieläinten, tuotantoeläinten ja metsästyskoirien turvallisuus on taattava.

Karhun ja ilveksen metsästyksestä mallia

Kannanhoidollisen metsästyksen tavoitteena on pitää susikanta siedettävällä tasolla. Metsästyksen avulla voidaan vähentää susien aiheuttamia vahinkoja ja pitää sudet ihmisarkoina ja poissa ihmisasutuksen liepeiltä.

“Karhu ja ilves kuuluivat aiemmin uhanalaisten eläinten joukkoon, kuten susi kuuluu tänä päivänä. Vaikka niitä on metsästetty pitkään, niiden kannat ovat vahvistuneet ja ne luokitellaan silmälläpidettäviksi. Metsästys perustuu aina kestävään kantojen hoitoon”, sanoo Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Mukana kansalaisaloitteessa ovat olleet maa- ja metsätaloustuottajien järjestö MTK, ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC, Suomen Metsästäjäliitto ja monet metsästyskoirajärjestöt.