
Unelmien täyttymys, kuvailee sastamalalainen Helena Keskinen vuoden alussa tapahtuvaa muutosta, jonka myötä hänestä tulee Kahvila KodinSydämen yrittäjä. Leipuri-kondiittoriksi keväällä 2021 Vammalan ammattikoulusta valmistunut Keskinen tietää ainakin suurin piirtein mihin on hyppäämässä, sillä hän on työskennellyt KodinSydämessä puolentoista vuoden ajan.
“On tämä silti iso elämänmuutos. Koskaan ei voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu, mutta ainakin tällä hetkellä liiketoiminta on vakaata ja asiakkaita riittää. Toivottavasti niin on jatkossakin.”
Oma kahvila on ollut Illosta kotoisin olevan Keskisen haave aina. Kun KodinSydämen Sastamalan K-citymarketin kauppakäytävälle viisi vuotta sitten perustanut Elina Honkamäki kesällä ilmaisi, että voisi olla valmis luopumaan yritystoiminnasta, alkoi 20-vuotiaan Keskisen päässä raksuttaa. Päätös tarttua haasteeseen ei syntynyt yhden eikä edes kahden hyvin nukutun yön jälkeen, mutta nyt, kun kaupat on tehty, olo on helpottunut ja odottava.
“Elinan työtä on helppo jatkaa. Takana on isot investoinnit ja remontti, eikä minun tarvitse heti miettiä muutoksia.”
Yritystoiminta ei ole Helena Keskiselle täysin vierasta, sillä nuorempana hän on leiponut 4H-yrittäjänä ja opiskeluaikana tehnyt tilauksesta kakkuja ja muita herkkuja toiminimellä. Enää aika ei sivutoimiseen työhön riitä.
“Kotona ei muutenkaan jaksa enää kauheasti leipoa, kun sitä tekee päivät. Korkeintaan tekee jotain uusia kokeiluja”, hän naurahtaa.
Kaikki jatkuu ennallaan
Asiakkaiden suuntaan KodinSydämen yrityskaupat eivät näy kuin Honkamäen puuttumisena, sillä samat tutut työntekijät jatkavat kahvilassa. Lisäksi alkuvuodesta on tarkoitus rekrytoida yksi uusi työntekijä. Keskinen kehuu kahvilan työilmapiirin olleen aina hyvä, ja siitä hän aikoo pitää jatkossa itsekin kiinni.
“En usko, että osaisin olla kovin pomottava pomo, ennemmin olen mukava ja reilu. Haluan, että kaikki viihtyvät työmaalla.”
Keskinen kertoo, että nykyiset asiakkaat ovat olleet kovin kiinnostuneita tulevasta.
“Isoin kysymys on tainnut olla se, mitä Elina nyt tekee. Lisäksi he ovat halunneet tietää, onko tulossa muutoksia. Kovin ovat olleet tyytyväisiä, kun olen kertonut että kaikki jatkuu ennallaan.”
Kahvilaherkkujen lisäksi lounasta tarjoillaan edelleen maanantaista lauantaihin ja arkipäivisin tarjolla on aamiainen.
Elina Honkamäki perustelee kahvilasta luopumistaan halulla tehdä vielä jotakin muuta. Uusia työ- tai yrityssuunnitelmia hänellä ei ole, vaan aikomus antaa enemmän aikaa perheelle ja lastenlapsille.
“Kun uudenvuodenaattona ojennan Helenalle kahvilan avaimet, saattaa ilmassa olla haikeutta. Positiivisin mielin siirryn kuitenkin uuteen elämänvaiheeseen ja luovutan toiminnan innokkaalle jatkajalle. Meille molemmille kävi hyvin, kun uusi yrittäjä löytyi näin läheltä. Helena saa tästä hyvän, toimivan paketin”, Honkamäki tuumaa.