Huittisten Satulinnan ovet sulkeutuivat viime viikolla, mutta Heidi Rämölle kaikki ovet ovat pitkästä aikaa auki

Huittisten Satulinnan yrittäjä Heidi Rämö muotoilee kivijalkakauppatoiminnan olevan nyt jäähyllä. On mahdollista, että se vielä jonain päivänä jatkuu, mutta kovin todennäköisenä hän ei sitä pidä.

Helpotus oli päällimmäinen tunne, kun Huittisten keskustassa Satulinnaa pyörittänyt Heidi Rämö sammutti perjantaina valot liikkeestään toistaiseksi viimeistä kertaa.

”Haikeus valtasi mielen jo silloin kun tein päätöksen liikkeen lopettamisesta. Nyt olen ehtinyt tehdä surutyön ja käsitellä luopumisen, joten jäljellä on pelkästään helpotusta”, hän summaa tuntojaan.

Marraskuussa 2021 syntynyt päätös Satulinnan alasajosta oli Rämön mukaan pitkä ja vaikea prosessi.

”Tiedostan Satulinnan brändin arvon, joten tietenkin tällaisen ratkaisun tekeminen harmittaa valtavasti. Joskus asiat kuitenkin menevät niin, että kaikkea ei ole mahdollista hallita itse ja kädet on nostettava pystyyn.”

Satulinna ehti lähes täysi-ikäiseksi, Rämö pyöritti yritystään peräti 17 vuoden ajan.

”Tämä on ollut valtava kokemus ja täytyy sanoa, että sen jäljiltä selässä on melkoinen reppu tietämystä yrittäjän arjesta. On koettu niin muutto, keskustan remontti, korona kuin sotakin. Nyt on hyvä hetki hengähtää.”

”Pysyn jatkossakin kivijalkakaupan puolestapuhujana”

Rämö tunnetaan Huittisissa vahvana kivijalkakaupan puolestapuhujana. Hän haluaakin korostaa, ettei myymälän tarina kaatunut asiakkaisiin eikä huonoon liiketoimintaideaan.

”Se, että jouduin sulkemaan Satulinnan ovet, ei ole millään tavalla asiakkaiden syytä. Kaaduin aivan muihin kompastuskiviin.”

Rämön mukaan Satulinnassa riitti asiakkaita aina aivan loppuun asti.

”Minulle tuli yllätyksenä, miten voimakkaita reaktioita lopetuspäätös asiakkaissa aiheutti. Loppuunmyynnistä lähdettiin tippa linssissä ja asiakkaat toivat kiitoksena niin villasukkia kuin peuranlihaa. Se liikutti itseäni valtavasti.”

Yritystoiminnan kannalta ongelmalliseksi osoittautui Satulinnan tarpeisiin nähden liian suuri toimitila.

”Kaunistelematta sanottuna tilanne on se, että minun on päästävä näistä seinistä eroon.”

Rämö on yrittänyt sekä vuokrata että myydä tilaa. Ajat siihen eivät kuitenkaan ole juuri nyt parhaat mahdolliset.

”Kiinnostusta on ja ei ole ollut”, hän summaa.

Satulinnan katoaminen Huittisten katukuvasta on suuri muutos, mutta Rämö muistuttaa, että Huittisiin jää edelleen hyvä palvelutaso vaatteiden ja lahjatuotteiden osalta.

Ovet auki ainakin Pop Upissa

Vaikka kaarevan talon myymälän ovet jokapäiväisen toiminnan osalta sulkeutuvat, Satulinnan tarina ei välttämättä tule päätökseen.

Jo helmikuun alussa Rämö järjestää Satulinnassa Pop Upin, jossa on tarkoitus myydä loppuunmyynnistä jäljelle jääneet tuotteet superhinnoin. Pop Upin yhteydessä myymälässä nähdään myös muita toimijoita.

”En sulje täysin pois sitäkään vaihtoehtoa, että Satulinna vielä joskus avaisi huomattavasti pienemmän myymälän. Kovin todennäköisenä en kuitenkaan sitä pidä.”

”Sähköposti ja puhelinnumero säilyvät ennallaan, jollain tavalla Satulinnan tarina siis jatkuu edelleen”, Rämö sanoo.

Tällä hetkellä Rämö haaveilee yhden naisen markkinointitoimiston pyörittämisestä.

”Olisi hienoa, jos Satulinnan brändistä muodostuisi moniosaava, pieni markkinointitoimisto. Pystyn jo tällä hetkellä suunnittelemaan ja toteuttamaan erikoisempia painatuksia”, hän kertoo.

Rämö kertoo kokevansa, että vaikka Satulinnan ovet ovat nyt kiinni, oikeastaan kaikki ovet ovat pitkästä aikaa auki.

”Koen edelleen yrittäjyyden olevan sen minun juttuni ja toivon, että pystyisin pysymään yrittäjänä. Kokonaan toinen juttu on, löydänkö oikean raon ja toimintamallin.”

Huittisista hän ei kuitenkaan ole lähdössä minnekään.

”Minulla on vahvasti sellainen olo, että vaikka tämä on vaikea paikka, niin näin asioiden kuului mennä. Vielä en tiedä miksi, mutta uskon, että tulevaisuus näyttää.”