Huolipuheista konkreettisiin tekoihin – huittislaisia 2-vuotiaita houkutellaan kirjastoon kirjalahjan avulla

Kesällä 2 vuotta täyttävä Justus on innokas kirjojen selailija. Kirjastossa Justus pääsee vierailemaan usein äitinsä Minna Tömisevän kanssa.

Huittisten kirjastossa käynnistyi alkuvuonna lasten ja nuorten lukutaitoa edistävä Tervetuloa taaperot – kirjastoon! -hanke, jonka myötä jokainen tänä vuonna kaksi vuotta täyttävä huittislainen lapsi saa kirjastosta ikioman kirjan.

Hanke on Aluehallintoviraston tukema, mutta täysin Huittisissa ideoitu ja kehitetty. Huittisten Läntinen pienviljelijäyhdistys ry on tukenut kirjalahjojen hankintaa.

Osana hanketta kirjastopalvelut kampanjoi alkaneen vuoden aikana varhaislukemisesta ja sen merkityksestä muun muassa perheille MLL perhekahvilassa sekä varhaiskasvatuksen ja perheneuvolan henkilöstölle.

”Julkisuudessa on puhuttu paljon lukemisen kannustustoimista kielenkehityksen näkökulmasta. Siksi haluamme tuoda kirjaston tutuksi yhä varhaisemmassa lapsuudessa. Samalla kun perheet houkutellaan kirjastoon lahjan voimalla, halutaan näyttää, että meille saa tulla pienten lasten kanssa, meillä saa pitää ääntä ja kirjoja saa tutkia kaikin aistein”, Huittisten kirjastotoimenjohtaja Anni Tormas sanoo.

”Jos lasten ei sallita käsitellä kirjoja, he eivät mitenkään voi oppia lukijoiksi”, hän huomauttaa.

Lukeminen on mummun ja Justuksen juttu

Kesällä kaksi vuotta täyttävä Justus on yksi ensimmäisistä taaperoista, joka kävi noutamassa kirjalahjansa Huittisten kirjastosta viime viikolla.

Justuksen selatessa innokkaasti uutta kirjaansa, äiti Minna Tömisevä kertoo, että lukeminen on Justuksen ja mummun yhteinen juttu.

”Meillä ei lueta iltasatuja, vaan lapset nukahtavat sänkyyn omatoimisesti. Sen sijaan mummun kanssa nimenomaan satujen lukeminen on se yhteinen, tärkeä juttu.”

Justuksen mieleen ovat tällä hetkellä erityisesti kirjoista aukeavat luukut, vivut ja tietenkin äänet.

”Soiva joululaulukirja oli niin pitkään hitti, että uusin lainaa ihan maksimikerrat ja laulut alkoivat jo tulla omista korvista”, Tömisevä naurahtaa.

Kun lahjakirja, Sintti ja litsläts -päivä on selattu, Justus poimii tottuneesti hyllystä toisen kirjan. Tömisevän perheelle kirjasto on tuttu paikka, ja sen huomaa.

”Meillä tämä on paikka, mihin tullaan viettämään aikaa esimerkiksi isompien sisarusten harrastusten ajaksi. Omatoimiaika on ihan huippujuttu, kun se mahdollistaa kirjastovierailut myös ilta-aikaan”, Tömisevä sanoo.

Tormaksen toiveena on saada kirjastoon lisää Tömisevän perheen kaltaisia asiakkaita.

”Kirjastosta halutaan paikka, jonne on helppo tulla, eikä pienten lastenkaan kanssa tarvitse pelätä, että sivu repeää tai kirjan päälle lentää sosetta. Kirjat on käyttöä varten hankittu ja mitä tyhjemmät hyllyt ovat, sitä enemmän kirjat ovat juuri siinä käytössä, mihin ne kuuluvat”, Tormas toteaa.

Lapsi oppii puhumaan, kun hänelle puhutaan

Tervetuloa taaperot -hanke toteutetaan yhteistyössä neuvolan kanssa. 2-vuotisneuvolan yhteydessä lapsille jaetaan kutsu kirjastoon, mitä näyttämällä kirjalahjan saa Huittisten pääkirjastosta tai Vampulan käsikirjastosta.

Neuvolan terveydenhoitaja Senja Keinonen toteaa, ettei toimenpiteitä lukemisen edistämiseksi tehdä turhaan.

Nuorten, erityisesti poikien lukutaidosta on puhuttu jo pitkään, mutta lukemisen vähentyminen on alkanut näkyä myös pienten lasten kohdalla erilaisina puheen kehityksen viivästyminä. Keinosen mukaan neuvolassa tapaa paljon 2- ja 3-vuotiaita puhumattomia lapsia.

”Haasteita on paljon enemmän kuin aiemmin, mikä selittyy isolta osalta ruutuajan lisääntymisellä. Lapsi oppii puhumaan, kun hänelle puhutaan ja sanoitetaan asioita, joten lukeminen on helppo ja halpa tapa kehittää ja rikastuttaa kieltä”, Keinonen sanoo.

Tormas toteaa, että huolipuhe lukemisen vähentymisestä ei auta, vaan tarvitaan hankkeen kaltaisia, konkreettisia toimia.

”Liikaa ei pidä miettiä sitäkään, kenen tehtävä tämä on hoitaa. Tietenkin kodeilla on esisijaisen tärkeä merkitys, mutta onneksi meillä Suomessa on myös tällainen ihana itsestäänselvyys kuin kaikille saavutettava kirjasto, mistä lukemista ei tarvitse ostaa.”