Uutta elämää meijerin yläkertaan entisiin Taitokeskuksen tiloihin – ”Paikka Vammaskosken kupeessa on upea” 

Parhaillaan mittavan remontin kohteena oleva entinen meijerirakennus Rautaveden rannassa on täyttymässä uudenlaisella toiminnalla myös rakennuksen yläkerran osalta.

Keväällä ovensa avaavan K-marketin yläpuolelle, entisiin Taitokeskuksen tiloihin, muuttaa huhtikuussa Kriisikeskus Tukitalo.

MIELI Tukitalo mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Ari Tiensuu kertoo, että Juva Rakentajat Oy:ltä vuokrattavien noin 350 neliön tilojen remontoinnissa on otettu hyvin huomioon tulevan vuokralaisen toiveet.

”Pinnat ja talotekniikkaa uusitaan ja muutaman seinän paikkaa siirretään. Tiloista tulee myös esteettömät, sillä kiinteistöön rakennetaan hissi ja esteettömät wc-tilat. Tämä on meille todella tärkeä muutos nykyiseen verrattuna”, Tiensuu sanoo.

Kriisikeskus on viime vuodet ollut vuokratiloissa Kassantalossa. Tiensuun mukaan muutoksen taustalla ovat toiminnalliset syyt. Uudet tilat meijerillä vastaavat nykyisiä paremmin toiminnan asettamiin vaatimuksiin.

Uusissa tiloissa on neljä asiakkaiden tapaamiseen ja keskustelukäyttöön tarkoitettua huonetta ja oma rauhallinen tila Neurosonic-tuolille. Lisäksi on tarpeen mukaan muunneltavaa tilaa esimerkiksi hanketyöntekijöille, opiskelijoille ja työharjoittelijoille. Myös asumisyksikön henkilökunta saa käyttöönsä lisää toimistotilaa.

”Olemme katselleet uusia tiloja jo jonkun aikaa, mutta näin hyvää ja tällaisella sijainnilla on harvoin tarjolla. Siksi tartuimme tähän mahdollisuuteen hetimiten.”

Kiinteistössä useat väliseinätkin ovat kiveä, mikä yhdessä uusittujen pintamateriaalien kanssa takaa toimivan äänieristyksen.

”Se on asiakkaiden kannalta hyvä asia. Tilakokonaisuus on myös työturvallisuuden kannalta hyvä.”

Taitokeskuksen aikaan suuriin huoneista oli varustettu kangaspuilla. Tiensuu iloitsee tämän salimaisen tilan mukanaan tuomista mahdollisuuksista.

”Meillä on miltei viisikymmentä vapaaehtoista toiminnassa mukana, ja tila sopii hyvin vaikka erilaisiin koulutuksiin. Lisäksi voisimme vuokrata sitä eteenpäin, vaikka hyvinvointitapahtumiin tai joogakurssille, ja miksei se sopisi pieniin perhejuhliinkin”, hän visioi.

Ari Tiensuu tuntee kaikki Suomen 22 kriisikeskusta. Vaikka Tukitalossa toiminnan sisältö on tietysti fyysisiä tiloja tärkeämpää, on hänen vaikea olla innostumatta meijerin miljööstä.

”Paikka Vammaskosken pielessä on upea. Meillä on jatkossa Suomen hienoin kriisikeskus.”

Rantamiljöö viheralueineen tuo lisäarvoa toimintaan, Tiensuu näkee. ”Asiakkaan kanssa voi lähteä kävelylle ja mennä vaikka puistoon istuskelemaan.”

Uusi sijainti on myös lähellä kirjastoa ja yhdistyksen ylläpitämää tukiasumisen yksikköä, eli synergiaa on syntymässä mielen hyvinvointia edistävien asioiden tiimoilta.

”Uskon, että uusi sijainti madaltaa Kriisikeskus Tukitalon kynnystä. Pitäisihän mielenterveyden edistämisen ja siitä puhumisen olla yhtä arkipäiväistä kuin kaupassakäynti”, Tiensuu sanoo.

Joutsenten reitti, Vuoden hanke 2021
Tiina-Maija Paloranta, Ari Tiensuu ja Henna Koivisto Tukitalolta ottivat vastaan Joutsenten reitin Vuoden hanke -tunnustuksen vuonna 2021.  Palkittu hanke oli Mielen tasapainoa työpaikoille. Kuva: Eeva Raukko / Alueviestin arkisto.