Asukastilaisuus Mouhijärven terveyskeskuksesta jätti kysymyksiä ilmaan – “Me emme tiedä, mitä tulee tapahtumaan”

Terveyskeskuksen kohtalosta kiinnostunutta yleisöä saapui Mouhijärven seurakuntatalolle sankoin joukoin.

Mouhijärvi-seura järjesti asukastilaisuuden pohjoisen Sastamalan terveyspalveluista tiistai-iltana 30.1. Aiheena oli Mouhijärven terveyskeskuksen tulevaisuus. Puhujiksi tilaisuuteen oli kutsuttu Pirkanmaan hyvinvointialueen hallituksen jäsenet Katariina Pylsy (kesk) ja Jari Andersson (kok).

Mouhijärven seurakuntatalolla oli väkeä tuvan täydeltä – yleisöä oli saapunut paikalle Mouhijärven lisäksi ainakin Suodenniemeltä ja Kiikoisista. Mukana oli myös Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

”Pyysimme tänne Pirhan hallituksen jäseniä, jotka ovat avainasemassa, kun päätöksiä tehdään”, sanoi tilaisuuden avannut Mouhijärvi-seuran puheenjohtaja Heimo Hanhilahti.

Tilaisuuden järjestäminen nousi asukkaiden tarpeesta – epäselvyyksiä ja huolenaiheita terveyskeskukseen liittyen on paljon. Asukkaat pohtivat, katoaako hyvin toiminut terveysasema kokonaan? Siihen kysymykseen tultiin etsimään vastauksia.

Jari Andersson ja Katariina Pylsy kertoivat Pirhan toiminnasta ja vastasivat asukkaiden kysymyksiin.

Katariina Pylsy ja Jari Andersson käyttivät molemmat perusteelliset puheenvuorot, ja kertoivat seikkaperäisesti Pirhan alkuvaikeuksista, nykytilanteesta ja suunnitelmista.

”Pirkanmaalle syntyi Suomen suurin hyvinvointialue, joka käsittää 23 kuntaa. Hyvinvointialueen uudistaminen on vasta alkumetreillä, menossa on yksi maamme historian merkittävimmistä hallinnon uudistuksista”, Pylsy kertoi ja myönsi ensimmäisen vuoden olleen erittäin haasteellinen.

”Paljon isoja kysymysmerkkejä on tullut esille vuoden aikana.”

Valtavan kokoinen hyvinvointialue käsittää yli 700 toimipistettä ympäri Pirkanmaata ja kaikkiaan 19 000 työntekijää – jos konserniyhtiöt lasketaan mukaan, niin työntekijöitä voi laskea olevan jopa 21 400.

Suuri koneisto ei ole pyörinyt yskimättä, ja Pirhan alkutaivalta onkin luonnehdittu jopa ”katastrofaaliseksi”.

”Vaikka viestiä on tullut, että kaikki on todella huonosti ja mikään ei toimi, niin monet asiat ovat todella hyvin. Yksi vuosi on lyhyt aika siihen, että uusi organisaatio saadaan soivaksi peliksi. Realistinen aika on yhdestä neljään vuotta”, selvitti Jari Andersson.

Asukkaat toivoisivat, että Mouhijärven terveyskeskus säilyisi.

Yksi paljon moitteita saanut asia ovat olleet Pirhan nettisivut, joita on pidetty sekavina.

”Ensimmäiset sivut olivat ala-arvoiset”, totesi Andersson.

”Nyt ne ovat parantuneet, ja tiimi tekee koko ajan töitä niiden eteen.”

Hän kertoi myös tulevista palveluverkon uudistuksista – jonka takia terveysasemastakin on ollut keskustelua.

Anderssonin mukaan asiointikanavia lisätään – niihin lukeutuu uusi palvelu – digiklinikka, jonka tavoitteena on purkaa jonoja ja nopeuttaa asioimista.

”Digipalvelut eivät ole pois muista palveluista”, vakuutti Andersson.

Digiklinikan lisäksi liikkuvia palveluita tullaan kokeilemaan kevään aikana.

Puheenvuorojen jälkeen päästiin lopulta siihen – mikä yleisöä kiinnosti eniten. Itse terveyskeskukseen.

”Mouhijärven terveyskeskuksen suhteen me emme tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Sen voin luvata, että jokainen, joka tämän eteen töitä tekee, yrittää parhaansa. Palautteen antaminen ja keskustelu on tärkeää”, painotti Andersson.

Paikalla oli väkeä Mouhijärven lisäksi ainakin Suodenniemeltä ja Kiikoisista.

Yleisö sai kattavan tietopaketin Pirhasta, mutta terveysaseman kohtalo jäi vielä täysin ilmaan roikkumaan.

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin toiveena on, että asema säilyy.

”Kaupungin roolina on edunvalvontarooli, terveyspalvelut ovat kaikille tärkeitä”, Malmberg sanoi.

Kaupunki ei kuitenkaan enää palveluista vastaa, vaan Pirhan toimintaa rahoittaa valtiovarainministeriö, ja Pirhalla on oma hallitus, joka tekee päätökset.

Puheenvuorojen päätteeksi yleisö sai esittää kysymyksiä, ja keskustelu olikin aktiivista. Sitä, että Pirhasta tuli paljon lisätietoa, pidettiin hyvänä asiana – mutta toisaalta terveyskeskuksen tilanteeseen ei paljoa lisävalaistusta saatu.

Erään asukkaan mukaan Mouhijärvi on vasta muototumassa ja terveyspalveluiden tarve tulee lisääntymään.

”Hieno tie on rakennettu, kyllä tänne rakennetaan varmasti talojakin lisää. Kyllä palveluita pitää olla meitä peräkyläläisiäkin varten, minäkin maksan veroja – mutta minusta on tullut oman itseni omaishoitaja”, yleisöstä tuumattiin.

Liisa Järvelä Kiikoisista oli sitä mieltä, että Mouhijärven terveyskeskuksessa on ollut hyvä asioida.

”Tänne on apuväline-immeisenkin ollut helppo päästä. Menepä Vammalan terveysasemalle – ei ole niin helppo juttu. Meitäkin tulisi huomioida”, Järvelä muistutti.

Anne Itälinnan mielestä päättäjien tulisi ottaa huomioon myös palvelujen saavutettavuus. “Julkinen liikenne täältä päin puuttuu täysin.”

Tilaisuuden lopussa jututin Suodenniemeltä paikalle saapunutta Anne Itälinnaa. Hän oli kiinnostunut terveysaseman kohtalosta, mutta kysymyksiä jäi vielä paljon ilmaan hänenkin mielestään.

”Pylsy esitti suuria numeroita, Andersson puhui Pirhan toiminnasta yleisesti. Tilaisuutta markkinoitiin kuitenkin niin, että käsiteltäisiin terveyskeskuksen tulevaisuutta – mutta kuten illan puhujat sanoivatkin, kaksi valtuutettua ei voi sitä päättää”, kritisoi Itälinna.

”Monilla on suuri huoli Mouhijärven terveyskeskuksen mahdollisesta lopettamisesta. Lääkärivajeesta huolimatta palvelut ovat toimineet hyvin, samoilla pitkillä jonotusajoilla mennään kuin Vammalassakin ”, Itälinna jatkoi.

”Päättäjien tulisi ottaa huomioon myös palvelujen saavutettavuus, julkinen liikenne täältäpäin puuttuu täysin, taksia ei aina ole saatavilla eikä kaikilla varsinkaan päiväaikaan ole omaa autoa käytettävissä”, hän vielä tarkensi.