Sastamalalainen DJ Stoge on tehnyt yli kaksituhatta keikkaa – ”Pitää osata laittaa oikeat biisit oikeaan kohtaan”

DJ Stoge työnsä ääressä. Kuva: Stogen kotialbumi

Kuka olet, missä asut?
”Dj Stoge, Henri Ojala, 31. Asun Sastamalassa.”

Toimit DJ:nä, kerro vähän ammatistasi ja miten päädyit siihen ja kuinka pitkään olet toiminut alalla?
”Musiikki ja tapahtumatekniikka on aina kiinnostanut paljon. Homma alkoi varsinaisesti vuoden 2014 tammikuussa, kun olimme kavereiden kanssa Tampereella viettämässä iltaa yhdessä baarissa.

Tämä baari oli meidän ”vakiopaikka”, joten kaikki siellä työskentelevät olivat meille jo tuttuja.

Kerran tämän paikan vakio DJ tuli kysymään spontaanisesti, että olen katsellut, että tulet ihmisten kanssa juttuun ja näytät olevan ulospäinsuuntautunut, kiinnostaako DJ:n hommat? Vastasin tähän, että tottakai kiinnostaa! Sitten maanantai koitti, ja menin tämän kyseisen firman konttorille käymään läpi mitä tämä ala pitää sisällään sekä tarkastelemaan teknillisiä asioita.

Ensimmäinen DJ-keikka olikin sitten tammi-helmikuun vaihteessa 2014, ja muistaakseni Vääksyn nuorisodiscossa. Nyt siis juhlin kymmenvuotiasta uraani sekä samalla yritykseni 10-vuotisjuhlavuotta.”

Mikä työssäsi on haastavinta, entä parasta?
”Haastavinta, hmmm… Vaikea kysymys. Ihmisten lukeminen on tässä työssä tärkeää, ja ehkä välillä haastavaakin. Pitää osata laittaa juuri oikeaan kohtaan oikeat biisit. Parasta on nähdä ihmisten nauttivan ja vaihtelevat ja energiset työympäristöt ja keikat. Ja tärkeintä on, että saa tehdä sitä mistä tykkää!”

Onko sinulla muita harrastuksia musiikin lisäksi?
”Varsinaisia ”oikeita” harrastuksia ei ole, mutta paljon tykkään väsäillä kaikkea, sekä reissata ja nähdä uusia maisemia. Luonto on yksi suurimmista mielen rauhoittajista sekä lataajista.

Juuri sain valmiiksi hirsisaunan, jonka kävimme purkamassa kaverin ja avopuolison kanssa eri paikkakunnalta. Kasasimme sen omaan pihaan. Tulipa siinäkin äkkiä tuhat tuntia menneeksi rakentamisessa ja muussa hifistelyssä. Uskon, että ei varmasti ole toista vastaavaa saunaa samanlaisella idealla toteutettuna.”

Olet ollut DJ:nä myös koulujen discoissa ja hyväntekeväisyystapahtumissa. Kerro vähän näistä kuvioista.
”Jep. Näitä limudiscoja ynnä muita on tullut tehtyä todella paljon. Mikään ei ole hienompaa kuin se, että saan antaa lapsille iloa omalla työlläni. Monesti menen mukaan tanssimaan lasten kanssa sekä pidän heille erilaisia kilpailuja.

Monesti lapset ovat tulleet kysymään selfietä ja nimmareita keikan jälkeen. Se tuntuu todella kivalta, aivan kun olisi isompikin stara.

Erityislapsillekin olen pitänyt discoja monesti. Se on todella hienoa, että kaikille ryhmille järjestetään discoja. Musiikki kuuluu kaikille, se yhdistää ja tuo iloa.”

Firman kymmenvuotissynttäreitä viettämässä. Kuva: Stogen kotialbumi

Miten valitset biisit kun mietit kohdeyleisöäsi keikoilla?
”Yli kaksituhatta keikkaa tehneenä on tullut se paljon puhuttu ammattitaito. Tekemällä oppii kohdentamaan, soittamaan oikeat biisit oikeassa paikassa.

Lasten discoissa pitää valita aina tottakai sellaiset biisit, missä ei ole huonoa sanomaa tai kirosanoja. Vaikka niiltä ”huonoilta” biiseiltä ei voi lapsia suojella – kaikki tiktokit ja muut ovat täynnä lapsille kuulumatonta materiaalia – yritän pitää moraalia yllä etten ainakaan itse päästä sellaista lasten korviin.”

Millaista musiikkia itse kuuntelet mieluiten?
”Kuuntelen kaikkea paitsi klassista musiikkia. Välissä on hauskaa ajatella, miten laaja on oma musiikkimaku. Esimerkiksi jos olen juuri vetänyt keikalla trancea tai muuta elektronista musiikkia, ja sitten istahdan autoon ja kaivan Järviradion radiosta ja sieltä kuuluva Topi Sorsakoski saattelee minut kohti kotia.”

Oletko huolissasi maailmanmenosta, ja jos, niin mistä erityisesti?
”Eri alojen suuri työttömyys huolettaa sekä nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointi. Toivotaan, että joku kääntää täällä kelkan parempaan suuntaan ja antaa paremmat mahdollisuudet normaalille elämiselle. Hintojen nousu ja tärkeistä asioista leikkaaminen ei ole tuonut ainakaan helpotusta.”

Miten selviydyit koronavuosista ja mikä tilanteesi on nyt?
”Olihan se aika kova paukku. Monet valittelivat, että työt vähentyivät yli 50%, noh, minulla ne vähentyivät 100%.

Lähdin sitten muihin hommiin. Tein henkilökohtaisen avustajan hommia sekä olin hoiva-avustajana täällä Sastamalassa siihen saakka kunnes rajotukset raukesivat, ja sain alkaa tekemään taas keikkoja.

Nyt menee mukavasti ja keikkoja on riittänyt hyvin. On ollut häitä, synttäreitä, firmojen juhlia jne. ja tottakai näitä ”perusbaarikeikkoja” lisäksi. Juuri viime viikolla oli keikkoja viisi päivää putkeen, joten ei ole tarvinnut laitteiden pölyttyä.”

Mitkä ovat sinulle elämässäsi tärkeimpiä asioita ja arvoja?
”Terveys. Perhe. Se, että saan tehdä mun unelmatyötä. Luonnossa liikkuminen. Kun nuo on elämässä kohdillaan, on asiat hyvin.”

Tämä kuva on otettu Kalajoelle suuntautuneen keikan yhteydessä kesällä. Kuva: Stogen kotialbumi

Jätä kommentti